Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Maka01
|
Zaslal: so 07. listopadu 2009 18:31 Předmět: Lišejníky na modřínech |
|
|
Přinesla jsem z modřínového lesa zajímavé lišejníky. Je z nich pěkná zimní dekorace. Ten lišejník, kteý vypadá jako vousy, je podle mě usnea hirta, provazovka srstnatá, lidově Krakonošovy vousy. Ten nejmenší je zřejmě známá terčovka bublinatá, roste téměř všude. Tu velkou květákovitou kouli jsem ale nedokázala určit - snad nějaká dutohlávka? Je podobný dutohlávce sobí (podle fotek), ale myslím si, že to ona nebude, protože sob na modřín nevyleze. Lišejníková koule je velká jako dvě pěsti, ale na modřínu jsem viděla i větší, byly ale moc vysoko.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Maka01
|
Zaslal: út 10. listopadu 2009 12:43 |
|
|
Tak jsem se ten můj květáček lišejníkový pokusila určit. Protože sobi opravdu po modřínech nelezou, mohla by to být Cladonia arbuscula, dutohlávka lesní, která roste na větvích. U nás tedy jenom na modřínech, třeba je to nějaká modřínová odrůda. Jsou to ale opravdu krásné kousky, kterých je těžké si v lese nevšimnout.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jiří Novák
Založen: 16. 11. 2009 Příspěvky: 1070 Bydliště: Valašské Meziříčí
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jiří Novák
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jiří Novák
|
Zaslal: čt 14. dubna 2011 20:34 |
|
|
Omlouvám se všem za zmatečné vkládání fotek zde u mých předcházejících příspěvků. Správné pořadí fotek má bkýti toto:
č. 1857 -celkový pohled,
č. 1860 -detail 1,
č. 1859 -detail 2,
č. 1862 -detail 2 - focený bleskem, takže díky blesku se z barvy lišejníku "odfiltrovaly" modrošedé odrazy zatažené oblohy.
Děkuju za pochopení.
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
|
|