Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Houbolov: Naučme se znát "podtrnky"
Jdi na stránku 1, 2  Další
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Nástěnka - Výstavy, přednášky, knihy, odkazy
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  

Sbíráte druhy závojenek kolem podtrnky?
Neznám podtrnku ani příbuzné druhy
20%
 20%  [ 5 ]
Znám podtrnku, ale kvůli možnosti záměny ji nesbírám
16%
 16%  [ 4 ]
Sbírám všechny jako "podtrnky" a nerozlišuji je
33%
 33%  [ 8 ]
Rozlišuji (a sbírám)
29%
 29%  [ 7 ]
Celkem hlasů : 24

Autor Zpráva
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: so 09. května 2009 2:59
  Předmět: Houbolov: Naučme se znát "podtrnky"
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Všechny zmiňované druhy rostou na jaře a patří do rodu Entoloma, podrodu Entoloma, sekce Nolanidea. Více zde: http://www.entoloma.nl/html/entolomaeng.html. Rostou pod růžokvětými stromy. Neuvádím druh Entoloma aprile, s tmavším kloboukem podobně jako E. clypeatum, rostoucí pod jilmy.

Důležité znaky jsou vyznačeny zeleně. Popisy podle vlastních nálezů, Breitenbach & Kränzlin - Pilze der Schweiz, Vol. 4 a Noordeloos - Flora Agaricina Neerlandica, Vol. 1. Výtrusy podle Noordeloose.

1. Entoloma clypeatum (L.) Kumm. - Závojenka podtrnka
Klobouk šedý, šedohnědý, hnědošedý, může mít nažloutlé nebo narůžovělé tóny, v mládí kuželovitý, posléze ploše rozložený a často zprohýbaný, někdy s hrbolkem uprostřed, mírně hygrofánní, hladký, vrostle vláknitý, neslizký, 3-12 cm.
Lupeny bílé nebo našedlé, u f. xantophyllum místy žluté, v dospělosti růžové, středně husté.
Třeň bílý, válcovitý, podélně vláknitý, 4-9 x 0,5-2 cm.
Dužnina bílá, poraněním nemění barvu.
Výtrusný prach růžový.
Výtrusy (8,5) 9-11,5 x (7,5) 8-9 (10) mikrometrů. Q = 1,1 - 1,3.
Roste v dubnu až červnu ve skupinách pod růžokvětými stromy a keři - hlohy, jabloně, hrušně, švestky a příbuzenstvo.
Je jedlá.

Foto:
http://www.bioimages.org.uk/HTML/P2/P23274.php
http://www.nahuby.sk/obrazok_detail.php?obrazok_id=33534

2. Entoloma saepium (Noul. & Dass.) Richon & Roze - Závojenka sadovka (červenající)
Klobouk bělavý, slabě našedlý, nahnědlý nebo nažloutlý, v mládí kuželovitý, ve stáří ploše rozložený, zvlněný, někdy s hrbolkem uprostřed, za vlhka lepkavý, za sucha často šupinovitě rozpukaný, 2-10 cm.
Lupeny bílé nebo našedlé, v dospělosti růžové, středně husté.
Třeň bílý, válcovitý, 3-10 x 0,5 - 1,5 cm, na poraněných místech pomalu růžovějící.
Dužnina bílá, poraněním růžoví až skoro červená, nejlépe je to vidět na požercích larev hmyzu.
Výtrusný prach hnědorůžový.
Výtrusy (7) 8-11 x (6,5) 8-10 (11) mikrometrů. Q = 1,0 - 1,25.
Roste v dubnu až červnu ve skupinách pod růžokvětými stromy a keři, zejména pod druhy rodu Prunus (švestky, mirabelky, špendlíky, trnky).
Je jedlá.

Foto:
http://www.bioimages.org.uk/html/P4/P49405.php
http://www.bioimages.org.uk/html/P4/P49416.php - růžovění

3. Entoloma saundersii (Fr.) Sacc. - Závojenka hlohová (Saundersova)
Klobouk v mládí bělavý, později šedobéžový až stříbřitě šedý někdy s hnědými tóny, často vodnatě skvrnitý, pavučinovitě vláknitý, s náznakem pavučinového vela na okraji, hladký, někdy šupinovitě rozpukávající, v mládí polokulovitý až kuželovitý, v dospělosti polokulovitě sklenutý až téměř ploše rozložený, 3,5 - 8 cm.
Lupeny v mládí bílé, později šedorůžové až hnědorůžové, středně husté.
Třeň bělavý, našedlý nebo nahnědlý, silný, válcovitý až kyjovitý se silnější bází, podélně vláknitý, 4-10 x 1-2 cm.
Dužnina bílá až nahnědlá, poraněním nemění barvu.
Výtrusný prach hnědorůžový.
Výtrusy 10,5-12 (12,5) x (9,5) 10,5-11,5 (12) mikrometrů. Q = 1 - 1,2.
Roste na jaře pod růžokvětými keři (hloh, trnka) a jilmy (Ulmus).
Pravděpodobně jedlá.

Foto:
http://www.funghiitaliani.it/index.php?showtopic=17123
http://www.naturamediterraneo.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=40780

4. Entoloma niphoides (Romagn.) ex Noordel. - Závojenka bílá
Klobouk čistě bílý, slonovinový nebo velmi světle krémový, slabě hygrofánní, v mládí kuželovitý, posléze rozložený, 2-14 cm.
Lupeny v mládí bílé, v dospělosti růžové, bez šedých či hnědých tónů.
Třeň bílý, podélně vláknitý, 4-13 cm.
Dužnina bílá, neměnná.
Výtrusný prach růžový.
Výtrusy 8-10 (11,5) x 7,5-9 (11) mikrometrů. Q = 1 - 1,2.
Roste ve skupinách na jaře pod trnkami a hlohy. Vzácná.
Jedlost neznámá.

Foto:
http://www.swefungi.se/PAGES_DH/Entoloma_niphoides2.html
http://grib.niv.ru/grib/name/entoloma-nifoides.htm
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: út 12. května 2009 0:13 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dnes jsem na existenci více druhů "podtrnek" upozornil na pražské přednášce ČMS a zmínil jsem při tom stránky damyko a toto téma.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 12. května 2009 6:56 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Osobně jsem je nikdy nenašel - ani jednu Sad
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: út 12. května 2009 12:33 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út 12. května 2009 7:56 Bob napsal:

To si snad děláš legraci?!
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 12. května 2009 15:26 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

U nás rostou podtrnky už léta u souseda na zahradě pod švestkami. Jelikož on k takovýmto (rozuměj: k lupenatým) houbám nemá důvěru, nechává je vždycky sklidit mě Very Happy Jinak bych byl na tom podobně jako Bob - tedy bez jediné nalezené podtrnky za celý život...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: út 12. května 2009 15:31 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Choďte na jaře do sadů, koukejte pod hlohy, trnky. Je jich všude dost. V sobotu jsem jich nasbíral v jednom sadu asi tak kilo. Smile
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 12. května 2009 21:09 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út května 12, 2009 1:33 pm Vlkodlak napsal:

To si snad děláš legraci?!

Laughing Laughing Laughing Nikoli Embarassed
Nezmar

PříspěvekZaslal: út 12. května 2009 21:17 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Bobe, jsem na tom úplně stejně Wink
Kraken
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 15. května 2009 14:44 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já jsem se o ně zatím nezajímal, ale když je teď ten houbolov... Wink Myslím, že jsem našel ty samé houby jako Davidus, rostly na okraji louky pod švestkovým mlázím, byly tam i jasany, bezy a hlavně kopřivy. Osobně bych se taky přiklonil k podtrnce, na poraněných místech nemění barvu. Klobouky větších plodnic měly v průměru kolem 10 cm. Lupeny jsou narůžovělé a výtrusný prach růžový až růžovohnědý. Vůně nevýrazná. Ale podle té rozpukané starší plodnice to zase spíš vypadá na tu sadovku. Confused

165.85 kB    
Mikulov - 15. 5. 2009
DSC05063.JPG
   DSC05063.JPG

193.17 kB    
DSC05062.JPG
   DSC05062.JPG

178.28 kB    
DSC05069.JPG
   DSC05069.JPG

192.61 kB    
DSC05068.JPG
   DSC05068.JPG
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Kraken
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 15. května 2009 15:37 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út 12. května 2009 16:31 Vlkodlak napsal:
Choďte na jaře do sadů, koukejte pod hlohy, trnky. Je jich všude dost. V sobotu jsem jich nasbíral v jednom sadu asi tak kilo. Smile
A můžu se zeptat, co z nich děláš? Mohl jsem jich nasbírat taky kilo, ale vzal jsem jich jen pár na zkoušku.
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: pá 15. května 2009 15:53 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pá 15. května 2009 15:44 Kraken napsal:
Ale podle té rozpukané starší plodnice to zase spíš vypadá na tu sadovku. Confused

Pokud nerůžověly, tak to bude E. clypeatum. Nejlíp je to vidět na červivých plodnicích, změna barvy docela trvá. To rozpukávání dělají za sucha určitě clypeatum i saepium. E. clypeatum může být za sucha dost světlá, je hygrofánní.

Naposledy upravil Vlkodlak dne pá 15. května 2009 15:56, celkově upraveno 1 krát
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: pá 15. května 2009 15:54 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pá 15. května 2009 16:37 Kraken napsal:
A můžu se zeptat, co z nich děláš? Mohl jsem jich nasbírat taky kilo, ale vzal jsem jich jen pár na zkoušku.

Nejsem žádný velký kuchař, ale hodí se myslím do všeho. Pod maso, smaženice, já jsem si je tentokrát dal do těstovin. Mají příjemnou konzistenci. Možná by se daly i naložit, co já vím.
Kraken
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 15. května 2009 16:33 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pá 15. května 2009 16:53 Vlkodlak napsal:

Pokud nerůžověly, tak to bude E. clypeatum. Nejlíp je to vidět na červivých plodnicích, změna barvy docela trvá. To rozpukávání dělají za sucha určitě clypeatum i saepium. E. clypeatum může být za sucha dost světlá, je hygrofánní.
Ale určitě to netrvá hodiny? Byl jsem se teď na ně podívat do ledničky a barvu nezměnily. U toho rozpraskání jsem vycházel z toho, co je psáno výše. U E. clypeatum se o tom nezmiňuješ. Takže si je označím jako závojenky podtrnky. Wink
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: pá 15. května 2009 23:55 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Podtrnky by přece jen neměly být tak moc světlé... Confused
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: so 16. května 2009 0:09 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

so 16. května 2009 0:55 Martin Kříž napsal:
Podtrnky by přece jen neměly být tak moc světlé... Confused

Neměly, však já taky nejsem žádný expert, co by se jimi zabýval desítky let Smile Kdyby to růžovělo (jako že může, protože v lednici se oxidační reakce potlačí) tak to beru jako jasné saepium. Zřejmě tahle skupina potřebuje trochu studia a vůbec by neškodilo se tomu příležitostně pár let věnovat.

Třeba tyhle http://www.nahuby.sk/obrazok_detail.php?obrazok_id=152796&poradie=17 mi připadají jako E. niphoides, ale z jedné fotky těžko soudit...

Jinak ty popisy jsem nějak zbastlil ze své praxe a ze zmíněných knih, snažil jsem se vypíchnout rozdíly, ale neodfláknout popis jako takový. Nemám vůbec rád popisy!
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Nástěnka - Výstavy, přednášky, knihy, odkazy Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru