Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Helmovka ????
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Kateřina Jakšová

PříspěvekZaslal: ne 02. dubna 2006 16:51 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ze dneška, pod smrky, okolo dál bezinky, šípky, trnky......
Samozřejmě jsem ji přetrhla, ale hrabala jsem prstíčkem Very Happy , až jsem se dohrabala konce. Kde nic tu nic, ani šiška, ani zbytek dřeva. Rostla ze země. Ale asi o metr dál byly navlas stejné, jen drobnější Penízovky smrkové, vzorně rostoucí ze šišek.

135.59 kB    
nevím.jpg
   nevím.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Kateřina Jakšová

PříspěvekZaslal: ne 02. dubna 2006 16:52 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tatáž houbička....

139.36 kB    
nevím1.jpg
   nevím1.jpg
rkhonza
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 02. dubna 2006 17:57 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Podle mého názoru je to P. smrková, jak vyšitá.
Já jsem byl zase fotit ohnivce.
rkhonza

230.19 kB    
2.4.2006- na opadu jasanů.
DSC09232.jpg
   DSC09232.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Kateřina Jakšová

PříspěvekZaslal: ne 02. dubna 2006 18:35 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Díky za určení a blahopřeju k tak krásnému nálezu!
Holt asi stačí jen drobný, přehlédnutelný kousíček šišky v zemi a penízovka je tu Laughing
Kateřina Jakšová

PříspěvekZaslal: ne 02. dubna 2006 18:41 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

....Díky za určení....a ten anonym jsem já Confused
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: ne 02. dubna 2006 22:39 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Je tu však ještě jedna možnost, a to helmovka šiškomilná - Mycena strobilicola, viz třeba tady: http://www.svampguiden.com/art.asp?art=Mycena_strobilicola.
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 03. dubna 2006 7:14 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

...a nebo tady:

http://www.pilzepilze.de/piga/zeige.htm?name=mycena_strobilicola

Osobně si netroufnu tipnout, co to Katka vlastně našla...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 03. dubna 2006 9:54 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Penízovky loni už dávno bujeli, ale letos zatím ani kousek. Každopádně, než si z nich udělám polívku ... jak je to s tou záměnou ???
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 03. dubna 2006 10:15 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Bob napsal:
... jak je to s tou záměnou ???

Nejspolehlivějším rozlišovacím znakem tady bude asi vůně - podle fotky se toho moc neurčí. Helmovka páchne "chemicky" (dusitan, amoniak - já přesně nevím, chemie je spíš Tvoje parketa Smile ), zatímco P. smrková má příjemnou houbovou vůni (včera jedna osobně očuchána Very Happy ).
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 03. dubna 2006 10:18 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Vůně!!?!?!?!? Zešílel jsi !?!?!? Vždyť jen nasbírat na polívku je na hranici lidských možností ! A to ještě každou zvlášť očuchat ?!?!? Smile Smile Smile To dřív pojdu hlady Smile
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 03. dubna 2006 10:24 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pochybuju, že by rostly na jednom místě pohromadě. Navíc si vzpomínám, že Penízovka je tuším o 1 - 2 měsíce časnější...
Kateřina Jakšová

PříspěvekZaslal: po 03. dubna 2006 17:32 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pánové, děkuji za oba odkazy na helmovku.
Připadá mi, že námi nalezená houbička měla oproti vámi uváděným helmovkám plochý kloubouček, a to nikoliv stářím. Barva byla nejspíš jemně krémově myšová.

109.8 kB    
houbička.jpg
   houbička.jpg
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru