Založen: 08. 03. 2009 Příspěvky: 289 Bydliště: roudnice nad labem
Zaslal: út 15. prosince 2009 20:58 Předmět: Kaktus?
Znám ji v menším,ale ne podrobně-určí ji někdo a jestli není jedovatá,má literatura není dobrá!Máma si pořídila psa a ožírá listy a žere semena,tak má strach.Předem děkuji
Je to Euphorbia leuconeura původem z Madagaskaru. Jako vskorem všechny euphorbie má jedovaté latexové mléko zde je citace z www.alpinky.cz Euphorbia leuconeura je ideální pokojovou rostlinou, která bez větších protestů snese pěstitelské přehmaty svých majitelů a odvděčí se dobrým růstem a exotickým vzhledem. Na jednu věc bychom si přece jenom měli dát pozor, bílý latex, který roní při poškození (stačí i odlomená část listu) je jedovatý a při vniku do očí působí těžké záněty. To ostatně platí o všech rostlinách z velkého rodu Euphorbia.
Založen: 30. 08. 2008 Příspěvky: 193 Bydliště: Mladá Boleslav
Zaslal: st 03. února 2010 2:06
Díky za info.
Jako laikovi mi uniklo,že je příbuzná s pryšcem (který zde roste volně v přírodě),o jehož stejné jedovatosti vím na rozdíl od téhle již delší dobu.Jak jsem viděl název Euphorbia,vzpomněl jsem si.Máme ji doma pár let a nějak jsem nezkoumal,co je zač.Naštěstí nemáme ani psa ani malé děti,které by to ožužlávaly a ochutnávaly.
Pěstitelské přehmaty:standardní,někdy ji zapomenem včas zalít.Zdá se být opravdu tolerantní.Soudě podle toho dužnatého stonku,asi počítá i s obdobím sucha.
Stanoviště: panelákový byt,okno s výhledem zhruba na sever až severovýchod.Jen si říkám:ta naše má oproti obrázkům zde míň listů a to až v těsně vrcholové části.
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory