Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
martincz
|
Zaslal: so 04. července 2009 8:27 Předmět: Hřiby na zahradě |
|
|
Zdravím Vás, prosím o pokus o určení. Za mne, nejsem houbař, takže pro mne by to byl prostě hnědák. Jenže nikde kolem není po smrku ani borovici ani vidu ani slechu. Poblíž (10 m, za 1,5 m kamennou zídkou ve svahu) jsou ale duby (hektarový lesík) a tak mne napadá hřib dubový. Z atlasu jsem měl ale pocit, že mívá širší třeň. Tyto moje nalezené jsou ale všechny s užší nohou a oproti obrázkům trochu klobouk s nádechem do oranžovo-růžova. Podle atlaus mi trochu připadají jako hřib moravský, ale to asi bude stěží. Rychle se rozeklenou a výtrusnice se rozšíří. Jinak fyzicky rostou přímo pod starou třešní.
Jo jště místo nálezu: Opava -- Severní Morava u hranic s Polskem.
2/ Mám ještě jeden OT dotaz. Pokud chci růst hříbků na zahradě podporovat, mám je nechat odrůst a odehnít? Pomohou samovolně vypadlé výtrusy k rozšiřování? Nebo je mám normálně posbírat a sežrat?
3/ Má smysl ty přestárlé odnést do svahu pod duby? Část svahu je ještě na mojí zahradě a prý ve svahu hřiby taky rostou (zahradu jsem koupil letos na jaře). Jak toho mohu využít? Bohužel všude jsou ty španělští slimáci a tak rychle všechny hřiby požerou
|
|
Návrat nahoru |
|
|
martincz
|
Zaslal: so 04. července 2009 8:38 |
|
|
Ještě jsem zapoměl, vůně neurčitá, všude přebity hnijícími plodnicemi (skupina byla asi 15 kusů, dobré byly jen ty na fotce). Z blízka jsem k ničemu neuměl přirovnat, ale v chuti mi přišla ta větší plodnice zvláštní. Chvíli jsem přemýšlel jestli je hořký nebo sladký. Ale hořký nebyl, spíš mi to na první přejetí jazykem přišlo. Měl takovou slabou chuť po mandlích?
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Nezmar
|
Zaslal: so 04. července 2009 8:50 |
|
|
Bude to hřib sametový (Xerocomellus pruinatus)
K tomu růstu, nejdůležitější je uchovat lokalitu! Ošetřovat stromy, ponechat listí aby se tvořila hrabanka a likvidovat případné husté porosty nežádoucích rostlin (Netýkavka, Ostružiník,...). Plodnice můžeš sežrat
|
|
Návrat nahoru |
|
|
martincz
|
Zaslal: so 04. července 2009 9:18 |
|
|
Diky. Ja dycky myslel, ze kdyz se nechaji hriby vytrousit, ze pak rostou vice.
Lokalitu mam v umyslu zachovat. Duby rostou ve svahu, mam ho oplocen v rozloze asi 500 m2. Chystam se vymytit plevelnate rostliny a kere a zbytecne nalety a nechat jen ty duby + par lip. Listi hrabat nebudu naopak tam asi jeste vzdy rozhodim to, co napada na strechu chaty. Introdukuju jen neco pekneho mechu a udelam do svahu chodnicek.
Jeste jednou diky.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
martincz
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Nezmar
|
Zaslal: so 04. července 2009 21:23 |
|
|
Možná by bylo dobré tam ty starší a ojedinělé plodnice ponechat. Budou se tak lépe šířit.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
martincz
|
Zaslal: so 04. července 2009 23:08 |
|
|
No pokud výtrusy mají vliv na množení (rozšiřování), pak je rád nechám. Já je nepotřebuju sbírat a jíst. Raději si zajdu někam do lesa. Když tomu dám námahu, pak o to víc chutnají. Já jen, že bych to jedl jen v případě, že to vytrousení výtrusů mi do budoucna nepomůže s množením, pak by bylo škoda nechat plodnice shnít. Ale stejně budu raději den po dni koukat jak ty hříbky rostou. Je to na mém pozemku, takže mi je nikdo, krom těch šmejdských slimáků a červíků nesebere.
Musím teď vymyslet nějakou ohrádku, přes kterou se slimáci nedostanou, uvažoval jsem o žiletkách S červíkama asi nic neprovedu.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: ne 05. července 2009 8:27 |
|
|
Pokud chceš ochránit jednu konkrétní plodnici před "slimáky", tak udělej třeba z nějaké plastové trubky kruh, pak jej podélně rozřízni = dostaneš kruhový žlab. Žlab naplň solí a dej kolem houby - dobré jen tam kde neprší (skleník a podobně). Jinak zkus udělat širší (alespoň 10 cm) žlab třeba z prkýnek (čtvercový se bude dělat snadněji) a vyplň ho jemnými střepy. Další variantou je široký pás pilin - přes něj jim to jde také špatně - vhodné pro ochranu většího území, vhodné doplnit pastmi = zavařovací sklenice, zakopané po okraj do země, naplněné trochou piva (jendou za týden až dva vyměnit).
|
|
Návrat nahoru |
|
|
JETHRO Čestný člen
Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 1922 Bydliště: Roudnice nad.Labem
|
Zaslal: ne 05. července 2009 22:49 |
|
|
lepší fígl ekologický na slimákyjsou piliny,nabalí se jim na slizkou nohu,obalí se a dál nelezou,ráno zlikvidovat!!!
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Vlkodlak
Založen: 15. 03. 2007 Příspěvky: 1886 Bydliště: Praha, Böhmen
|
Zaslal: ne 05. července 2009 22:54 |
|
|
Za prvé si myslím, že to není ani omylem X. pruinatus. Co to je, k tomu se vyjádřím později Je to každopádně jedlá houba.
Ponechávání starých plodnic na lokalitě je k ničemu, protože tam už podhoubí roste. Smysl by mělo staré plodnice posbírat, rozšmelcovat ve vodě a zalít jimi okolní vhodná místa, kde by se mohly uchytit.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
martincz
|
Zaslal: po 06. července 2009 8:51 |
|
|
Diky za reakce, zatim jsme to zkusil poresit ferramolem (granulema na slimaky). Ale ti piliny zkusim, je to dobry napad. Musim ted jen najit ty hribky rychleji nez ti slimaci Ten hribek co je na fotce byl druhy den sezrany do mrte, zustalo jen bile podhoubi pod trenem.
Jinak to nahore asi sametovy hrib byt muze, ja jeste dalsi den nasel plodnice a tak jsem je porovnaval s atlasy a obrazky a celkem hezky to sedelo. Bohuzel jsem je nevyfotil ale snedl. Spatne mi z nich nebylo
Vlkodlaku, prosimte, jak si mam presdtavit to "rozšmelcovat"? Diky
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Martin Kříž
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: po 06. července 2009 20:05 |
|
|
Než se Vlkodlak vyjádří, doporučuji mrknout do literatury na hřib Engelův.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
martincz
|
Zaslal: út 07. července 2009 1:18 |
|
|
panečku, ano to by mohlo být, třeň skutečně oranžový v řezu, jen to rýhování není tak zřejmé jako u fotek engelova hřibu tady na fóru... Vyjma toho rýhování je to přesně to co nacházím, tvar a barva výtrusnic, barva klobouku...
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Vlkodlak
Založen: 15. 03. 2007 Příspěvky: 1886 Bydliště: Praha, Böhmen
|
Zaslal: út 07. července 2009 11:04 |
|
|
Rozšmelcovat znamená rozmixovat ve vodě a touto břečkou zalít místo, kde chci houbu vysadit.
S hřibem Engelovým souhlasím.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
martincz
|
|
Návrat nahoru |
|
|