Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Vlkodlak
Založen: 15. 03. 2007 Příspěvky: 1886 Bydliště: Praha, Böhmen
|
Zaslal: so 11. července 2009 0:08 Předmět: Je hřib koloděj skutečně jedovatý ve spojení s akloholem? |
|
|
V literatuře se traduje (např. Kubička, Erhartovi - Jedovaté houby, tuším Academia 1981), že hřib koloděj způsobuje antabusový efekt, podobně jako hnojník inkoustový, třpytivý a některé další. Tato informace byla často označována za nepotvrzenou či spornou.
Princip otravy hnojníkem inkoustovým (tzv. koprinová otrava) spočívá v blokaci druhého stupně odbourávání alkoholu v těle, tj. přeměna acetaldehydu enzymem acetaldehyddehydrogenázou na acetát (anion kyseliny octové). Jinými slovy, otrávíte se nikoliv houbou, ale alkoholem, který jste po ní vypili, přesněji produktem jeho odbourávání v těle. U hnojníků tuto otravu resp. blokaci enzymu způsobuje látka nazývaná koprin (anglicky coprin).
Po dnešním nálezu půl košíku hřibovitých, kde asi třetinu tvořily koloděje, jsem před konzumací trochu pátral, jelikož mi bylo jasné, že večer pár kousků padne. Narazil jsem na článek autorů Kiwitta a Laatsche o chemické analýze hřibů koloděje (B. luridus) a zavalitého (B. torosus), přičemž v prvním koprin prokázán nebyl a ve druhém (u nás velmi vzácném či spíše vůbec nenalezeném) druhu naopak nalezen byl.
Autoři se domnívají, že popsané otravy mohly být způsobené ve skutečnosti hřibem zavalitým, který byl zaměněn za hřib koloděj. Hřib zavalitý je teplomilný druh s mediteránním rozšířením.
Povzbuzen tímto článkem, učinil jsem po vzoru Dr. Mengeleho pokus na lidech, konkrétně sobě a kamarádovi. Dopadl úspěšně. Ani po 3 pivech a 4 panácích nepozoruji jakékoliv neobvyklé příznaky. Kamarád taktéž odjel domů bez příznaků.
Jelikož jsem podobný pokus neučinil poprvé, prohlašuji antabusový efekt hřibu koloděje za neprokázaný či zanedbatelný. |
|
Návrat nahoru |
|
|
JETHRO Čestný člen
Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 1922 Bydliště: Roudnice nad.Labem
|
Zaslal: ne 12. července 2009 21:39 |
|
|
souhlas,,,spíš slabé žaludky nebo špatný základ:-) |
|
Návrat nahoru |
|
|
Teri
Založen: 23. 06. 2009 Příspěvky: 800 Bydliště: Pardubice/Hradec Králové
|
Zaslal: út 14. července 2009 22:33 |
|
|
Myslím si, že spousta tvrzení typu, že na houby by se alkohol pít neměl vznikla z toho že houby jsou samy o sobě hůře stravitelnější. No a když si je někdo dá k večeři a na to se pak, s prominutím, zmastí, je snadnější to svést na tu kombinaci hub s alkoholem. Podle mě, když se dodržuje rozumná míra a smaženice se pláchne nějakým tím pivkem, je to v pořádku - kolděje tam dáváme běžně |
|
Návrat nahoru |
|
|
Vlkodlak
Založen: 15. 03. 2007 Příspěvky: 1886 Bydliště: Praha, Böhmen
|
Zaslal: út 14. července 2009 23:58 |
|
|
Tato tvrzení vznikla i jako prevence proti událostem, kdy otrávenému houbami bylo špatně a navíc něco popil, takže lékař jako příčinu nevolnosti mylně určil alkohol, protože ho z postiženého cítil. Zejména u mykoatropinových otrav se staly tyto omyly. Kubička cituje lékařskou zprávu "pacient se choval jako vzrušený primitiv". |
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: st 15. července 2009 6:58 |
|
|
st července 15, 2009 12:58 am Vlkodlak napsal: |
Kubička cituje lékařskou zprávu "pacient se choval jako vzrušený primitiv". |
|
|
Návrat nahoru |
|
|
|
Powered by
phpBB © phpBB Group
Copyright © DAMyko 2005-2021, pokud není jednoznačně uveden autor. Všechna práva vyhrazena autorům, pokud není uvedeno jinak.
Copyright © by the DAMyko 2005-2021, when no specific author is mentioned. All rights reserved by authors, except when otherwise stated.
Správce stránek - Site Admin:
BoLuBol