Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Pulvinula convexella - Poduškovka vyklenutá
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Luboš
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 20. června 2006 20:49
  Předmět: Pulvinula convexella - Poduškovka vyklenutá
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pulvinula constellatio - Poduškovka spáleništní. Hodně mě mrzí, že se mi zrovna u této houby nepovedly fotky, našel jsem ji poprvé v životě.

156.36 kB    
14.6.2006, Brněnsko
Poduškovka spáleništní 1.jpg
   Poduškovka spáleništní 1.jpg

143.84 kB    
14.6.2006, Brněnsko
Poduškovka spáleništní 2.jpg
   Poduškovka spáleništní 2.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 09. června 2009 21:16 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ahoj Luboši, jednak ti asi vypadlo "t" ... má býti Pulvinula constellatio, tož jsem to opravil. A jednak, jak byla určena? Podobných askoušů je jistě kolem desítky. Já ji teď totiž asi také našel, ale rozhodně to nebylo na spáleništi ... pátrám. Web mi prozradil, že je v republice několik herbářových položek a u žádné není zmínka o spáleništi. Tož se ptám, zda to bylo spolehlivě mikroskopicky určeno či nikoli.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 09. června 2009 21:45 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

A na fungorum.org je psáno, že

Pulvinula constellatio (Berk. & Broome) Boud. (1907), (= Pulvinula convexella)

tedy i dle BioLib.cz

Pulvinula convexella (P. Karst.) Pfister 1976 - Poduškovka vyklenutá
Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 09. června 2009 23:18 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ahoj Bobe, to spáleniště na tom místě kde jsi je našel není, ale určitě tam kdysi vedla trať, konkrétně Kladno Nučická dráha, až někdy vyrazíme na druhou ( mojí Smile ) stranu tak ti ukážu starý patníky který ji lemovaly - jsou už sotva vidět, ale tam by možná mohl být ten zakopaný pes......ty navážky pro trať se dělaly ze všeho možnýho a proto tam ted rostou věci který by člověk na těch místech vůbec nečekal. Smile
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 10. června 2009 9:07 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Podél cest údajně roste. Určení je jasné. Teď připravuji fotky ... snad už dnes večer bude hotová Smile Uvádí se jako rozšířená, ale nehojná !!! Takže super nález! Ale hlavně ten pohled na kulaťoučké výtrusy mne nadchl neb takové či podobné jsem ještě nikdy neviděl Smile
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 10. června 2009 23:14 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Už se mi chce sice spát, ale jsem rád, že už mám tuhle krasavici hotovou a tak ji vložím Smile Velikost do ca. 7-8 mm, krásně oranžové, prostě jsem z nich měl obrovskou radost.

199.78 kB    
6.6.2009, Libušín (KL), pod lipami v příkopě na holé zemi. (c) Bob
PulvinulaConvexella-01.jpg
   PulvinulaConvexella-01.jpg

228.11 kB    
PulvinulaConvexella-02.jpg
   PulvinulaConvexella-02.jpg

197.56 kB    
Askous_007_mm.jpg
   Askous_007_mm.jpg

Naposledy upravil Bob dne st 10. června 2009 23:17, celkově upraveno 1 krát
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 10. června 2009 23:17 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ze spodu vypadaly takto. Ta hlína nešla skoro vůbec oddělit neb byla asi prorostlá těmi hnědými hyfami. Ty bílé chloupky se mi vyfotit pod mikrákem nějak nezadařilo Sad Něco pro příště Smile

193.78 kB    
PulvinulaConvexella-03.jpg
   PulvinulaConvexella-03.jpg

83.82 kB    
Hyfy v hlíně. (c) Bob
roots-01.jpg
   roots-01.jpg

101.99 kB    
Hyfy v hlíně. (c) Bob
roots-02.jpg
   roots-02.jpg
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 10. června 2009 23:21 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Výtrusy byly druhé co mne uchvátilo! Akorát mi nějak strašně moc rychle plavaly a tak jsou fotky mizerné, holt ISO 800 je přeci jen trochu moc Sad

116.88 kB    
Výtrusy uvoněné do media. (c) Bob
40xAMO-vytrusy-01.jpg
   40xAMO-vytrusy-01.jpg

176.77 kB    
Výtrusy uvoněné do media. (c) Bob
40xCR-vytrusy-02.jpg
   40xCR-vytrusy-02.jpg

90.4 kB    
Výtrusný prach. (c) Bob
100xCR-vytrusy-03.jpg
   100xCR-vytrusy-03.jpg
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 10. června 2009 23:27 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Hymenium má také krásné!!! Všimněte u druhého obrázku takové ty hnědé kapky čehosi. Co je to? U poslední fotky je vidět, jak se Melzer nedostal všude a tak je vidět, že barvivo je v parafýzách a barví se Melzerem do hněda. Parafýzy jsou učebnicově ohnuty přes vrcholy vřecek.

198.98 kB    
Hymenium. (c) Bob
40xVrecka.jpg
   40xVrecka.jpg

188.5 kB    
Hymenium. (c) Bob
100xParafyzyKapky.jpg
   100xParafyzyKapky.jpg

194.3 kB    
Hymenium. (c) Bob
100xVrecka3.jpg
   100xVrecka3.jpg
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 10. června 2009 23:31 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No a máme tu poslední obrázky. Jednak pohled do materiálu pod hymeniem - Jak se tomu říká? A jedna detail vřecek s výtrusy v Melzerově činidle. Všimněte těch divných kapek na jakoby prázdných výtrusech. Něco podobného jsem vždy viděl u preparátu oušek (otidea).

199.52 kB    
(c) Bob
40xCR-Stred_0022.jpg
   40xCR-Stred_0022.jpg

186.58 kB    
Detail hymenia v Melzerově činidle. (c) Bob
40xVrecka2.jpg
   40xVrecka2.jpg
novotmil
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 11. června 2009 0:00 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Skvělá práce Bobe.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Luboš
Čestný člen

PříspěvekZaslal: so 12. září 2009 14:44 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

09. června 09, 21:16 Bob napsal:
Ahoj Luboši, jednak ti asi vypadlo "t" ... má býti Pulvinula constellatio, tož jsem to opravil. A jednak, jak byla určena? Podobných askoušů je jistě kolem desítky. Já ji teď totiž asi také našel, ale rozhodně to nebylo na spáleništi ... pátrám. Web mi prozradil, že je v republice několik herbářových položek a u žádné není zmínka o spáleništi. Tož se ptám, zda to bylo spolehlivě mikroskopicky určeno či nikoli.

Ahoj Bobe,

tuto houbu jsem sbíral společně s A. Vágnerem v rámci mykofloristického průzkumu, který provádí MZM. Houby byly pochopitelně mikroskopovány a následně determinovány výše zmíněným A.Vágnerem.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 14. září 2009 7:42 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Super, tak tu máme dvě tutovky. Ten svštle šedej askouš mezi nimi byl také určen?
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru