Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Michal Mikšík
|
Zaslal: út 27. října 2009 7:55 Předmět: Úvodní slovo a rozmluva s redakcí časopisu |
|
|
Vážení členové Damyka
Dovolte abych Vám touto cestou představil zcela nový časopis Svět hub, jehož první číslo je plánováno na leden 2010. Koncepčně půjde o plnobarevný časopis o houbách, houbaření, mykologii a přírodě, v němž budou příspěvky v českém i slovenském jazyce. Časopis bude vycházet jednou za dva měsíce, bude mít formát A4, tisk bude na křídovém papíře s tvrdší obálkou a měl by mít okolo 70 stran. Nápad na vytvoření takového časopisu vznikl z absence kvalitního titulu tohoto zaměření na našem trhu, přitom je tato záliba mezi našinci tradiční a oblíbená. Svět hub by měl přinášet co nejrůznorodější informace ze světa houbaření a mykologie doplněné snahou o excelentní (často velkoformátové) fotografie od předních českých, slovenských i světových mykofotografů.
Pokud tedy stručně mohu nastínit obsah, jednalo by se o následující témata:
* Populární i odborné články o houbách a jejich sběru, kvalitní fotografická dokumentace.
* Sezónní rubrika.
* Rubrika o focení hub a makrofotografii, fotografické soutěže čtenářů.
* Gastronomie, houbařské recepty
* Rozhovory s houbaři, se známými osobnostmi na téma houbaření.
* Rady houbařským začátečníkům.
* Rubrika pro nejmenší houbaře, dětské soutěže (např. v kreslení hub)
* Úsměvné i vážné houbařské historky a příběhy.
* Nástěnka, informace o různých houbařských akcích, výstavách a přednáškách.
* Přílohy - různé potřeby pro houbaře, dárkové předměty s houbařskou tématikou, vytvoření vlastních sběratelských
kolekcí, atlasových karet.
* Soutěže, kvízy, humor.
* Komerční inzerce pro podnikatele a firmy.
Přeji všem, aby v časopisu našli skutečně to, co je zajímá. Tudíž je důležité pro tvorbu tohoto periodika vědět, jak se vám dle přiložených ukázek líbí, a to ze všech možných pohledů. Zkrátka jakýkoliv váš komentář, názor a nápad bude srdečně vítán. Budu velmi rád, pokud si časopis předplatíte a stane se vaším pravidelným průvodcem světem hub. Cena ročního předplatného bude pro SK 17 EUR včetně poštovného, formulář k předplatnému najdete v příloze této zprávy, lze ho vytisknout a poslat na adresu redakce, nebo můžete poslat závaznou objednávku na email redakce@svethub.cz . Do časopisu je možno také přispívat svými články a fotografiemi, jakékoliv spolupráci se nebráníme, naopak ji velmi vítáme.
Časopis je určen všem generacím, začátečníkům i odborníkům, psán stylem přístupným široké veřejnosti. Hlavní myšlenkou je podpořit ušlechtilou zábavu a houbařskou vášeň, nenucenou formou rozvíjet znalosti nejen o houbách, také snažit se o čtenářské spoluvytváření časopisu. Více podrobností se dozvíte z našich nových stránek www.svethub.cz, které budou již brzy plně zprovozněny.
Na tomto místě bych chtěl poděkovat správcům Damyka, že nám umožnili zde časopis takto prezentovat.
V tématu lednového čísla naleznete jako ukázku z časopisu plné verze dvou článků. Pokud vás osloví natolik, že by jste si chtěli zajistit předplatné časopisu, pak použijte formulář v příloženém propagačním letáku.
S úctou Váš
Bc. Michal Mikšík
Šéfredaktor časopisu
Vydavatel časopisu: QUATRO PUBLISHING s.r.o.,
Hálkova 2, 120 00, Praha 2
e-mail: info@quatro-publishing.cz
Luboš Bura; tel.: 775 320 155; info@quatro-publishing.cz
Jan Schneider; tel.: 603 473 312; info@quatro-publishing.cz
Michal Mikšík (šefredaktor); tel.: 731 142 994; michal.miksik@gmail.com
Naposledy upravil Michal Mikšík dne út 03. listopadu 2009 17:07, celkově upraveno 4 krát |
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: st 20. ledna 2010 7:44 Předmět: Start mykoplátku odložen na únor |
|
|
Na vědomost se dává, že finanční krize rozkolísala míru štědrosti sponzorů a odvahy investorů natolik, že vydání prvního čísla časopisu Svět hub musí být posunuto z ledna na únor. Redakce by ráda vyvážila tyto porodní komplikace nového časopisu věnováním ročního předplatného vítězi mykoliterární soutěže Soutěž podzimu na zimu.
