Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Čarodějné kruhy
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Houbárna - Povídání si o houbách a houbaření
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Míra

PříspěvekZaslal: so 27. června 2009 22:24
  Předmět: Čarodějné kruhy
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

7 bedel červenajících tvořilo půlkruh okolo jedle.

190.29 kB    
27.6.2009 Písecko
HPIM0413.JPG
   HPIM0413.JPG
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 29. června 2009 7:52 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

A nemůže to býti spíše než čarodějný kruh jen náhoda?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Míra

PříspěvekZaslal: po 29. června 2009 9:05 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Může, ale už jsem je takhle v průběhu let viděl tak třikrát, na různých místech. Půl až třičtvrtě kruhu, ale to jsem s sebou ještě moc nenosil foťák Sad .
Šmajdalf

PříspěvekZaslal: út 21. července 2009 11:21 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

občas si teda připadám jako blb jestli nerostou tak nějak VSECHNY houby v čarodějných kruzích Very Happy bo babky, sameťáky a modráky vidím často jakoby rostlých v kruhu, kor parkrat i pravaky Shocked Wink

pak u kterého druhu je to normální a u kterého náhoda Laughing

asi budu taky takový štastný člověk Smile
Kraken
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 21. července 2009 22:35 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pokud se podhoubí může bez překážky šířit stejnoměrně všemi směry a pokud plodnice vyrůstají na jeho okrajích, jeví se mi jako celkem logické, že vznikají čarodějné kruhy. Wink
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: so 01. srpen 2009 13:46 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Přesně tak. Proto také č.k. vytvářejí často houby saprofytické nebo stepní. Houby mykorizní mohou také, kopírují-li kruhový kořenový systém stromu.

Poblíž Oblíku znám kruh bedel vysokých o průměru cca 80 m.

Pro odhad průběhu čarodějného kruhu pro lepší pátrání po plodnicích použijte metodu tětiv: kolmice vedené středem dvou různých tětiv se protínají ve středu kruhu. Smile Vhodné zejména u kruhů přerušovaných nebo s velkým poloměrem.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: so 01. srpen 2009 14:10 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Onehdá mi blesklo hlavou, jestli u těch mykorhizních hub nejsou ty čarodějné kruhy důsledkem "srážkového stínu", jestli se nepletu mohlo by být po děšti vlhko nejvíce v kruhu kolem stromu, s poloměrem odpovídající košatosti ... jenže 80 metrů je tuhle hypotézu přeci jenom trochu moc Laughing
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: so 01. srpen 2009 14:45 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ten 80 m kruh je na stepi.
m@ila
Anonymní

PříspěvekZaslal: po 21. září 2009 14:41 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Hledal jsem na internetu, co to znamená pravidelný kruh hub. Včera jsem totiž jeden dokonalý viděl a nafotil. Nikdy jsem nic podobného neviděl Posílám foto
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 21. září 2009 15:19 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Naprosto porádní !!! Shocked
Jaroslaf

PříspěvekZaslal: so 02. října 2010 18:35
  Předmět: Čarokruhy

V knize od L.Hagary čtu, že čarokruhy jsou skutečně vzácným úkazem.
Dnes jsme jich viděli hned několik (Křivoklátsko), fotky nic moc... Velmi zajímavé!

81.86 kB    
Strmělka mlženka
P1090427.jpg
   P1090427.jpg

62.68 kB    
asi největší dnešní. Čirůvka fialová.
P1090424.jpg
   P1090424.jpg

97.02 kB    
muchomůrka červená
P1090415.jpg
   P1090415.jpg

114.95 kB    
průměr cca 80cm
IMG_0898.jpg
   IMG_0898.jpg
Roman Manak

PříspěvekZaslal: so 02. října 2010 21:23 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Škoda té kvality Sad Jinak teda já jsem to v taky četl (jen teď nevím jestli to byl Hagara nebo něco jiného) a taky s ním částečně nesouhlasím. Není to žádný jev, který by člověk viděl při každé výpravě do lesa, ale taky to není nějaká extra vzácnost. Já si teď přesně nevzpomenu jak to v tom atlase bylo přesně napsané, ale zdá se mi, že tam mluvili, že takové ty starší čarodějné kruhy jsou vzácné a tady už musím souhlasit - s velkými čarodějnými kruhy jsem se setkávám jen dost vzácně. Teda ale z těch tvých fotek je vidět, že zvlášť třeba ty horní dva mají už nějaký ten rok za sebou, takže možná už spadají do kategorie "Vzácné velké čarodějné kruhy" Very Happy
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: ne 03. října 2010 0:51 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Čarodějné kruhy jsou zcela běžné. Vytváří je mycelium, které bez překážek roste při stejných podmínkách všemi směry stejně rychle a po čase vytvoří kruh, který se s léty zvětšuje. Typické je to především u saprofytických pozemních druhů, které nejsou omezené kořenovým systémem stromu. Ale i stromově mykorizní druhy dovedou tvořit kruhy, pokud kopírují kořenový systém symetrického stromu. Možná i když se v lese s více vhodnými stromy rozrůstají kruhovitě?

Mnohdy najdeme jen fragmenty kruhů, oblouky. Při sběru pak můžeme pro odhad středu kruhu a tím i dalších oblouků použít pravidlo, že průsečíky kolmic na tětivy kružnice se protínají v jejím středu. Geometrie v houbařské praxi. Smile

Znám ve Středohoří na stepi kruh bedel vysokých o průměru asi 80 metrů.

jarda

PříspěvekZaslal: ne 03. října 2010 10:36 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak ten je dost veliký, penízovka skvrnitá

123.74 kB    
PICT0001-4.JPG
   PICT0001-4.JPG

mikess

PříspěvekZaslal: ne 03. října 2010 21:53
  Předmět: Čirůvka fialová-Strmělka mlženka

Wink

160.29 kB    
PA022677.JPG
   PA022677.JPG
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Houbárna - Povídání si o houbách a houbaření Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
Strana 1 z 3

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru