Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Jirka Kohl Site Admin
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: ne 07. června 2009 21:45 |
|
|
Prostě nádherná houba! Jak Jirka říkal, roní mléko. V lese jsem to ronění moc neviděl, ale když jsem jí doma plátkoval pomocí bezové duše, tak se každý plátek zabarvil do tmavě žluté až okrové.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
Zaslal: út 09. června 2009 8:29 |
|
|
Jsem trochu brouzdal ... podle vzhledu by to mohla být například i
Peziza celtica (Boud.) M.M. Moser (1963), (nyní = Pachyella celtica)
nebo
Řasnatka fialová - Peziza subviolacea Svrček (1977)
nebo snad i
Řasnatka Moserova - Peziza moseri Aviz.-Hersh. & Nemlich (1974)
či
Řasnatka spáleništní - Peziza ampelina Quél. (1880), (nyní = Peziza arenaria)
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
Zaslal: čt 11. června 2009 21:24 |
|
|
Prostě nádherná řasnatka! Potvrzuji, že jsem v klíči rovněž dospěl k tomuto druhu. Rostla hojně spolu s chřapáčem jamkatým (brázditým) jak koneckonců dokazuje jedna z fotek. Jenže jak Jirka ví, nerostla jenom mezi chřapáči, ale i s další řasnatkou, které byla možná trochu menší, ale hlavně výrazně méně masitější a často barvy šedé ... myslím, že to byla peziza succosella, která ještě ani nemá české jméno (Nevíte někdo kam jsem si založil dílo Antonínovo? ), ale uvidím až to pečlivěji proměřím. Píši to sem hlavně proto, že třeba rostou často pospolu, tj. najdete-li Michelovu, hledejte i tu druhou ... kdo ví
|
198.62 kB |
|
7.6.2009, Unhošť (KL), v břehu lesní cesty, vcelku do dubů. (c) Bob |
|
|
|
PezizaMichelii-01.jpg |
|
197.06 kB |
|
|
|
|
PezizaMichelii-02.jpg |
|
153.03 kB |
|
|
|
|
PezizaMichelii-03.jpg |
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
Zaslal: ne 12. července 2009 19:13 |
|
|
Můj odhad na lokalitě se mikroskopicky potvrdil. Takže roste nejen nedaleko Svárova (KL), ale i nedaleko Bubovic (BE). U starších kusů, jako je tenhle, se tak trochu vytrácí fialový odstín a lesk, a místo toho je takto živě zbarvena do žlutava. Je to podobné jako u peziza succosa (řasnatka síromléčná), ale intenzivnější a celoplošné (succosa jen lokálně). Myslím, že to může souviset s tím, že jim žloutne mléko. Ovšem u peziza succosella (také má žloutnoucí mléko) jsem zatím nic takového nepozoroval (nebo jsem ještě nepotkal dostatečně starou).
|
178.72 kB |
|
11.7.2009, Český Kras, v jílovitém břehu smíšeným lesem, duby. (c) Bob |
|
|
|
PezizaMichelii.jpg |
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
Zaslal: ne 12. července 2009 19:16 |
|
|
Ještě jsem opoměl poznamenat, že peziza michelii na rozdíl od peziza succosella je výrazně masitější, což se projevuje i při sušení exikátu. Succosella seschne výrazně více než michelii. Dále bych poznamenal, že když jsem nechal výtrusy michelii přes noc uschnout na sklíčku a mikroskopoval až večer, tak mi přišlo, že u mnohých výtrusů se dvě kapky slily v jednu. To by mohlo vést k mikroskopické záměně s peziza succosella neb makroskopicky se dostatečně liší.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
no-X Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
b.gun Čestný člen