Naposledy upravil Bob dne čt 21. ledna 2010 13:32, celkově upraveno 1 krát |
|
Návrat nahoru |
|
|
Michal Mikšík
|
Zaslal: st 20. ledna 2010 16:27 Předmět: Slovo šefredaktora časopisu |
|
|
Vážení přátelé
Rád bych ještě pronesl několik slov o časopisu. Není pochyb, že každé nové dílo vzbuzuje pochybnosti a na cestu se dere trnitou cestou. Je tomu tak i v případě časopisu Svět hub, protože jak všichni víme, peníze jsou až na prvním místě, což u tohoto projektu platí dvojnásobně. Na tvorbu časopisu se vrhlo několik nadšenců, kterým já osobně velmi děkuji a jsem jim tímto zavázán a věřím, že do časopisu budou přispívat pravidelně. Některým z Vás zde možná vyvstane na mysl otázka, proč něco takového vzniká ?! Dokážu vám odpovědět velmi jednoduše. Domnívám se, že češi coby národ houbařů, slavných mykologů a země plná nádherných druhlů hub si zaslouží časopis, který by nabízel nádherné kvalitní fotky a text, který by byl přístupný co nejvíce zájemcům o houby v souvislosti s evším, co k nim patří. Houařství a mykologie má u nás velikou tradici a je mi líto, že na trhu není kvalitní periodikum pro všechny, kdo se o přírodu i houby zajímají. Někteří z Vás budou namítta, že zde existuje časopis Houbař, což je z mého pohledu jen konkurenčí subjekt, který si zaslouží konkurenta, neboť konkurence na trhu v tomto minisegmentu neexistuje a měla by být a nebudu zde říkat, jaký mám na Houbaře názor co se týče kvality...ale jistě asi chápete, že Svět hub má být něčím, co je o mnoho tříd výše.
Účelem Světa hub není ničit a konkurovat periodikům Czech mycology, Mykologickým listům ani Mykologickému sborníku. V prvních dvou případech jde o vědecká periodika a do této kategorie Svět hub nespadá. Mykologický sborník je periodikem pro členy ČMS a poměrně značná jeho část je také na vědecké bázi. V naší republice je mnoho špičkových fotografů hub a naším cílem je využít tento potenciál a ukázat všem nádherné fotky a přitažlivé čtení o houbách.
Nejsem mykolog a nehodlám se za něj vydávat, proto cílem je aby určité rubriky, které v časopisu budou psali odborníci na danou skupinu hub, či dané téma, které s houbami souvisí a kterému rozumějí. Velmi pozitivní ohlasy mám od mnoha známých mykologů, kterých si vážím a vážím si jejich zájmu, jako např. V. Antonín, L. Hagara a další. Setkal jsem se bohužel s mnoha nepříjemnými názory, ale kdo něco takového dělá, musí s tím počítat, vždy se najdou lidé nepřející a přející.
Dovolte mi vyslovit mé přání, budeme dělat vše, aby časopis byl úspěšný a aby se dařilo jej financovat. Finanční situace z hlediska inzerentů není zatím dobrá, takže řeknu narovinu, že pokud si časopis předplatíte, velmi mu pomůžete aby se co nejdříve narodil. Pokud máte nějaké další nápady, kritku, či možnosti časopisu pomoci, budu velmi rád. Takže pište piště piště....sem do fóra nebo mě na email michal.miksik@gmail.com
Věřím, že většina z Vás fandí tomu, co se snažíme připravit a věřím, že se do přípravy časopisu také zapojíte. Ta možnost tu je a bude pořád.
Věřte mi, až bude hotový, bude to stát za to!
