Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Penízovka nahořklá vs. penízovka provázková
Jdi na stránku 1, 2  Další
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
jarda

PříspěvekZaslal: út 02. května 2006 21:04
  Předmět: Penízovka nahořklá vs. penízovka provázková
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nejsem si úplně jist, ale popis sedí ? penízovka nahořklá / Strobilurus tenacellus. Čistý bor, bez podrostu, jen jehličí, šišky a mech. Je to jediný výsledek včerejšího courání, v listnáčích nic.

168.7 kB    
PICT0025.JPG
   PICT0025.JPG

136.89 kB    
PICT0027.JPG
   PICT0027.JPG

Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 03. května 2006 8:45 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak jsi mne Jardo předeběhl ... hledal jsem v lesích a nakonec jsem uspěl až doma v Libušíně na zahradě pod borovicí (samostatná sosna v poli) ... bylo jich tam jak naseto! Taky jsem se byl projít v Mimoni a tam jsem jich pod borovicemi na kraji smrkového lesa také pár našel. Fotky přinesu až se trochu vzpamutuji z nedostatku času. Jen se chci optat ... od penízovky smrkové bych ji asi poznal, ikdyž se to v atlasech uvádí jako nemožné ... asi se pletou. Třeň u té mojí má podobnou barvu jako na té Jardově fotce ... takový skoro až s oranžovým přelivem. Navíc se mi dost často stalo, že při pokusech o vytržení se třeň trhá podobně jako drát = pokožka třeně se dá občas stáhnout jako ponoška. Je výrazně drobnější než penízovka smrková ... pár kousků ale dosahovali i skoro 2 cm klobouk v průměru. Avšak ke klobouku je vždy nápadně delší a napohled velmi tenký třeň.

Lze ji ale rozlišit od penízovky provázkové? Zkoušel jsem chuť ... no, možná trochu velmi nepatrně nahořklá, ale spíše bych řekl, že nikoli.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
gekko
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 03. května 2006 8:50 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

03. května 06, 8:45 Bob napsal:

Lze ji ale rozlišit od penízovky provázkové? Zkoušel jsem chuť ... no, možná trochu velmi nepatrně nahořklá, ale spíše bych řekl, že nikoli.

S jistotou ne, trochu se liší barvy, třeba mikroskopovat Confused
Zajímalo by mě která je hojnější...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 03. května 2006 8:58 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mohou růst na stejném místě ve stejnou dobu? U všech co jsem viděl ... desítky z několika metrů čtverečních ... barva klobouku je "velmi" proměnlivá ... od světle béžové z trochu tmavším středem (někdy náznak hrbolu) až po čokoládově hnědou. Ty nejtmavší byly překvapivě ve stínu pod přilehlou tůjí ... a pak že jsou houby ve stínu světlejší Smile Na druhou stranu vybarvení třeně bylo velmi stejné u všech.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
gekko
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 03. května 2006 11:00 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Prý rostou pospolu, jináč by to asi bylo příliš jednoduché Smile

Celkem hezky srovnané jsou na:

http://www.grzyby.pl/gatunki/Strobilurus_stephanocystis.htm

Myslím si že tam určitě nějaké makroskopické rozdíly jsou a dají se nakoukat, jenže k tomu to potřebuje asi zpočátku všecko mikroskopovat, takže se takhle asi nikam nedostaneme. Ach jo Confused
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 03. května 2006 12:10 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Hmmm, ty tmavší byly tak nějak mimo barevnou škálu všech těch ostatních plodnic, tj. nebyl vidět barevný přechod do té čokoládové. Takže bych se možná mohl i třeba tak nějak trochu přiklonit k variantě, že mi tam rostou obě holky penízovky. Přičemž potvrzuji, že ty světlejší byly v drtivé převaze (mnoho desítek) a ty čokoládové jen tři.

Pokud bych tedy měl na základě toho co vidím na monitoru a to co vidím na tom polském webu ... konstatuji, že u mne to barevně sedí ... ta Jardova je pak ale taky asi spíše penízovka provázková.

Penízovka nahořklá (Strobilurus tenacellus)
Penízovka provázková (Strobilurus stephanocystis)
jarda

PříspěvekZaslal: st 03. května 2006 21:11 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No nevím, mikroskop nevlastním, rozkousal jsem půl kloboučku, po vyplivnutí to trošku hořké bylo. Rostly asi na 1m , největší neměla ani 2cm. Jestli tam o víkendu ještě budou, sežeru ji celou a uvidíme. Laughing Razz
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 04. května 2006 8:33 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ty moje vysloveně hořké nebyly a tu čokoládovou jsem neochutnal a navíc i večer zasypal mulčem (chci si pojistit smrže na příští rok:-))
flassch

PříspěvekZaslal: so 06. května 2006 21:20 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Poučí mě někdo jak rozeznám penízovku provázkovou od nahořklé? Pokud možno názorně. Díky.

Přihodím pár penízovek z dnešní vycházky. Pod starou borovicí cca 30 až 40 ks, takže žádná sláva.

123.37 kB    
penízovka nahořklá
penízovka nahořklá1.jpg
   penízovka nahořklá1.jpg

119.32 kB    
penízovka nahořklá
penízovka nahořklá2.jpg
   penízovka nahořklá2.jpg
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: so 06. května 2006 23:56 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nevíte někdo co by to mohlo být, našel jsem houbičku "zvenku" nachlup jako ta nahořklá od flashe, ale lupeny má tmavě hnědé. Nedonesl jsem jí v zobrazitelné podobě, byť byla v kapesníku a pořád jsem dával bacha, nakonec jsem si přes ní zapnul pás v autě Confused . Stačí jen tip, pak už jí snad někde "dolovím".
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 14. dubna 2008 11:45
  Předmět: Poznámka k obsahu tématu
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Z tohoto tématu byly vytříděny oba druhy, které byly určeny mikroskopicky. Jinak to totiž ani nejde. Liší se tvarem cystid na ostří lupenů (cheilocystidami). Penízovka nahořklá (Strobilurus tenacellus) je má špičaté, zatímco Penízovka provázková (Strobilurus stephanocystis) je má palicovité.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: ne 18. května 2008 21:38 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Není to ani dva týdny, co jsem na zahradě sebral další penízovku. Přišlo mi, že má velmi dlouhý "kořínek" a tak jsem si říkal, že třeba to není nahořklá jako ty předchozí, ale provázková... inu mohou prý růst spolu na jednom místě. Tož jsem jí vzal pod mikroskop, abych měl jasno ... nevyjasnilo se ... na jedné straně lupenu cheilocystidy jako u nahořklé, na druhé straně jako u provázkové ... co je špatně? Existuje DNA test těchto dvou druhů? Vůbec bych se nedivil, kdyby tvar cheilocystid a pleurocystid pouze odrážel stáří plodnice Confused

70.27 kB    
Cheilocystidy. (c) Bob
PenizovkaNahorkleProvazkova.jpg
   PenizovkaNahorkleProvazkova.jpg

67.69 kB    
Pleurocystidy. (c) Bob
PenizovkaNahorkleProvazkov2.jpg
   PenizovkaNahorkleProvazkov2.jpg
Nezmar

PříspěvekZaslal: ne 10. května 2009 21:21 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Snad to patří sem;-)
Dnes jsem je nalezl v borovém lese, kořínek jsem přetrhl ale i tak byl asi 7cm dlouhý. Vzorek jsem bohuél nevzal:-(
Dle čeho se dají rozeznat?

152.64 kB    
Rabštejnská Lhota 10.5.09
IMG_3243.JPG
   IMG_3243.JPG

198.33 kB    
IMG_3240.JPG
   IMG_3240.JPG

192.32 kB    
IMG_3238.JPG
   IMG_3238.JPG
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: ne 10. května 2009 21:27 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

odpověď máš výše Wink
b.gun
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 05. dubna 2011 22:27 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dnes průzkum lesa, kde roste několik borovic. Pod jedinou z nich tuším 8 plodniček - barva od bělavé až po tmavě hnědou, ochutnány tři v různých barvách a ani jedna nebyla hořká...

120.49 kB    
05.04.2011 - Hrob (TP) - pod borovicí ve smíšeném lese se zastoupením několika málo borovic, dále modřínů, buků, dubů.
Strobilurus_sp3.jpg
   Strobilurus_sp3.jpg

120.87 kB    
Strobilurus_sp.jpg
   Strobilurus_sp.jpg

123.07 kB    
Strobilurus_sp4.jpg
   Strobilurus_sp4.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru