Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Boletus luridiformis var. junquilleus - Hřib kovář žlutý
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
frashmaker

PříspěvekZaslal: čt 04. června 2009 22:05 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Podle toho nového Mikšíka/Šutary/Jandy je to podle mě kovář žlutý jak z praku. Odbarvený na něj nesedí...
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 04. června 2009 22:05 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

OK, a jak je to tedy "správně" ?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Míra

PříspěvekZaslal: čt 04. června 2009 22:09 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

V nejnovějším atlase Hřibovité houby co vyšel počátkem května je zmiňováno, že roste pod smrky, duby a buky.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Pantáta
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 04. června 2009 22:10 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Boletus luridiformis var. junquilleus
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 04. června 2009 22:11 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

a česky?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Míra

PříspěvekZaslal: čt 04. června 2009 22:14 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jestli myslíš název, tak nově je v tom atlasu Boletus luridiformis var. junquilleus
Míra

PříspěvekZaslal: čt 04. června 2009 22:15 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Hřib kovář žlutý
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 04. června 2009 22:20 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

takže takhle ju?
Míra

PříspěvekZaslal: čt 04. června 2009 22:22 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

úplně přesně
Mura
Anonymní

PříspěvekZaslal: pá 21. srpen 2009 19:28 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dnes jsem našla něco, co fenotypově velmi upomíná Boletus luridiformis var. junquilleus. Je to má vůbec první zkušenost s houbou tohoto druhu a stále velmi váhám, jestli jesm ji určila správně (dodnes jsem se - mylně - domnívala, že tato varianta má mít červené zbarvení rourek). Fotografie (pravděpodobně dost mizerné kvality) budu mít k dispozici za 14 dní. Nicméně jsem zvědavá - existuje nějaký druh zaměnitelný s výše uvedeným? Nalezla jsem pouze hřib žlutý, ale jeho výskyt v těchto podmínkách (Šmumava, smrkový les, cca 1000 m.n.m., poměrně chladno) se mi jeví nepravděpodobně.
Pantáta
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 21. srpen 2009 21:48 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

kováře běžně rostou i na horách
Mura
Anonymní

PříspěvekZaslal: po 24. srpen 2009 14:28 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ano já vím, běžně je tu sbírám, ale tuto "odbarvenou" variantu (pokud to byla ona) jsem letos viděla poprvé, takže mě zajímalo, jestli existuje ještě něco jiného, podobného (vzhledem k počtu druhů hřibovitých hub předpokládám, že existuje Smile). Nejlepší asi bude, počkat na ty fotografie. Každopádně děkuji.
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: so 27. října 2012 15:56 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Sice s tříletým zpoždění, ale vidím, že tu chybí odpověď Smile

U většiny hřibů sekce Luridi byla popsána xanthoidní forma. To znamená, že je možné najít žluté kováře, koloděje, satany, nachové, rudonachové... ale i třeba královské.

Ve vyšších polohách je nejpravděpodobnější ten kovář, ale může se tam vyskytnout i žlutý koloděj, pokud je k dispozici listnáč.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Michal Mikšík

PříspěvekZaslal: ne 04. listopadu 2012 9:29 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ano je to jak říkáte, jen maká oprava, královský nepatří do sekce Luridi.

Michal
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 04. listopadu 2012 12:48 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak je to myšleno, proto jsem napsal "ale i" Smile Mimochodem, existuje nějaká publikace nebo běžnému smrtelníkovi dostupný přehled, kde jsou ty sekce popsané a přiřazené konkrétním druhům?

Našel jsem jen něco v Ottově slovníku díl IV, (strana 293), ale není mi jasné, jestli to není třeba už 100 let překonané.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Strana 2 z 3

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru