Zaslal: ne 02. srpen 2009 19:54 Předmět: Makropředsádky a polar.filtr
Mám dotaz. Dostal jsem makropředsádky a polarizační filtr,se kterým jsem hned včera a dnes zkoušel fotit motýly. Mě ty fotky připadají takový plastičtější,skoro až jakoby byly do fotky ti motýli vsazeni dodatečně.Všiml jsem si toho už včera u Babočky co jsem sem dal.U starších fotek mi to tak nepřišlo.Způsobuje to ta makropředsádka,nebo polarizační filtr? Nebo se mi to jen zdá? Díky za příp .odpověď
Postrádám informace o objektivu, kam jsi nasadil předsádku a o objektivu, se kterým to srovnáváš.
Mám makroobjektiv EF-S 60 a zoom 70-300 s předsádkou D500. Objektivy s krátkou ohniskovou vzdáleností mají jednu vadu - i pozadí bývá příliš ostré. Delší ohnisko umožní mít relativně úzkou rovinu ostrosti, takže pozadí je rozostřené a obrázek tím pádem prostorovější - vynikne focený objekt. Při nasazení předsádky se ztrácí možnost zaostřit na nekonečno, takže pozadí je ještě méně ostré.
Když srovnám fotky z té 60 s fotkou toho samého ze 70-300 s předsádkou, je pozadí u druhé varianty mnohem méně rušivé a prostorově je obrázek plastičtější.
Polarizační filtr je dobrý na krajinky (dramatické ztmavení oblohy, filtrace oparu, odlesků listů), portréty (nedělám) a ve velmi výjimečných případech i na makro. Dovede odfiltrovat odlesky z vlkhých klobouků, vodní hladiny apod. S hloubkou ostrosti a plasticitou obrázku nemá nic společného, spíše odstraněním přirozených lesků obrázek s polarizákem na prostorovém dojmu ztrácí.
Díky, takhle jak jsi to popsal to vidím i já/plastičnost/ a vysvětlení mi stačí.V tom co po mě chceš/jakou předsádku,na jakej objektiv/ ti neposloužim, páč se v tom nevyznám. Nemám výměnné objektivy,vlastním Panasonic FZ-7 a na ten jsem prostě dal 52 mm makropředsádku a pol. filtr. MP mám 1, 2 a 4. Takže srovnávám pouze fotku s mpředsádkou a bez ní Jinak díky.
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory