Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Róza
|
Zaslal: út 24. listopadu 2009 16:17 Předmět: Jak poznat skupinu? |
|
|
Ahoj všem,
snažím se poznávat co nejvíce hub. Dělá mi ale problém i zařazení do skupiny jako strmělky, šťavnatky, líhy, čirůvky, penízovky. Jaké jsou jednotlivé znaky těchto skupin? Popřípadě doporučíte někdo nějakou literaturu, kde se tohle a další obecné informace o houbách dozvím. Děkuji. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: út 24. listopadu 2009 17:16 |
|
|
Odpověď na tvou otázku by byla na vcelku pěknou knihu Je tu jedna nakousnutá myšlenka, která by ti měla dát odpověď, ale není bohužel dokončená Je to fórum Klíč ... pokud vzneseš dotaz v patřičné větvi klíče snad dostaneš odpověď a zároveň se tím posune budování klíče ... začni třeba tady: Klíč - Typ plodnice |
|
Návrat nahoru |
|
|
ZK
|
Zaslal: út 24. listopadu 2009 20:44 |
|
|
Třeba Encyklopedie hub a lišejníků od V. Antonína... u názvu rodu je i popis znaků a pak následují konkrétní druhy. Ze starší literatury to je takhle třeba v Přehledu československých hub /Veselý, Kotlaba, Pouzar/. Určitě to ale najdeš i jinde. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Vlkodlak
Založen: 15. 03. 2007 Příspěvky: 1886 Bydliště: Praha, Böhmen
|
Zaslal: st 25. listopadu 2009 0:35 |
|
|
Už tak 10 let si v hlavě sumíruju přednášku na toto téma. Kdysi jsem ji slyšel od tuším K. Kulta nebo K. Kunce, nevzpomenu si. Docela mi to tehdy dost dalo, spoustu druhů jsem nedovedl vůbec zařadit, přestože jsem jich znal řekněme 400.
Ono to chce za prvé naučit se dobře dívat a sledovat různé znaky na plodnici, pak je vyhodnotit, zařadit do skupiny, určit prioritní znaky pro tuto skupinu a znovu dokola. Také si myslím, že to chce mít už přiměřeně široké znalosti alespoň základních řekněme 100-200 druhů, abys měl představu, jak které skupiny vypadají.
Klíče jsou sice dobré, ale často už v počátku určování vyžadují mikroznaky, následované zdlouhavým algoritmem. Klíč v hlavě ne na druhy, ale na rody či skupiny rodů, je mnohem rychlejší a efektivnější.
Stejně mě i dneska občas nějaká potvora dostane. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Sley Čestný člen
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 1594 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: st 25. listopadu 2009 8:02 Předmět: Re: Jak poznat skupinu? |
|
|
út 24. listopadu 2009 16:17 Róza napsal: |
Ahoj všem,
snažím se poznávat co nejvíce hub. Dělá mi ale problém i zařazení do skupiny jako strmělky, šťavnatky, líhy, čirůvky, penízovky. |
To mně kolikrát taky
Ale je fakt, že já si s tím moc hlavu nelámu - když najdu houbu, tak je to buď houba kterou znám, a naložím s ní podle toho, je-li jedlá nebo ne, nebo ji neznám, a pak:
a) Je to houba, která by svou velikostí, nebo počtem rostoucích plodnic mohla být zajímavá pro kuchyňské využití. Pak ji vyfotím, seberu, a doma se nad atlasy zamyslím, co to může být, popř. pošlu fotku sem do Určovny.
b) Není to houba, která by svou velikostí, nebo počtem rostoucích plodnic mohla být zajímavá pro kuchyňské využití (je např. moc mrňavá, nebo je už od pohledu jasné, že "tohle k jídlu nebude" ). Pak ji vyfotím, někdy i seberu, a doma se nad atlasy zamyslím, co to asi mohlo být, popř. pošlu fotku sem do Určovny.
c) Je to nějaká kuriozita, popř. houba, která mi ani vzdáleně nepřipomíná nic, co znám. Pak ji vyfotím, někdy i seberu, a pošlu fotku sem do Určovny.
Je mi jasný, že můj přístup k věci má hodně daleko k nějaké seriózní vědě, ale mě to takhle prostě stačí, neb jsem veden ryze materiálním zájmem o zpestření rodinného jídelníčku |
|
Návrat nahoru |
|
|
|