Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Lanzia echinophila - Terčka číškomilná
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: so 13. prosince 2008 23:06 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nezmare, potvrzuji naprostou shodu mezi preparátem z tvého nálezu a údaji o Rutstroemia echinophila alias Lanzia echinophila v knize Ascomiceti d' Italia. Gratuluji k novému nalezišti v matce měst Wink
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Nezmar

PříspěvekZaslal: so 13. prosince 2008 23:28 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jsem moc rád že jsi to prokázal!!!!!!!
Těší mne to o mnoho více, že jí mám už ze dvou lokalit. A hlavně na každé jiný substrát!!!!!!!! Smile Moc děkuji kouknu na fotky a pokusím se nějakou přidat Wink
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: ne 14. prosince 2008 14:24 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Přihodím dva obrázky, ale jsou pod psa ... no lepší něco než-li nic. Snad udělám v budoucnu lepší. Výtrusy lítaly jak o život, měly obvykle 3 přepážky a v každém sektoru tukovou kapku, zejména v těch prostředních dvou, v krajních méně často; neamyloidní. Kulaté výrustky na krajích se asi snadno odlamují a plavaly všude kolem. Někdy byly výrustky i tři, tj. jeden extra z jednoho z prostředních sektorů. Přepážky nejsou dobře vidět. Aparát vřecek se dobře barvil Melzerem do čistě modré = amyloidní. Parafýzy se zdaly být v horní polovině hnědavé.

35.2 kB    
Výtrusy ve vodné kongočerveni. (c) Bob
100xCR-6-Vytrusy.jpg
   100xCR-6-Vytrusy.jpg

167.35 kB    
Výtrusy a vřecko v Melzerově činidle. (c) Bob
100xMR-VreckoVytrus.jpg
   100xMR-VreckoVytrus.jpg
Jan Gaisler
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 10. září 2009 21:09
  Předmět: Lanzia echinophila - Terčka číškomilná
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mám pocit, že na ní narážím v poslední době nějak často Smile Tentokrát na dvou různých místech pod dubem cerem na loňských číškách. Nejprve na Mladoboleslavsku nedaleko jednoho lesního rybníčku. Věděl jsem, že tam ty duby rostou, ale doposud jsem tam terčky nenašel - až letos. Další nález je od Brna, kde jsem ve smíšeném lese narazil na opadané cerové číšky. Tak jsem se tam trochu porozhlídnul a terčky tam byly také Smile

171.46 kB    
7.9.2009 okolí Brna, smíšený les, na číškách dubu ceru
lanzia3.jpg
   lanzia3.jpg

176.4 kB    
4.9.2009 okolí MB, nedaleko rybníčku v dubohabrovém lese, na číškách dubu ceru
Lanzia.jpg
   Lanzia.jpg

178.96 kB    
4.9.2009 okolí MB, nedaleko rybníčku v dubohabrovém lese, na číškách dubu ceru
Lanzia2.jpg
   Lanzia2.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
DavidusCZ

PříspěvekZaslal: pá 11. září 2009 14:48 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Paráda:-) Zajdu do lesoparku Very Happy
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Jan Gaisler
Čestný člen

PříspěvekZaslal: so 12. září 2009 13:59 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ještě dodám, že jsem našel tento druh i v areálu ČZU v Suchdole, zřejmě tam co Pavel Smile Jen ojedinělé plodnice byly moc moc seschlé, tudíž nefotitelné.
Luboš
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 13. září 2009 20:15 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Roste jich hodně ale bohužel jsou už dost zaschlé.

167.7 kB    
Terčka číškomilná 1.jpg
   Terčka číškomilná 1.jpg

136.35 kB    
Terčka číškomilná 2.jpg
   Terčka číškomilná 2.jpg
Luboš
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 22. září 2009 23:44 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zajímavý je jak málo vláhy jim stačí, aby byly zase krásný.

135.08 kB    
18.9.2009
Terčka číškovitá.JPG
   Terčka číškovitá.JPG

149 kB    
18.9.2009
Terčka číškovitá 1.jpg
   Terčka číškovitá 1.jpg

141.42 kB    
18.9.2009
Terčka číškovitá 2.jpg
   Terčka číškovitá 2.jpg
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 23. září 2009 8:41 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

SUPR!
b.gun
Čestný člen

PříspěvekZaslal: so 22. září 2012 12:33 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak si můžu zapsat druhou lokalitu s výskytem této houby. Objevena v zimě při toulkách Středohořím, kdy jsem na jednom místě zaznamenal růst několika kusů dubu ceru. Na rozdíl od starší lokality nacházející se o pár údolí dále na východ, kde staré číšky leží volně na zemi, je toto území po zimě zaplavováno a zanášeno, takže jsou staré číšky ukryté pod vrstvou sedimentu a na povrchu je lze najít jen stěží. Tudíž se drtivá většina terček tváří, jakoby vyrůstala ze země.

122.78 kB    
21.09.2012 - České středohoří (TP/LTM)
lanzia_echinophylia__2.jpg
   lanzia_echinophylia__2.jpg

123.44 kB    
Lanzia echinophylia.jpg
   Lanzia echinophylia.jpg

123.54 kB    
Lanzia echinophylia (3).jpg
   Lanzia echinophylia (3).jpg

123.62 kB    
Lanzia echinophylia (4).jpg
   Lanzia echinophylia (4).jpg
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 25. září 2012 7:27 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

móc pěkné!
b.gun
Čestný člen

PříspěvekZaslal: so 29. září 2012 22:47 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út 25. září 2012 8:27 Bob napsal:
móc pěkné!

Děkuji. Ale chvíli mi trvalo, než jsem se zorientoval, že zde nemohu koukat po starých číškách, ale že musím hledat houby "rostoucí ze země". Pak už jich bylo najednou všude plno.
Radek Doležal
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 30. srpen 2013 13:18
  Předmět: Lanzia echinophila - Terčka číškomilná
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Po pár letech opět rostou.

157.99 kB    
29.8.2013 Železné hory - Lipina
terčka_číškomilná.jpg
   terčka_číškomilná.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
b.gun
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 30. srpen 2013 17:45 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pěkné.

Byl jsem obhlédnout minulý víkend moji novější lokalitu a zatím tam nic nebylo. Zítra mám v plánu zase vyrazit do Středohoří, tak zkontroluji i tu starší.
b.gun
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 01. září 2013 0:58 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak mi včera rukama prošly desítky číšek a na nich stovky terček, ale vzhledem k suchu byl téměř nadlidský výkon najít alespoň nějakou fotitelnou. Pár jich bylo na více či méně zanořených torzech číšek v brázdě lesní cesty. Na volně na povrchu ležících číškách byly jen zaschlé miniatury.

123.77 kB    
31.08.2013 - České středohoří - lokalita č. 1 (TP)
Lanzia echinophylia.jpg
   Lanzia echinophylia.jpg
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Strana 2 z 3

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru