Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Houbolov: Naučme se znát "podtrnky"
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Nástěnka - Výstavy, přednášky, knihy, odkazy
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  

Sbíráte druhy závojenek kolem podtrnky?
Neznám podtrnku ani příbuzné druhy
20%
 20%  [ 5 ]
Znám podtrnku, ale kvůli možnosti záměny ji nesbírám
16%
 16%  [ 4 ]
Sbírám všechny jako "podtrnky" a nerozlišuji je
33%
 33%  [ 8 ]
Rozlišuji (a sbírám)
29%
 29%  [ 7 ]
Celkem hlasů : 24

Autor Zpráva
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 25. května 2009 12:40 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak poslušně hlásím, že jsem je konečně potkal. Nedaleko Trutnova má kamarád na kopci samotu, a na louce pod slívama mydlí sekačkou na cimprcampr podtrnky Laughing Letos to prý tedy bylo naposled Laughing
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: po 25. května 2009 12:44 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No vidíš ani to nebolelo. Very Happy
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
novotmil
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 25. května 2009 19:23 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Doufám Bobe, že až sem pojedeš, tak se včas ozveš.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 25. května 2009 20:52 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

jojo, jel jsem tam jen na noc s dcerkou ... les jsem viděl bohužel jen z auta, a tak jsem slídil alespoň po zahradě ... podtrnky a třepenitky svazčité, jinak nic Smile ... ještě zmije obecná samice plná vajec Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Mirek Vondráček

PříspěvekZaslal: st 27. května 2009 16:40
  Předmět: Houbolov-podtrnky
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já jsem je začal sbírat letos poprvé, a to až po internetové spolupráci s Kudláčkem.Moc mi pomohl a vyzkoušel jsem je jen na kmíně, dozlatova, jako škvarečky a v bílé omáčce na smetaně a musím říct- obé mňamka.Jen co se tu píše o té žluté barvě, tak nevím, kde jsem to vyčetl, ale právě ta žlutá barva by měla být na nějakých podobných jedůvkách, ale nejsem si jist.Je fakt, že ani na jedné podtrnce ani sadovce se žlutá barva neobjevila.Když jsem je sebral, byly lupeny bílé, ale dost záhy postupně růžověly.
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: st 27. května 2009 16:54 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Žlutá barva nebo spíše nažloutlé, krémové, žemlové či hnědožluté tóny mohou být u sadovky na klobouku.
Lenochod

PříspěvekZaslal: so 30. května 2009 19:43
  Předmět: Re: Houbolov-podtrnky

st 27. května 2009 17:40 Mirek Vondráček napsal:
Jen co se tu píše o té žluté barvě, tak nevím, kde jsem to vyčetl, ale právě ta žlutá barva by měla být na nějakých podobných jedůvkách...
Prudce jedovatá závojenka olovová má v mládí,než se zbarví od výtrusů,nažloutlé nebo žluté lupeny.Ale roste až v létě,je nehojná,protože je údajně teplomilná,je masitější,větší a drží se hlavně dubu a buku spíš v listí než v trávě.
Anonymní

PříspěvekZaslal: út 23. června 2009 21:48 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

A hlavně smrdí Wink
mykožrút

PříspěvekZaslal: ne 06. února 2011 15:08
  Předmět: podtrnky

Zaujala ma táto téma,lebo u nás sa tieto huby zbierali odjakživa ako májovky a nikoho netrápilo,že patrí do úplne iného rodu.Naša obec sa volá Trnové a nie je svojmu názvu nič dlžná.V okolí je mnoho lúk pozarastaných tŕnim,kde tieto huby vždy za vhodných podmienok hojne rástli.Rady od starých hubárov boli jasné-čo je v máji biele je májovka-ber,nedá sa s ničím pomýliť.No nešlo večne prehliadať,že tie májovky vlastne májovkami vôbec nie sú.Ani to,že sa nedajú s ničím pomýliť. Naša generácia už mala informácii viac a uvedomovanie si možnosti zámeny tú istotu značne okliesnilo.Napriek tomu stará garda nedá na ne dopustiť.Rozlišovaniu podtrnky a sadovky som sa zatiaľ zvlášť nevenoval,no možno by stálo za to sa im prizrieť trochu bližšie.Škoda len,ako to už chodí,že času je tak málo.Náhodou mám dve fotky,tak posielam.

193.82 kB    
podtrnky 2.JPG
   podtrnky 2.JPG

168.42 kB    
podtrnky.JPG
   podtrnky.JPG
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: ne 06. února 2011 16:19
  Předmět: Re: podtrnky

ne 06. února 2011 15:08 mykožrút napsal:
Zaujala ma táto téma,lebo u nás sa tieto huby zbierali odjakživa ako májovky a nikoho netrápilo,že patrí do úplne iného rodu.Naša obec sa volá Trnové a nie je svojmu názvu nič dlžná.V okolí je mnoho lúk pozarastaných tŕnim,kde tieto huby vždy za vhodných podmienok hojne rástli.Rady od starých hubárov boli jasné-čo je v máji biele je májovka-ber,nedá sa s ničím pomýliť.No nešlo večne prehliadať,že tie májovky vlastne májovkami vôbec nie sú.Ani to,že sa nedajú s ničím pomýliť. Naša generácia už mala informácii viac a uvedomovanie si možnosti zámeny tú istotu značne okliesnilo.Napriek tomu stará garda nedá na ne dopustiť.Rozlišovaniu podtrnky a sadovky som sa zatiaľ zvlášť nevenoval,no možno by stálo za to sa im prizrieť trochu bližšie.Škoda len,ako to už chodí,že času je tak málo.Náhodou mám dve fotky,tak posielam.

To je ukázkový příklad E. clypeatum neboli podtrnky.

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Nástěnka - Výstavy, přednášky, knihy, odkazy Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru