Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
martincz
|
Zaslal: so 18. dubna 2009 8:23 Předmět: Hlíva ústřičná na bukovém špalku venku - poraďte |
|
|
Ahoj, loni jsem si koupil 250 g naočkované sadby Hlívy ústřičné a úspěšně ji naočkoval do odleželého (nevím jak dlouho -- dny nebo měsíc mohl ležet) bukového špalku cca. 30 cm x 80 cm. Očkování jsem provedl tak, že jsem do špalku navrtal díry a do nich nacpal sadbu a zamazal voskem. Po 2 měsících špalek totálně zbělal. Loni v létě pak šel ven ze 2/3 do země pod ringli (polostín). Bílý je i teď na jaře, ale dosud nezplodil. Udělal jsem chybu, nebo je na hlívu ještě brzo?
Není buk příliš tvrdé dřevo? Jaké mám šance?
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Anonymní
|
Zaslal: út 26. května 2009 7:29 |
|
|
pusť k tomu včeli, ať to opylují
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Mlan
|
Zaslal: út 26. května 2009 19:47 |
|
|
Podle mé zkušenosti roste hlíva dobře i na bukovém dřevě, (osvědčil se mi ale ořech, topol bříza a pařezy jasanu) Někdy to ale chce čas, pokud jsi prorostlý špalek zakopal loni v létě, má ještě čas. Já mám zkušenost, že pokud naočkuji špalek, nebo pařez zjara, tak se někdy na podzim, nebo při mírné zimě objeví jedna dvě plodnice. Druhým rokem již bývá růst plodnic větší a to zejména na podzim a v první části zimy. Plodnice mi rostou i později v zimě při oteplení (když se teplota dostane nad 0) Mám ale i zkušenost, že naočkované špalky či pařezy začaly plodit až třetím rokem po osázení. Prostě je to příroda a tu moc neovlivníš (myslím teploty, dobu prorůstání a tak) Radím vydržet, při velkém such zalít zem kolem špalků. Čekat !
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: st 27. května 2009 8:19 |
|
|
parádní špalek !!!
|
|
Návrat nahoru |
|
|
f.mamina
|
Zaslal: st 27. května 2009 17:30 |
|
|
Tak ten je opravdu parádní.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Mlan
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Sley Čestný člen
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 1594 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: st 27. května 2009 20:44 |
|
|
Tak tohle je ještě parádnější...
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Mlan
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: čt 28. května 2009 9:29 |
|
|
Jak to sázíš v lese?
|
|
Návrat nahoru |
|
|
f.mamina
|
Zaslal: pá 29. května 2009 16:28 |
|
|
Já si myslím, že při mé smůle by mi to "moje zasazené" někdo sklidil.Navíc, nemám moc vhodných lokalit na sázení.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Mlan
|
Zaslal: pá 29. května 2009 21:29 Předmět: Chodím sázet i do lesa |
|
|
Sázím v lese, na zahradách a všude, kde jsou vhodné podmínky. To znamená, čerstvě pokácené listnaté stromy. Konkrétně to vypadá tak, že pokud je to možné a je to v okolí, použiju pilu, přeba i motorovou. Část pařezu odříznu, zasypu sadbou, vrátím zpět a přibiju hřebíkem. Vyřezávám různé zářezy a klíny, nasypu sadbu a vrátím zpět. Nejsnadnější je použít sekyru, okraj pařezu naseknout a do záseku nasypat sadbu. Dobré je osázený pařez zakryt (listím, větvemi, pokud je to na zahradě, třeba i jutovým pytlem a pod.). Mám výhodu, že sadbu si připravuji sám a proto s ní nemusím šetřit. Určitě se stane, že mi někdo chodí na "zahrádku" na houby. Mě ale potěší, když se sadba ujme a ono to funguje a roste.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
lesánek
Založen: 10. 08. 2007 Příspěvky: 848 Bydliště: Mrákotín, okres Jihlava
|
Zaslal: po 01. června 2009 22:30 |
|
|
Možná je to špatnej dotaz, ale není to z příspěvku jasný. To sklízíš teď, v květnu a červnu? Jinak tvá práce je velice záslužná a zajímavá. Kdybych neměl tak bohatý naleziště hlívy, tak bych o tom taky uvažoval. Ale to, co mi poskytují Javořické lesy stejně nestačím sklízet.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Mlan
|
Zaslal: út 02. června 2009 18:02 |
|
|
Vzhledem k tomu, že "sázím" Hlívu ústřičnou, tak sklízím samozřejmě hlavně na podzim a v zimě.
Moje obrázky a popisky byla reakce, která se rozběhla po prvním dotazu ohledně růstu na bukovém dřevě.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
lesánek
Založen: 10. 08. 2007 Příspěvky: 848 Bydliště: Mrákotín, okres Jihlava
|
Zaslal: út 02. června 2009 18:37 |
|
|
Jasně, ta otázka byla jen tak pro jistotu. Moc dobře vím, že hlíva roste na podzim a v zimě, ale jak jsme se již několikrát přesvědčili, příroda je někdy nevyzpytatelná a tak jsem se chtěl jen ujistit.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
f.mamina
|
Zaslal: út 02. června 2009 19:03 |
|
|
Až budu zdravá, tak vyrazím najít ty správné pařezy, pak objednám sadbu a budu sázet. Jen by mě ještě zajímalo, jak si děláte sadbu sám doma.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
|