Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Coprinus micaceus - Hnojník třpytivý
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Fíla

PříspěvekZaslal: po 06. října 2008 19:31 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Aspoň něco se dá teď v lese fotit. Confused

104.22 kB    
4.10.08 Vrtěšice
fotka.php.jpg
   fotka.php.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
JARIN

PříspěvekZaslal: ne 09. listopadu 2008 21:28 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Je to moc hezká houbička

162.2 kB    
8.11.2008 Bažiny pod Ruprechtovem
IMG_2565.jpg
   IMG_2565.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 17. listopadu 2008 22:55
  Předmět: Jeden domácí hnojníček k určení
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Vyrostl mi na zahradě v místě starého pažitu. Hnojníky neznám (podobně jako ostatní houby) a tak ho sunu sem. Když jsem to pak ryl, byl v zemi ztrouchnivělý kus kořene, nepřišlo mi, že roste z něho (byl hlouběji), ale souvislost by tu být mohla. Nohu měl hladkou, bělavou, na bázi nebyla rozšířená (či jen nepatrně), Lupeny již vždy našedivělé či přímo černé, tj. rozkládající se.

PS: Milane, tož tohle jsou první fotky, ale bylo to jen tak halabala neb nemám čas Sad teď zkouším rozchodit softwary a zjistil jsem, že nové pluginy pro podporu D50 nejsou pro staré softwary ... grrr Crying or Very sad Evil or Very Mad Crying or Very sad Evil or Very Mad Všechny fotky jsou celé - nejsou to výřezy, jen jsou zmenšené asi 5krát (20 MB RAW je docela hustý Smile ). Clonou jsem hloupě šetřil (pouze 13, objektiv legendární Canon EF 100 mm macro USM).

197.6 kB    
17.11.2008, Libušín (KL), starý pažit. (c) Bob
Hnojnik-01.jpg
   Hnojnik-01.jpg

139.56 kB    
Hnojnik-02.jpg
   Hnojnik-02.jpg

141.71 kB    
Hnojnik-03.jpg
   Hnojnik-03.jpg

149.95 kB    
Hnojnik-04.jpg
   Hnojnik-04.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 18. listopadu 2008 0:01 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Výtrusný prach černý, výtrusy jsou ca. 4,5-6 x 9-11 mikronů dost tmavě hnědé, tvar nevím jak nazvat, často se dala pozorovat jedna tuková kapka.

105.11 kB    
Výtrusy ve vodné kongočerveni. Pohybová neostrost a nebo šum? Vyberte si :-) (c) Bob
Vytrusy3.jpg
   Vytrusy3.jpg

33.23 kB    
Výtrusy v konc. amoniaku, Canon 50D, ISO 1000, čas 1/320, 1/2 RAW, bez úprav, změnšení šířkou na polovinu, konverze do JPG pomocí PS CS2, 80%.
Vytrusy2.jpg
   Vytrusy2.jpg

Naposledy upravil Bob dne st 19. listopadu 2008 23:15, celkově upraveno 1 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 18. listopadu 2008 0:33 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Asi to má cheilocystidy, oválné, ca. 110x60 mikronů, zdá se, že nějaké jsou i na ploše lupenů, snadno odpadávají a obvykle není vidět připojení, takže by si je člověk skoro spletl s kačenkou Smile Basidie tetrasporické.

184.75 kB    
Je to v kongočerveni, ale pak jsem to softwarově zmastil :-(
AsiCheilocystidy.jpg
   AsiCheilocystidy.jpg
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 18. listopadu 2008 10:31 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak to vypadá na Hnojník třpytivý - Coprinus micaceus.

Mate, v Atlasu máš asi nepřesně zapsané velikosti cystid: http://www.damyko.info/ForumB/viewtopic.php?t=84
porovnej s Uljé
http://www.grzyby.pl/coprinus-site-Kees-Uljee/species/micaceus.htm

Zkusím ještě dnes kouknout na ty caulocystidy a pak to asi tedy přesunu do DAtlasu: http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?t=441
novotmil
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 18. listopadu 2008 12:42 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jo jo Bobe jen mě nešetři. Už jsem to ale zmínil před moji drahou polovičkou a stal se zázrak - ani se moc necukala - pry si s tím mohu vyřešit vánoce. No to jsem čuměl. Ale tak spěchat zase nemusím. Musím ještě vyšpatnit na nějaký slušný mikroskop. Něco mě doporuč.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 18. listopadu 2008 12:51 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Na volbu mikroskopu máme téma http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?t=3900 Wink
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 18. listopadu 2008 14:49 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

18. listopadu 08, 9:31 Bob napsal:

Mate, v Atlasu máš asi nepřesně zapsané velikosti cystid: http://www.damyko.info/ForumB/viewtopic.php?t=84
porovnej s Uljé http://www.grzyby.pl/coprinus-site-Kees-Uljee/species/micaceus.htm

Very Happy. Já tam ale jaksi v atlasu nemám o cystidách ani zmínku. Je tam velikost výtrusů a buněk vela na klobouku, což cystidy nejsou. Tu velikost cystid tam ale klidně můžu doplnit.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 18. listopadu 2008 16:05 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

áááha, jsem se přehlédl Smile A co myslíte s určením, je to on?
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 18. listopadu 2008 16:46 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

18. listopadu 08, 15:05 Bob napsal:
áááha, jsem se přehlédl Smile A co myslíte s určením, je to on?

Zrovna takové mi občas rostou na zahradě ve velkém. Naposledy asi před měsícem. Rostou na starých kořenech které zůstaly v půdě po vykácení jabloně. Pokud na kloboucích byly lesklé zrníčka, tak je to na 99%. Ty zrníčka, resp. zbytky vela dost rychle opadávají, ale na malých plodnicích bývají vidět celkem dobře.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 19. listopadu 2008 23:42 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Včera jsem dvě hodiny hledal caulocystidy Smile Bylo jich velmi velmi málo a zejména takové jaké být nemají - viz. první fotka severovýchodně od bubliny. Nakonec jsem však našel i takové jaké jsou očekávány - viz. první foto jihozápadně od bubliny a druhé foto. Takže určeno - přesun do DAtlasu.

112.35 kB    
V kongočerveni, značně softwarově upraveno, aby v té červené bylo vůbec něco vidět. (c) Bob
Caulocystidy1.jpg
   Caulocystidy1.jpg

13.22 kB    
V kongočerveni, ale odtranění červené se mi nedařilo. (c) Bob
Caulocystidy2.jpg
   Caulocystidy2.jpg
Kraken
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 14. června 2009 12:41 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Letos tu ještě nejsou. Tenhle kompaktní trsík mi vyrostl na zahrádce. Wink

180.75 kB    
Klášterec - 13. 6. 2009
DSC05328.JPG
   DSC05328.JPG
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 18. června 2009 9:28 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mně rostou vedle kompostu. Rostou zřejmě velice rychle, protože bych přísahal, že den předtím tam nebyly...

170.29 kB    
Nové Stadice, 17.6.2009
DSCN4766.JPG
   DSCN4766.JPG
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: út 23. června 2009 1:03 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Sleyi, nejsem znalec hnojníků, ale ta skupina kolem pár druhů má. Myslím, že ten tvůj není třpytivý.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Strana 2 z 3

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru