Zaslal: po 07. září 2009 22:01 Předmět: Ryzec olšový nebo nálevkovitý?
Jediná plodnice v silně podmáčeném mechu u potůčku. Mléko bílé,vůně nevýrazná.Les smrkový, v místě nálezu i pár listnáčů, olši jsem neregistroval.Jelikož plodnice byla bez olivových odstínů, já se kloním k Lactarius omphaliformis.
Ryzec olšový - Lactarius obscuratus var. obscuratus by to asi dle té barvy býti neměl, ale Lactarius obscuratus var. radiatus by to mohl být. Podle obrázků má Lactarius omphaliformis protáhlejší výtrusy, ale podle rozměrů nikoli. V klíči se píše, že omphaliformis připomíná malou lakovku ... taky bych se přiklonil k omphaliformis, ale ...
R.olšový jsem vedle R.nálevkovitého nikdy neviděl,abych mohl porovnávat. Mohu jen přidat co jsem vyčetl.......Lactarius obscuratus - Ryzec olšový,vlhké humózní půdy, olše, především v nížinách hojný.
Ryzec nálevkovitý (Lactarius omphaliformis).......roste na silně podmáčených místech.
Lactarius obscuratus var. obscuratus.........dvoubarevný klobouk s okrajem oranžově okrovým a středem olivově zeleným.
Lactarius obscuratus var. radiatus..........červenohnědý klobouk s výrazně rýhovaným okrajem.
Ten na fotce rostl v podhorské oblasti ze silně podmáčené půdy,převážně smrk, pár listnáčů,olši jsem neviděl. Ještě na tu lokalitu určitě půjdu než opadá listí, tak bych ten porost zmapoval.
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory