Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Tricholoma terreum - Čirůvka zemní
Jdi na stránku 1, 2  Další
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Jiří Véle
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 10. listopadu 2008 21:29
  Předmět: Tricholoma terreum - Čirůvka zemní
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tricholoma terreum (Schaeff.) P. Kumm - Čirůvka zemní. Tak jsem je dnes fotil když jsem jel z Motola a ve Zličíně jsem měl hoďku čas. Oni jsou skorem všude ale v DAtlasu jsem jí nenašel.

186.66 kB    
10.11.2008 Praha Zličín
Tricholoma 007.jpg
   Tricholoma 007.jpg

191.82 kB    
10.11.2008 Praha Zličín
Tricholoma 003.jpg
   Tricholoma 003.jpg

196.08 kB    
10.11.2008 Praha Zličín
Tricholoma 001.jpg
   Tricholoma 001.jpg

Cori

PříspěvekZaslal: po 10. listopadu 2008 22:38
  Předmět: Re: Tricholoma terreum (Schaeff.)P.Kumm- Čirůvka zemní

po 10. listopadu 2008 20:29 Jiří Véle napsal:
Oni jsou skorem všude ale v Datlasu jsem jí nenašel.

To bude asi proto, že u této houby si není téměř nikdo stoprocentně jistý, že je to skutečně ona Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
lesánek

PříspěvekZaslal: st 12. listopadu 2008 19:31 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pravda, že tu ještě není. Já jsem většinou příspěvky týkající se čirůvky zemní přidával k havelce. Těchto hub je každoročně dostatek, ale kvalitou se jiným čirůvkám nevyrovnají.
Jiří Véle
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 12. listopadu 2008 20:43 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st listopadu 12, 2008 5:31 pm lesánek napsal:
Pravda, že tu ještě není. Já jsem většinou příspěvky týkající se čirůvky zemní přidával k havelce. Těchto hub je každoročně dostatek, ale kvalitou se jiným čirůvkám nevyrovnají.

Tak tomuto nerozumím :Já jsem většinou příspěvky týkající se čirůvky zemní přidával k havelce. Jinak asi je kvalitou chuti nižší, nicméně se u nejednou po ní členové Mk Unhošť olizovali na našich ochutnávkách.

Lenochod

PříspěvekZaslal: st 24. prosince 2008 20:55
  Předmět: Tricholoma terreum - Čirůvka zemní snad taky.

Pod skupinkou mladších borovic s příměsí akátu na břehu Jizery jich byla dost početná skupina.Protože vím o potížích s určováním šedé skupiny čirůvek,zkusím sjet popořadě to minimum,o kterém aspoň něco tuším.Takže: Tricholoma portentosum - tmavší klobouk,masitější,lupeny nažloutlé,pouze jemně vláknitá - vyloučena. Tricholoma pardalotum - masitější,hruběji šupinatá,časnější růst,navíc prý vzácná- vyloučena. Tricholoma virgatum - dužnina palčivá,klobouk ostřeji kuželovitý,prý může mít tvar skoro jak hnojník,časnější růst- vyloučena. Tricholoma orirubens - červenající lupeny,nic takového jsem nezjistil,víc o ní nevím- vylučuju. Tricholoma basirubens - prý červenající spodek třeně,nic víc o ní nevím,jen jsou obě prý neškodné - váhám. Tricholoma scalpturatum (nebo argyraceum ?) - ve stáří nebo poraněním žloutne na lupenech,měl jsem si víc všímat vyvrácených starších plodnic na fleku,až doma z atlasu jsem se o tom dověděl - váhám. Tricholoma terreum - výslovně výhrady nemám,jen tu nejistotu,celá skupina prý čítá snad 19 položek- tipuju tuhle. Mimochodem,velmi slaboučce voněla a kupodivu mi to vzdáleně připomínalo napodobeninu vůně mlženky nebo č. fialové.Pod pojmem moučná vůně si vybavím májovku nebo mechovku,v tomhle případě to nebylo ono.

135.61 kB    
Podhradí (MB)
Houby atd. 528.jpg
   Houby atd. 528.jpg

136.89 kB    
Podhradí (MB)
Houby atd. 526.jpg
   Houby atd. 526.jpg

152.5 kB    
Východní břeh Jizery naproti obci Podhradí (MB),borovice,akáty.
Houby atd. 523.jpg
   Houby atd. 523.jpg

143.77 kB    
Východní břeh Jizery naproti obci Podhradí (MB),borovice,akáty.
Houby atd. 531.jpg
   Houby atd. 531.jpg

Naposledy upravil Lenochod dne pá 26. prosince 2008 6:52, celkově upraveno 1 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Lenochod

PříspěvekZaslal: st 24. prosince 2008 21:11 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jiná plodnice,ty lupeny byly trochu světlejší a klobouk šedivější.Hnědavé tóny klobouk měl ale ne tolik,nějak se mi to nepovedlo.

147.25 kB    
Podhradí (MB)
Houby atd. 521.jpg
   Houby atd. 521.jpg

141.21 kB    
Podhradí (MB)
Houby atd. 530.jpg
   Houby atd. 530.jpg
Kraken
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 01. června 2009 13:01 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Podle všech příznaků, co popsal Lenochod, by to měla být ony. Rostly pod borovicemi a duby. Žlutá barva tam není, ani po poranění. Červenání rovněž ne. Chuť mírná, nepalčivá, vůně nevýrazná. Jediné, co nesedí, je doba výskytu. Ale letošní rok je zvláštní, opodál rostly lakovky a to jsou rovněž podzimní houby.

185.39 kB    
Klášterec - 1. 6. 2009
DSC05272.JPG
   DSC05272.JPG

179.5 kB    
DSC05274.JPG
   DSC05274.JPG
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 01. června 2009 15:15 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

U nás už taky rostou, včera jsem jich nasbíral asi padesát... letos bude asi, pokud jde o houby, opravdu zajímavý rok... Very Happy
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
lesánek

PříspěvekZaslal: po 01. června 2009 23:42 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dobrý, to mě teda nenapadlo zajít si v květnu nebo červnu na čirůvky zemní, hned zítra to omrknu Shocked
lesánek

PříspěvekZaslal: út 09. června 2009 21:42 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak jsem je objevil i u nás. Ne sice na mých místech, ale u benzinky v Telči pod borovicemi.

153.47 kB    
Benzinka v Telči, pod mladými borovicemi 9.6. 2009
DSC02746.JPG
   DSC02746.JPG
lesánek

PříspěvekZaslal: čt 29. října 2009 0:33 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

V červnu si rostly o 106 a dnes by jich na smaženici bylo asi málo. Tak jsem je nechal v lese

117.65 kB    
Převážně borový les nedaleko Mrákotína 28.10. 2009
DSC03482.JPG
   DSC03482.JPG
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: čt 29. října 2009 1:13 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st 28. října 2009 23:33 lesánek napsal:
V červnu si rostly o 106 a dnes by jich na smaženici bylo asi málo. Tak jsem je nechal v lese

Jsou takové rozmazané. Že by utíkaly? Smile
lesánek

PříspěvekZaslal: pá 30. října 2009 0:05 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Very Happy neutíkaly, jen jsem ji fotil v podřepu a tak se mi trochu mázla. Nechtělo se mi lehat do mokrého mechu, tak se omlouvám
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 06. listopadu 2009 23:04 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dneska jsem byl juknout do lesa, a rostou jich tu stovky, ne-li tisíce... akorát že nevím, co s nima... chuťově jsou takový (aspoň pro mě) poněkud zvláštní, nevýrazný, nehoubový...

155.18 kB    
Suché, 6.11.2009
Tricholoma terreum.JPG
   Tricholoma terreum.JPG
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: so 07. listopadu 2009 0:28 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jsou takový průměrný. Dá se s nima dělat cokoliv, ale zázrak to nebude.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru