Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Češi ,národ houbařů
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Houbárna - Povídání si o houbách a houbaření
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
DavidusCZ

PříspěvekZaslal: út 24. listopadu 2009 19:33
  Předmět: Češi ,národ houbařů
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

K napsání tohohle příspěvku mě vedly zkušenosti z poslední doby z mého okolí a taky kratší den a chvilka času Smile. Tak jako si stále přivlastňujeme přívlastek "Co Čech,to muzikant", nebo "zlaté české ručičky"/ češi jsou rádi chváleni Laughing /,tak se i chvástáme znalostí hub. Myslím si, že masovostí,pravidelností a určitě i historicky ve sběru hub spolu s ostatními slovany svět předčíme,ale se znalostmi jsme určitě na štíru. Občas mám s kamarády v zaměstnání ,nebo u piva debatu na téma houby. To co se člověk dozví je překvapující. Většina známých nachází Pýchavku obrovskou pravidelně, ale vždycky jen maličkou/ mluví o prášivce nebo o pýchavce/, smrže jim rostou vždycky v létě za plotem a strašně smrdí/hadovka/,nebo mají plnej les satanů/Hřib žlučník/. Jeden kolega místo masáků sbíral Muchomůrku tygrovanou a skončil v nemocnici, další udělal smaženici z hořčáků. U lesa jsem potkal houbaře který měl v ruce Hřiby medotrpké a na dotaz jestli ví co nasbíral mi odpověděl že odbarvený kováře. Když jsem mu to vysvětlil tak je zahodil a šel. Minulý týden kolega do práce přinesl houby v octě a mezi jinými se mi tam nezdály oranžové houbičky. Tvrdil mi že jsou to malí klouzci, tak jsem jednoho rozpitval a ukázal mu lupeny. Přesto to snědl a naštěstí žije. Zřejmě to byla jen "nějaká" šupinovka. Tuším že loni, nebo letos začátkem léta byl v televizi pořad o houbách, kde místní mykolog pravidelně rourky na spodku klobouku nazýval podhoubím.Možná jste to někteří viděli a zaregistrovali.Taky mě zde dostávají fotky "něčeho neurčitého v pofidérním stavu", s otázkou co to je a můžu to sníst? O každoročních statistikách otrav houbami ani nemluvím. Mno tolik k mému pohledu na Čecha jako houbaře Laughing . Pokud sami máte nějakou perličku, rád si ji přečtu , houbám zdar! Wink
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 24. listopadu 2009 20:02 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Perliček mám dost, a víc napíšu zítra, až si to trochu utřídím v hlavě Very Happy
Zatím asi jen tolik, že pod rčením: "Češi, národ houbařů" si nepředstavuji ani tak nějaké nadšené amatérské mykology, jako spíše povykující bandu lidí, pobíhající chaoticky po lese a ve snaze najít i toho "posledního hříbečka", schopnou zlikvidovat naprosto cokoliv...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Kraken
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 24. listopadu 2009 23:59 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já mám taky jednu dávnou historku. Můj bývalý kolega z práce "Ádík", který nevěděl o houbách skoro nic si vyrazil do lesa a zároveň s masákama sebral i muchomůrku zelenou. Připravil z toho smaženici a kromě sebe přiotrávil i svou manželku. On z toho vyvázl poměrně dobře, ale manželka toho asi snědla víc a strávila několik dní na kapačkách. Nakonec to dobře dopadlo, ale Ádík strávil několik nepříjemných hodin na policii u výslechu dokazováním, že se jí nechtěl zbavit. Twisted Evil Vzpomenu si na to pokaždé, když jdu kolem jeho bývalé skříňky, na které je pořád ještě odněkud vystřižená muchomůrka zelená, kterou mu tam tenkrát nějaký vtipálek přilepil...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Joska

PříspěvekZaslal: ne 06. prosince 2009 0:49 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Vůbec nejlíp zjistíme, kolik Čechů je "houbařů", když na Nově řeknou, že rostou. V tu chvíli je snad lepší vypít nejmíň litr něčeho ostřejšího, aby to normálního člověka netáhlo do lesa a nedostal se za mříže, protože ublížil někomu, kdo už v lese letos jednou byl.
baku

PříspěvekZaslal: po 16. srpen 2010 11:15 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jé jsem ráda, že nejsem sama kdo má stejný názor. Bych ty lidi zfackovala. Seberou i ty nejtitěrnější hřiby, zbytek zkopou. Vše pošlapou. Hulákají na celý les. A zůstane po nich jenom *nepořádek* Evil or Very Mad . Teď jsem to dlouho neudělala, ale většinou si s sebou do lesa beru i igelitovou tašku a do něj sbírám *nepořádek*. A často mám tu tašku plnější, než košík. A nejlepší je že když to někomu řeknu, tak si ťuká na čelo a tvrdí, že jsem uchylná. Je alespoň tady někdo kdo mi dá za pravdu? Copak je vážně tak divné, když někdo chce aby alespoň les nebyl plný odpadků??
Vždy se hrozím, když slyším zprávy plné informací o tom jak rostou houby. Naprosto drtivá většina těch samozvaných houbařů, jde do lesa jen na základě zpráv.
Uf to jsem se zase rozlítila. Snad Vám to neva... Smile

Apropo k té historce, také bych jednu měla. Když byla jednou ta informační mánie. cca 5 let zpět. Jela jsem v autobuse s košíkem hub. Ale sbírala jsem tehdy spíše jiné druhy hub než hřiby. Tedy jsem tam měla masáky, holubinky, pýchavky, lišky ... Nu a byli tam nějací pánové. Mnohem starší než já. A ten jeden se tak díval do mého košíku a na celý bus halekal. To je hrozný jak někteří lidé seberou kde co. ( se smíchem a výrazem ta mladá je ale blbá). Ti druzí jen něco zamumlali. A já jsem se zmohla jen na to se usmívat a myslet si cosi o oněch msítech. Bylo mi zadostiučiněním, že ze sebe udělal blbce. A stejně jsem další zastávku vystupovala. Very Happy

A jiná zase je s kamarádkou, která také říká, že je houbařka a nasbírala košík plný satanů v domění že jde o kováře. Cestou jí někdo řekl, že má satany, ale ona nevěřila. Udělala z nich smaženici. Ochutnala a prý ji to nejelo, tak to vyhodila. Tak ještě že to udělala. Jinak by tím naspala 3letého kluka. Confused
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Ailla

PříspěvekZaslal: po 16. srpen 2010 15:42 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

baku, to samý dělám já, nosím domů igelitky plné petlahví, jdu tam za pár dní a jsou tam další...dcera říká žě jsem nebezpečná, protože povykující lidi tam nesnáším...tuhle se mě jeden ptal, jestli jsem nepotkala jeho manželku a kamoše, za chvíli další hledal psa!! To je na mrtvici...a v tv by to měli zakázáno vysílat!! Very Happy
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 18. srpen 2010 9:49 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

A nějakej mamlas pak řekne do novin, že už rostou... Very Happy
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Tallisman

PříspěvekZaslal: st 18. srpen 2010 10:20 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jsem tremp a tedy vlastně v lese doma - kolt s sebou raději nebrat. Asi bych se nedoplatil na střelivu a kulích. Když *rostou* tak Homolkovi zadra...
Roman Manak

PříspěvekZaslal: st 18. srpen 2010 16:35 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já mám těch houbařských příhod spoustu a časem se zde o některé z nich podělím. Tak teď aspoň jednu: Byl jsem v lese s cílem nasbírat si stročky (dávám je do houbového koření). V lese jich rostlo plno. Tak si tak vykračuji s plným košíkem "černých hub" a potká mě pár lidí. Většinou jen nevěřícně kroutí hlavou cože to za nepořádek nesu domů. A tu mě zastaví jeden "pravý houbař": "Proboha, co to neseš? Vždyť to jsou muchomůrky
černé. Stačí kousek a otrávíš celou rodinu"

Tak to vidíte - muchomůrky černé. Samozřejmě jsem všechny tyhle muchomůrky časem použil a zatím všichni žijeme Very Happy
Roman Manak

PříspěvekZaslal: st 18. srpen 2010 16:40 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

A ještě jeden příspěvek. Není to ani tak příhoda jako spíš znechucující příspěvek. Dnes jsem byl prozkoumat malý lesík v okolí malého potoka. Je trochu nedostupný a snad se ani nedá nazvat lesem. Už z dřívějška vím, že zde rostou především "dřevní" houby. Asi před měsícem jsem zde ale nalezl obrovský kozák a dnes obrovskou penízovku kořenující s průměrem klobouku skoro 20 cm. Ale teď k tomu hlavnímu - co mě rozčílilo je, že je to takový zapadlý těžko dostupný kout a přitom je zde moře odpadků Sad Tak mi to připadá že ten kdo se tam dostane tam jde jen proto aby tam rozséval odpad Sad Asi jsme my češi opravdu národ nepořádkářů Sad Nevážíme si kousku krásné přírody a myslíme si že odhozená pet láhev nebo pneumatika se za měsíc rozloží a už nebude vidět Sad
baku

PříspěvekZaslal: st 18. srpen 2010 19:26 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 16. srpen 2010 16:42 Ailla napsal:
baku, to samý dělám já, nosím domů igelitky plné petlahví, jdu tam za pár dní a jsou tam další...dcera říká žě jsem nebezpečná, protože povykující lidi tam nesnáším...tuhle se mě jeden ptal, jestli jsem nepotkala jeho manželku a kamoše, za chvíli další hledal psa!! To je na mrtvici...a v tv by to měli zakázáno vysílat!! Very Happy

Hurá, už jsem myslela, že jsem v tom úplně sama. Děkuji ti Wink

Ram2007 - Naprostý souhlas Smile
Roman Manak

PříspěvekZaslal: čt 19. srpen 2010 19:15 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

baku: Taky už jsem přemýšlel nad tím, že bych někdy vyrzil s igelitovým pytlem podobně jako ty. Už jen z toho důvodu abych vyčistil ten krásný kousek přírody. Ale když jsem viděl to množství odpadků, tak je mi jasné, že těch igelitových pytlů bych potřeboval obrovskou spoustu (bohužel) Sad Nechápu proč je tolik Čechů s prominutím prasata Sad
Miroslav Comorous

PříspěvekZaslal: st 01. září 2010 21:44 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Češi jsou prý národ houbařů a kutilů, ale pořádný kráječ hub jsem ještě nikde neviděl. Něco, kam by se vrazil klobouk, udělá se cvak a z klobouku budou milimetrové plátky. Na netu jsou jen kráječe na žampiony, a ty dělají plátky příliš silné. Nevíte někdo o nějakém zlepšováku? Krájím nožem sice dost rychle, ale zlepšovák by se hodil.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 02. září 2010 6:17 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Panímáma zkoušela onehdá s medium úspěchem kráječ na vajíčka Wink
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Houbárna - Povídání si o houbách a houbaření Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru