Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Řasnatka u domu ... peziza ninguis var. fortoulii ???
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 06. května 2008 9:30
  Předmět: Řasnatka u domu ... peziza ninguis var. fortoulii ???
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Takže moje roztomilá mi povídá: "Ty lítáš po lese, a takový ty ucha, ty jidáši, nebo jak's to říkal ti rostou pod voknem" ... inu řasnatka ... nejprve jsem myslel, že je to vosková, ale rozměr výtrusů je proti (nějaké klíče jsou na webu viz. rod řasnatka - zatím se v klíči zastavuji u peziza ninguis var. fortoulii). Velmi podobnou sem nedávno dával Láďa viz.: http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?t=4043

Tož dejme nějaké obrázky Wink Laughing Nejprve skupinová foto. Všimněte, že ty v trávě jsou tak nějak tmavší, ale dle mikráku jsou stejné. Je to asi vlhkostí a množstvím světla.

178.43 kB    
1.5.2008, Libušín (KL), u domu ve vlhkém a trochu stinném místě, v trávě i na hlíně z výkopu. (c) Bob
Rasna05-TmavsiKusyVTrave.jpg
   Rasna05-TmavsiKusyVTrave.jpg

199.45 kB    
1.5.2008, Libušín (KL), u domu ve vlhkém a trochu stinném místě, v trávě i na hlíně z výkopu. (c) Bob
Rasna13-Group3.jpg
   Rasna13-Group3.jpg

198.39 kB    
Rasna13-Group2.jpg
   Rasna13-Group2.jpg

Naposledy upravil Bob dne út 06. května 2008 10:03, celkově upraveno 1 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 06. května 2008 9:34 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

A teď nějaké jedince či malé kolektivy Smile

198.45 kB    
1.5.2008, Libušín (KL), plodnice cca 1 cm. (c) Bob
Rasna01-1cmMimi.jpg
   Rasna01-1cmMimi.jpg

155.57 kB    
1.5.2008, Libušín (KL), plodnice cca 2,5 cm. (c) Bob
Rasna12-4cm.jpg
   Rasna12-4cm.jpg

199.25 kB    
1.5.2008, Libušín (KL), plodnice cca 4 cm. (c) Bob
Rasna02-Mladsi.jpg
   Rasna02-Mladsi.jpg

196.62 kB    
1.5.2008, Libušín (KL), skupinka plodnic okolo 5 cm. (c) Bob
Rasna13-Group.jpg
   Rasna13-Group.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 06. května 2008 9:35 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

a jeden detail "zkažených zoubků" Smile

112.9 kB    
Rasna03-KdoSiZubyNecisti.jpg
   Rasna03-KdoSiZubyNecisti.jpg
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 06. května 2008 9:37 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Houba je velmi křehká, a pod mikroskopem je zřejmé proč. Patrně jí drží pohromadě více méně jen ta tenká vrstva uprostřed, kde jsou buňky protáhlé a značně pospojované.

102.28 kB    
Řez plodnicí. (c) Bob
Rasna08-Rez-CR.jpg
   Rasna08-Rez-CR.jpg

154.2 kB    
Střední část. (c) Bob
Rasna11-StredniCast-CR.jpg
   Rasna11-StredniCast-CR.jpg
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 06. května 2008 9:40 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No, a nějaké ty detaily s akčními poznámkami ...

Vzal jsem tři plodnice pohledem různého stáří/velikosti a dal prášit přes noc na sklíčko. U žádné plodnice jsem nepozoroval ani náznak třeně. Pouze pod mladou plodnicí byl vidět bílý výtrusný prach. Tyto výtrusy ve vodné kongočerveni vypadaly jako by měly jednu tukovou kapku. Jenže byla jen nepatrně viditelná a čím déle bylo sklíčko pod mikrákem tím méně byly patrné. Vcelku dobře postřehnutelné jsou ve fázovém kontrastu (ca. 15 minut starý vzorek, viz. foto). Po asi 30 minutách pod stovkovým objektivem s imerzí jsou vnitřní kapky témař neviditelné (viz. foto). Rozměry: 15.00-17.55 x 9.48-10.87 (1.48-1.80), average of 42 measurements 16.20-10.03 (1.62). Jak v laktofenolové bavlníkové modři, tak i v Melzerově činidle nedocházelo u drtivé většiny výtrusů k žádnému barvení. Všechny výtrusy byly "promáčklé". V Melzerovi se některé barvily do žlutookrova, byly obvykle větší než ostatní, a asi to byly výtrusy před počástkem "klíčení" neboť měli stejnou barvu jako klíčící - jeden až tři "výhony", které se tu a tak větvý.

Vřecka: 260-320 dlouhá a široká 12-13 mikronů. Amyloidní reakce s Melzerovým činidlem na ústí vřecek je viditelná prostým okem. Vřecka se samotná mají obvykle dextroidní reakci. Některá vřecka jsou bezbarvá (ale amyloidní vršek mají) a zdá se mi, že jsou to vždy buď vřecka již prázdná a nebo s velkými výtrusy, tj. asi před vyprázdněním. Možná by se tím dalo sledovat stáří vřecek.
Parafýzy: stejně dlouhé jako vřecka, široké do 2 mikronů, nehojné, Melzerovým činidlem jen lehce žloutnou, septované, na vrcholu trochu palicovité.

96.65 kB    
Hymenium. (c) Bob
Rasna09-Vrecka-MR.jpg
   Rasna09-Vrecka-MR.jpg

30.47 kB    
Vyprázdněné vřecko. (c) Bob
Rasna10-AscusTipOpen-MR.jpg
   Rasna10-AscusTipOpen-MR.jpg

105.24 kB    
Výtrusný prach. (c) Bob
Rasna06-Prach-CR-PhC.jpg
   Rasna06-Prach-CR-PhC.jpg

130.05 kB    
Výtrusný prach. (c) Bob
Rasna07-Prach-CR.jpg
   Rasna07-Prach-CR.jpg
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 09. května 2008 14:59 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ještě jednou jsem kontroloval výtrusy jestli jsem se nesekl ... nesekl. Je někdo, komu bych jí měl poslat na přeurčení? Zdá se, že nemá české jméno - v Antonínovi není.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 30. dubna 2009 18:24 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

A kam by jsi se Martine :doklíčoval: s touto?
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: pá 01. května 2009 0:17 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt dubna 30, 2009 6:24 pm Bob napsal:
A kam by jsi se Martine :doklíčoval: s touto?

Radši nikam, tyto druhy řasnatek jsou nějak podezřele blízko u sebe... Ale na to, jak vypadá normálně, zatím nese na můj vkus nějak hodně exotické označení. Laughing
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 01. května 2009 8:56 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Laughing S tím souhlasím Smile
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 28. května 2009 14:01 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Cestou do práce jsem si všiml, že jedna zase vyrostla, asi 10 metrů od původního místa. Odpoledne zkontroluji celou svou oplocenou lokalitu, a hodim čučku do trubky je-li to ona.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 05. června 2009 22:57 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Než jsem se dostal k jejímu vyfocení, tak mi zaschla. Ale naštěstí jsem našel o kus dál ještě jednu. Delší rozměr byl ca 8 cm. Rostla ve stínu domu i keřů, na holé zemi, kterou jsem z jara mocně rozryl a uhrabal. Takhle měla dokonce ca. centimetrový jakoby stonek do země. Ta druhá vyrostla na plochém kusu pískovce a žádný jakoby stonek neměla.

176.92 kB    
4.6.2009, Libušín (KL), ve stínu domu a keřů na holé zkultivované zemi. (c) Bob
NeznamaPeziza.jpg
   NeznamaPeziza.jpg
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 05. června 2009 23:00 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jenže to má háček Sad má větší výtrusy než ty loňské jinak vypadá stejně. Tož jsem z toho jelen Sad

196.49 kB    
Řez plodnicí v amoniakální kongočerveni (c) Bob
4xCR-Rez-16.jpg
   4xCR-Rez-16.jpg

199.41 kB    
Vnější chloupky v amoniakální kongočerveni (c) Bob
40xCR-VnejsiChlupy17.jpg
   40xCR-VnejsiChlupy17.jpg

194.97 kB    
Vřecka a parafýzy v koncentrovaném amoniaku. (c) Bob
IMG_0024.jpg
   IMG_0024.jpg

120.61 kB    
Výtrusný prach v amoniakální kongočerveni. (c) Bob
100xCR-01.jpg
   100xCR-01.jpg
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: so 20. června 2009 9:00 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak jsem se v tom hrabal ... kdybych musel tipnu Peziza varia - řasnatka měnlivá ... ale co s těmi různorozměrnými výtrusy Rolling Eyes Obojí byly z výtrusného prachu a obojí jsem několikrát kontroloval zda jsem neudělal chybu. Záhada Sad

Makroskopický vzhled sedí neprosto perfektně. Výtrusy lze najít kolem 14-19 x 9-11 mikronů, což by sedělo na ty loňské, ale ne na letošní Rolling Eyes Dále jsem našel že: "Paraphyses moniliform, apex inflated up to 14 um wide. This species is separable from other similar species by themoniliform paraphyses." Poradil by mi někdo co znamená to "themoniliform paraphyses"?
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru