Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Hřib březový???
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
JARIN

PříspěvekZaslal: pá 16. října 2009 20:23
  Předmět: Hřib březový???
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nějak jsem se na něj koukal na Nahuby a říkal jsem si že jsem ho už někde viděl. Lepší fotky bohužel nemám. Spíš by mě zajímali vaše názory než přesné určení. Smrkáčů mi prošlo rukama už mnoho, ale tihle byly prostě nějací jiní. Nevěnoval jsem tomu pozornost dokud jsem je neviděl na jiných fotkách.

190.53 kB    
V červenci v březovém háji
2009_07140025.jpg
   2009_07140025.jpg

188.68 kB    
2009_07140026.jpg
   2009_07140026.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
lesánek

PříspěvekZaslal: pá 16. října 2009 23:00 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Podobných hřibů jsem už taky asi pár našel a vždycky jsem je bral jako smrkové, proto bych i tyto považoval za smrkové.
Míra

PříspěvekZaslal: pá 16. října 2009 23:05 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Hřib (smrkový) březový - Boletus edulis f. betulicola je v současné době považován za formu hřiba smrkového, která roste pod břízami, má obvykle světlejší klobouk než hřib smrkový. Vzhledem k tomu, že hřib smrkový roste pod velkým množstvím stromů (velmi promiskuitní druh Laughing ), lze předpokládat, že je to hřib smrkový. Já sám podobný hřib nacházím na místech, kde rostou převážně osiky a břízy.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: so 17. října 2009 0:17 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Normální Hřib smrkový, i k té formě co "roste pod břízou" sem trochu skeptiký, protože když podobně zabarvený hřib najdem pod smrkem tak se nad tím nikdo nepozastaví, ale jakmile roste pod břízou tak jsou hned tendence z toho dělat nový druh nebo aspoň formu či varietu atp.
Míra

PříspěvekZaslal: čt 29. října 2009 0:11 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Přesně tak, hřib smrkový se vyskytuje nejčastěji pod smrkem, ale nacházím ho též pod jedlí, borovicí, dubem, lípou, bukem, osikou a břízou. Pod listnáči jsou hojnější na podzim, i když letos jsem první našel pod dubem a lípou již 23.května Wink . Vůbec bych se nedivil, kdyby se jmenoval hřib obecný nebo nezávislý Laughing , protože roste téměř pod všemi nejběžnějšími stromy našich lesů.
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: po 02. listopadu 2009 17:57 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

On se jako hřib obecný v některých atlasech jmenuje. Přesto je "hřib smrkový" lepší. Smile
Míra

PříspěvekZaslal: po 02. listopadu 2009 23:01 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 02. listopadu 2009 16:57 Martin Kříž napsal:
... Přesto je "hřib smrkový" lepší. Smile

Souhlasím, mě k němu to "smrkový" taky sedí víc Wink .
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru