Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Spongipellis litschaueri - Plstnatec jižní
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Luboš
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 13. září 2009 21:56
  Předmět: Spongipellis litschaueri - Plstnatec jižní
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Něco z Červeného seznamu...

122.75 kB    
11.9.2009
Plstnatec jižní.jpg
   Plstnatec jižní.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 14. září 2009 7:39 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Kterak ho nezaměniti za Bělochoroš pýchavkovitý Question
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Luboš
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 14. září 2009 9:19 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

uf předně zcela jiná ekologie, je mnohem větší, roste na padlých kmenech dubu ceru, prostě úplně jiná houba.
Joeking

PříspěvekZaslal: po 14. září 2009 20:45 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Takhle je to dost těžké určit. Ctělo by to fotku zespoda a pokud by to byl fakt on, docela by se hodil exsikát. Já ho zatím našel pouze na Rendez vous u Valtic, není to taky odtamtud?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Luboš
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 14. září 2009 21:45 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

14. září 09, 20:45 Joeking napsal:
Takhle je to dost těžké určit. Ctělo by to fotku zespoda a pokud by to byl fakt on, docela by se hodil exsikát. Já ho zatím našel pouze na Rendez vous u Valtic, není to taky odtamtud?

No když tu houbu znáš, tak mi dáš zcela jistě za pravdu, že se to nedá srovnat s Bělochorošem pýchavkovitým, přesněji s jeho imperfektním stadiem (Ptychogaster albus). Ta houba roste skutečně velmi vzácně, ale zcela jinde jak ten bělochoroš, je mnohem větší viděl jsem plodnice hodně přes 20 cm velké. Exikáty pochopitelně existují, determinaci potvrdil profesionální mykolog (jeden z nejlepších co znám) a tak pro Tvůj klid v duši přidávám nějaké další fotografie. Co se týče lokalit po špatných zkušenostech je takto veřejně neprezentuji, pochopitelně odborná veřejnost o mých nálezech a lokalitách je pravidelně informovaná.

115.74 kB    
plstnatec jižní 1.jpg
   plstnatec jižní 1.jpg

86.69 kB    
plstnatec jižní 2.jpg
   plstnatec jižní 2.jpg

68.71 kB    
plstnatec jižní 3.jpg
   plstnatec jižní 3.jpg
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 15. září 2009 7:50 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ano, z těhle fotek je naprosto zřejmé, že to nemůže v žádném případě býti bělochoroš ... vrchní kožíšek ale mají velmi podobný což? Wink
Joeking

PříspěvekZaslal: út 15. září 2009 11:43 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jo, ted uz to vypada vice jako Plstnatec jizni Smile. Ja jsem si spletl tema, myslel jsem ze je to urcovna, nechtel jsem zpochybnovat tvuj usudek. Jinak u koho je tedy ten exsikat, docela by se hodil k osekvenovani? Prosim Wink
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Luboš
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 23. září 2009 1:04 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

přidám ty větší plodnice

97.6 kB    
18.9.2009
Plstnatec jižní.jpg
   Plstnatec jižní.jpg

96.53 kB    
18.9.2009
Plstnatec jižní 1.jpg
   Plstnatec jižní 1.jpg
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru