Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
osan
|
Zaslal: čt 30. července 2009 23:03 Předmět: Křemenáč borový či smrkový? Dilema. |
 |
|
Poprvé jsem na tomto každoročně navštěvovaném místě našel křemenáče.
Hněvkov u Zábřeha, vysoký jehličnatý les, pouze smrky a borovice. Jihozápadní sušší mírná stráň. Široko daleko nikde žádný listnáč, bříza, osika ani dub.
Celkem 3 skupinky mladých křemenáčů, vždy v okruhu kolem borovice.
Póry již u mladých šedookrové.
Klobouk hnědočervený.
Třeň dole po otlaku pouze růžoví, nikde žádná zelená, řez zůstává dlouho bílý, pak odspodu růžoví a šedne.
Vše ukazuje na křemenáč borový, ale více šupinatý mladý třeň vypadá spíše jako smrkový (či dubový) podle atlasů, a to mě mate. Je to tím, že ve všech atlasech co mám, je prezentován k. smrkový s více šupinatým třeněm a k. borový s více bílým.
Já si však pamatuji z mládí, když jsem sbírával houby s tátou na Vysočině, že smrkoví křemenáči měly bílou úzkou nohu a červenou či cihlově červenou hlavičku, mladí úplně kulatou (nejvíce se podobaly osikovému). Několikrát jsme našli větší množství křemenáče smrkového v čistě smrkovém vysokém lese, kde se dělala prořezávka a pod zapařenými zelenými vršky a hromadami zelených větví jsme po odkrytí větví a odtažení vršků nacházeli mnoho křemenáčů smrkových. Zato vyjímečně 2x nalezení boroví měli hlavu více hnědočervenou a vždy hustě šupinatou nohu (více se podobaly březovému nebo dubovému i tomu, co jsem našel teď).
Tak jak to s nimi je?
|
88.75 kB |
 |
|
 |
|
Křemenáč-borový-03.jpg |
|
64.25 kB |
 |
|
 |
|
Křemenáč-borový-02.jpg |
|
61.29 kB |
 |
|
 |
|
Křemenáč-borový-01.jpg |
_________________ osan |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Martin Kříž

Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: pá 31. července 2009 20:49 |
 |
|
Stejné dilema mají i mykologové. Zejména západoevropští autoři tyto dva křemenáče spojují v jeden druh. Řekl bych, že smrkový dost houbařů zná a nachází, ale skutečný borový se zdá býti skoro fantomem. Podle těchto snímků se mi to intuitivně jeví na smrkový...
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jirka Kohl Site Admin

|
Zaslal: pá 31. července 2009 21:56 |
 |
|
S tímto plně souhlasím. Ještě bych doplnil můj názor s kterým možná nebude někdo souhlasit - ale osobně si myslím že křemenáč smrkový, "borový", krvavý a "dubový" je jedna a tatáž houba která dokáže růst pod různými dřevinami, podobně jako třeba hřib smrkový.
_________________ Jirka Kohl |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Martin Kříž

|
Zaslal: pá 31. července 2009 22:20 |
 |
|
To už je tvrzení odvážnější. Křemenáče z jehličnatého lesa totiž nemívají nápadně rezavou spodní část třeně, jako ty z pod osik a dubů...
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jirka Kohl Site Admin

|
Zaslal: pá 31. července 2009 23:26 |
 |
|
To je hodně relativní, na místech kde sbírám k. krvavé je jednou najdu bez jakýhokoliv náznaku červenání na třeni a za 14 dní je maji načervenalý všechny. Myslel jsem to spíš tak, že kdybych na stůl položil pět k. krvavých a pět smrkových, tak se vsadim že nikdo bezpečně nepozná který je který. Navíc ty smrkový na těchto fotkách určitě náznak nějakýho červenání mají....
Ale jak sem řikal je to jen můj názor který nemusí být pravda, přestože těch krvavých mě za posledních 20 let prošlo rukama několik tisíc.
_________________ Jirka Kohl |
|
Návrat nahoru |
|
 |
DavidusCZ

|
Zaslal: so 01. srpen 2009 1:22 |
 |
|
To znamená ,že se tito křemenáči/borový,smrkový,dubový a krvavý/rozlišují jen makroskopicky a místem výskytu?Liší se mikroskopicky? Třeba velikostí,nebo tvarem výtrusů?Nebo jak se došlo k tomu že to není jeden a týž křemenáč?
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Martin Kříž

|
Zaslal: so 01. srpen 2009 15:27 |
 |
|
so srpen 01, 2009 1:22 am DavidusCZ napsal: |
To znamená ,že se tito křemenáči/borový,smrkový,dubový a krvavý/rozlišují jen makroskopicky a místem výskytu?Liší se mikroskopicky? Třeba velikostí,nebo tvarem výtrusů?Nebo jak se došlo k tomu že to není jeden a týž křemenáč? |
Mikroskopické rozdíly jsou buď malé, nebo žádné. Jinak by ty spory ani nemohly vzniknout. Proč to není jeden a týž křemenáč, je jedna otázka, druhá je, proč by to měl být jeden a týž křemenáč. Odpovědi často bývají choulostivé a nejisté...
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
|