Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Jirka Kohl Site Admin
|
|
Návrat nahoru |
|
|
DavidusCZ
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Maka01
|
Zaslal: ne 22. listopadu 2009 20:13 |
|
|
Já vidím masáka.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Teri
Založen: 23. 06. 2009 Příspěvky: 800 Bydliště: Pardubice/Hradec Králové
|
Zaslal: ne 22. listopadu 2009 22:16 |
|
|
Muchomůrka drsná by měla být jedovatá. K té fotce, pro vyloučení růžovky by to chtělo řez, protože opršelá růžovka může vypadat i takhle, ale teoreticky by to ta drsná i být mohla. I když mi přijde že je tam trochu moc růžových tónů... Chtělo by to víc fotek a nějaký popis
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Vlkodlak
Založen: 15. 03. 2007 Příspěvky: 1886 Bydliště: Praha, Böhmen
|
Zaslal: po 23. listopadu 2009 22:23 |
|
|
Podle mě je to A. rubescens neboli masák. Důvody:
- Vidím tam růžové tóny.
- Bradavky na klobouku jsem jemné a pomíjivé, přesně jako u masáku. A. franchetii (dříve uváděná jako A. aspera) má bradavky kuželovité, tuhé, dosti pevně přirostlé k pokožce klobouku.
Bohužel neznáme oxidační reakci dužniny, kde rubescens růžoví až červená a franchetii barvu nemění nebo nepatrně hnědne. Není tu ani pohled na prsten, jehož barva by mohla něco napovědět.
Je také možné, že i ve střední Evropě roste více druhů z této skupiny, které nejsou rozlišovány, např. ve Středomoří a v Americe jich je celá řada.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
DavidusCZ
|
Zaslal: út 24. listopadu 2009 16:42 |
|
|
Nález je z roku 2007, plodnici jsem ani nevytrhával, fotku odflák, nebo spíš vyfotil jsa úplnej začátečník. Vedle byla vzrostlejší plodnice, u který byl patrný na prstenu žlutohnědý lem, něco jako má M.královská. I dnes po dvou letech tvrdím, že M. růžovka to nebyla, páč tu bezpečně poznám. Rád ji sbírám, mám ji ve "voku" a i když jsem viděl všelijaké barevné variace klobouku, citronově žlutá tam nikdy nebyla. Tím netvrdím, že je to M. drsná. Tu neznám a proto věřím vám, že není. Spíš mě zaujalo, že na slovinských mykologických stránkách je M.drsná uvedena jako jedlá a u nás jako jedovatá.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
DavidusCZ
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Vlkodlak
|
Zaslal: st 25. listopadu 2009 1:05 |
|
|
Ta velká už vypadá mnohem zajímavěji a přesvědčivěji. Ale stejně to bez oxidace a pořádného pohledu na prsten nerozlouskneme.
Jinak A. rubescens má zcela běžně žluté tóny na klobouku, přesně jako ta horní plodnice. Forma se žlutým kloboukem se jmenuje f. alutacea, pak je (celkem běžná) forma se žlutým prstenem f. annulosulfurea, se špičatými přisedlými bradavkami var. verrucosa a mnoho dalších. Ještě si myslíš, že máš masáka ve voku?
K jedlosti A. franchetii se těžko vyjadřovat, nejserióznější by bylo označit ji jako neznámou.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
DavidusCZ
|
Zaslal: st 25. listopadu 2009 1:55 |
|
|
Díky za poučení ohledně různých forem M. růžovky. Forma alutacea je zařazena poměrně nově v r. 2004 a věřím že i ostatní formy mají dost spolehlivých makroznaků k bezpečnému určení. Ano, žluté tóny na klobouku M.růžovky bývají,ale neřekl bych ,že až tak žluté jako u horní plodnice. Přesto si trvám na tom, že "masáka" jako běžnou M. růžovku mám ve voku. Téměř na 100 procent už při pohledu shora a pokud je plodnice starší, seschlá,hodně poškozená a pod. tak zbylá procenta určitě po utržení,ale takové plodnice stejně nesbírám. Prostě bych domů nepřinesl něco, o čem bych tvrdil že je masák ač by jím nebyl.K té M. drsné jsem se před chvílí ve Velahubu dočetl, že se od M. růžovky liší právě citronově žlutým kloboukem a žlutě lemovaným prstenem. Myslím že se tu i někde probíralo,že se dá masák zaměnit za jedovatou M.drsnou, protože hodně lidí o ní ani neví. Doufám, že to nevyznělo jako že se s tebou hádám,jak jsem psal výše,toho roku mi bylo řečeno,že by to M. drsná mohla být, pokud není ,není. M. růžovka to taky nebyla. Jen ještě doplním, že rostla na teplé slunečné stráni s vápencovo jílovito písčitým podložím,udržovaným trávníkem a několika volně rostoucími duby. V okolí roste i H. medotrpký a plavý.Lokalitu mám blízko,sleduji ji, letos nevyrostly. A na ty formy M. růžovky se určitě podívám
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Vlkodlak
|
Zaslal: st 25. listopadu 2009 2:31 |
|
|
Forma alutacea je nově pouze zkombinována, bývala varietou.
Nehádáme se, pouze diskutujeme.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Maka01
|
Zaslal: st 25. listopadu 2009 21:13 |
|
|
Je zajímavé, co houbařů se bojí těchhle dožluta zbarvených růžovek. Když jsem byla mladší, různí "znalci" mi je dokonce vyhazovali z košíku. Ale teď už si na mě netroufnou.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
DavidusCZ
|
Zaslal: st 25. listopadu 2009 22:36 |
|
|
To je možný, jistě je dobře poznáš, já taky , proto tvrdím že tohle M. růžovka nebyla.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Martin Kříž
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: ne 13. prosince 2009 20:00 |
|
|
Na fotkách je téměř určitě muchomůrka drsná.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Nezmar
|
Zaslal: ne 13. prosince 2009 20:50 |
|
|
ne 13. prosince 2009 20:00 Martin Kříž napsal: |
Na fotkách je téměř určitě muchomůrka drsná. |
Letos jsem je chodil sledovat, bohužél nemám foto ale musím souhlasit Bude to ona. Dokonce ten první snímek mne opravdu příjde jako typický.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Vlkodlak
|
Zaslal: po 19. dubna 2010 1:12 |
|
|
Nedá mi to a vracím se k tomuto tématu. Horní plodnice mi z fotky připadá jako A. rubescens se žlutými tóny, což je běžné. Spodní plodnici bych považoval za A. franchetii.
Tím nechci ani tak revokovat určení, ale spíše upozornit, že při určování z fotografií má determinátor k dispozici velmi omezený soubor znaků, daný především použitou technologií sdělení informací (zcela chybí vůně, chuť), uměním fotografa, jeho znalostí, co má zachytit, a i v případě zcela dokonalé fotografie či spíše řady fotografií, zachycujících potřebné fotografií postižitelné znaky, je třeba foto doplnit popisem, který opět vyžaduje erudici, aby nebyly opomenuty znaky pro příslušnou skupinu. Pomineme-li skupiny, kde se bez mikroskopu nehneme, musíme považovat určení z fotek vždy za pravděpodobné a předběžné.
Na druhou stranu, pokud má někdo toto všechno pohromadě a k tomu adekvátní literaturu, může si nález určit sám...
|
|
Návrat nahoru |
|
|
|