Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Pajina
|
Zaslal: ne 22. listopadu 2009 18:03 Předmět: Ahoj všem houbařům :-) |
 |
|
Ahoj, od jakživa mám moc ráda houby, ráda je sbírám, ráda je jím, na všechny způsoby. Ale zatím jsem nepřišla na to, jak se nejlépe naučit určovat i ty méně známé druhy (obvykle ty, co nemají naspodu rourky, chi chi..). Moc obdivuji vás tady, když dokážete určit houbu podle obrázku, nebo když jí najdete. Když nějakou seberu, hledám v atlasu, projdu 10x a nenajdu. Ale když mi někdo řekne co to je, v atlasu je to naprosto jasné a já nechápu, jak to, že jsem to neviděla! )
Tak mám na vás otázku: Jak jste se naučili houby určovat? Podle čeho, jak nejlépe? Jak by jste mi poradili - ráda bych to také uměla
Děkuji za trpělivost se mnou, houbovým laikem.... _________________ Pajina |
|
Návrat nahoru |
|
 |
wenca

|
Zaslal: ne 22. listopadu 2009 18:42 |
 |
|
Houby se nejlépe naučíš určovat tak, že budeš chodit s někým, kdo houby zná, po lese a ten člověk ti bude říkat co je co a pořád dokola (k tomu třeba zmíní nějaké základní určovací a odlišovací znaky) dokud tu houbu prostě nedostaneš do oka....
Takhle to aspoň funguje u mě. Když jsem přišel na vysokou, neznal jsem lupenaté houby skoro žádné. Abych se je naučil, začal jsem na ně dělat bakalářskou práci...chodil jsem do lesa (i sám) a co jsem nevěděl, jsem nosil na katedru k určení....ze začátku jsem samozřejmě nosil skoro všechno...
ale jakmile mi byla houba určena a příště jsem ji znovu našel, tak už jsem věděl o co jde....a tohle je celý postup podle mě jak se naučit houby...
nikdo se nenaučí houby tak, že jen listuje atlasem a pak vyrazí sám do lesa...  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Pajina
|
Zaslal: ne 22. listopadu 2009 18:48 |
 |
|
No, tak to se mnou bude těžké, protože nikoho takového neznám, kdo by se mnou chodil a poradil. Když už jednou houbu znám, taky si jí docela dobře pamatuju. No, tak snad nebude vadit, když případné úlovky budu dávat tady do fóra.  _________________ Pajina |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Nezmar
|
Zaslal: ne 22. listopadu 2009 19:04 |
 |
|
Pokud jde o Pardubice, tak vlakem to je kousek do Chocně, kde je každé pondělí poradna od 16 do 18hodin. Funguje na zámku, (5min od nádraží) od května do konce listopadu. Jinak z Pardubek a okolí je celkem dost lidí
Jinak určitě fórum je dobré, ale správně popsat a nafotit!!! Foto: celá plodnice, utržená plodnice s pohledem do lupenů Popis:Kde rostla, Pod čím (dřevina), barva, vůně, vzhled, popřípadě chuť (ne vždy ) |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Sley Čestný člen

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 1594 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: ne 22. listopadu 2009 19:07 |
 |
|
ne 22. listopadu 2009 17:42 wenca napsal: |
ale jakmile mi byla houba určena a příště jsem ji znovu našel, tak už jsem věděl o co jde....a tohle je celý postup podle mě jak se naučit houby... |
Přesně tak...
ne 22. listopadu 2009 17:42 wenca napsal: |
...nikdo se nenaučí houby tak, že jen listuje atlasem a pak vyrazí sám do lesa...  |
... i když musím přiznat, že když jsem před dávnými lety s houbami začínal, nezbývalo mi nic jiného, protože jsem žádnýho "machra na houby" neznal...  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Pajina
|
Zaslal: ne 22. listopadu 2009 20:06 |
 |
|
No, protože mimo práci tak můj kůň ( www.centim.unas.cz ) spolkne téměř všechen čas, nezbude mi nic jiného, než se naučit fotit a radit se tady. Děkuji za tip na Choceň, v případě nějakého velkého úlovku by to šlo
Do důchodu daleko, aby měl člověk na houby tolik času, jak by chtěl...
Byli jste v posledních dnech v lese - rostou?  _________________ Pajina |
|
Návrat nahoru |
|
 |
lesánek

Založen: 10. 08. 2007 Příspěvky: 848 Bydliště: Mrákotín, okres Jihlava
|
Zaslal: ne 22. listopadu 2009 23:34 |
 |
|
Jistě že rostou, podzim je na houby nejbohatším ročním obdobím. Rostou čirůvky, šťavnatky, strmělky, hlívy místy i nějaké ty hřibovité houby, bedly a spoustu jiných druhů hub. Určitě se vycházka do lesa vyplatí. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Vlkodlak

Založen: 16. 03. 2007 Příspěvky: 1886 Bydliště: Praha, Böhmen
|
Zaslal: po 23. listopadu 2009 23:36 |
 |
|
Já jsem, maje štěstí na původ i bydliště v Praze, odmalička chodil do České mykologické společnosti na přednášky, semináře, výstavy i exkurze do terénu. Samozřejmě jsem zhltnul spoustu atlasů a dalších knih, ale to není ono. Nejdřív se člověk totiž musí naučit houbu zařadit alespoň do skupiny, ideálně rodu, kde se dá pátrat dále v literatuře.
Dnes máme internet, o to je to jednodušší, ale nemyslím si, že určení podle fotky zanechá na nálezci - tazateli nějakou hlubší stopu. Příště sem zase bez ladu a skladu nacpe všechno, co na výletu nafotil a užitek z hlediska učení se poznávat houby mu to sotva přinese.
Mnohem lepší je vyrazit na vycházku s nějakým znalcem, nejlepší je totiž být upozorněn na důležité znaky, ale i vidět typickou lokalitu. Pokud znalec není dostupný, tak aspoň ty přednášky a výstavy. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|