Děkuji
Michal Mikšík (šefredaktor) |
|
Návrat nahoru |
|
|
Martin Kříž
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: st 20. ledna 2010 18:18 Předmět: Re: Slovo šefredaktora časopisu |
|
|
st ledna 20, 2010 4:27 pm Michal Mikšík napsal: |
Mykologický sborník je periodikem pro členy ČMS |
Jak může tuto hloupost vyplodit člen užšího výboru ČMS? Mykologický sborník je samozřejmě pro všechny, kteří si ho předplatí (podle http://www.myko.cz/index.php?action=casopis za 150 Kč na rok). Není tedy jen pro členy ČMS! |
|
Návrat nahoru |
|
|
Michal Mikšík
|
Zaslal: st 20. ledna 2010 22:40 |
|
|
Pochopitelně máš pravdu Martine, byl to ale trochu podvod, protože jsem chtěl zjistit, jestli to někdo čte a přál jsem si trochu s pomocí malé lsti nahodit diskusní prut. |
|
Návrat nahoru |
|
|
novotmil Čestný člen
|
Zaslal: čt 21. ledna 2010 12:12 |
|
|
Něco pro Martina - ono to Martine není zase až tak úplně pravda co říkáš. Já jsem kdysi dostal formulář na vyplnění, ale zároveň to byla přihláška do ČMS. Nevím jak je to dnes.
A něco pro Michala - bylo dlouho kolem časopisu ticho, proto jsem čekal, že to takto dopadne a že v předpokládaném termínu časopis nevyjde. Navíc mě je divné, že se ani ty nijak nehlásíš. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Martin Kříž
|
Zaslal: čt 21. ledna 2010 13:04 |
|
|
čt ledna 21, 2010 12:12 pm novotmil napsal: |
Něco pro Martina - ono to Martine není zase až tak úplně pravda co říkáš. Já jsem kdysi dostal formulář na vyplnění, ale zároveň to byla přihláška do ČMS. Nevím jak je to dnes. |
Na základě nabídek ČMS je zřejmé, že nutnost členství při odběru Mykologického sborníku není. Na druhou stranu je logické, že ČMS nabízí současně i členství, jelikož mj. přináší určité výhody. Pokud je to tak, že pracovník ČMS členství v rámci odběru časopisu vnucuje, jedná se o jeho konkrétní pochybení a je třeba se proti tomu ohradit. Naopak ale souhlasím s tím, že ČMS členství nabízí, neboť odběratel časopisu často nemusí ani tušit, že se může stát členem ČMS, přičemž by se jím stal rád. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Michal Mikšík
|
Zaslal: so 23. ledna 2010 21:06 Předmět: Kalendář k předplatnému |
|
|
Mám pro všechny potenciální předplatitele dobrou zprávu. Prvních 50 lidí, kteří si objedná v únoru časopis Svět hub dostane houbový kalendář na rok 2010 zdarma. (viz obrázek)
Michal Mikšík
Šéfredaktor |
|
Návrat nahoru |
|
|
novotmil Čestný člen
|
Zaslal: so 23. ledna 2010 22:14 |
|
|
A ten co si ho již dávno objednal?? |
|
Návrat nahoru |
|
|
Michal Mikšík
|
Zaslal: ne 24. ledna 2010 0:14 |
|
|
Ještě jsem chtěl jednu malou poznámku k časopisu. Jsem si vědom, že celý projekt má mnoho odpůrců a skeptiků. Ať už jejich postoj vychází z jejich povahy, či jiných pohnutek, přesto by si celá věc zasloužila i jeden konstruktivní pohled. Víte dokud nebylo damyko, nikdo se do té doby v souvislosti s houbami nepustil do nějakého zajímavého projektu, nikdo nevzal na sebe riziko a chuť s tím něco udělat. Mnozí z Vás si jistě dokáží představit, že tvorba takového časopisu není jednoduchá, ale o to více věřím, že má smysl, právě kvůli všem odpůrcům. Kritický přístup je nicměné důležitý, pomáhá najít nedostatky a chyby, které se zákonitě objevují všude, proto jsem vděčný za každé názory,ať už budou jakékoliv. Děkuji všem, od kterých dostávám slova chvály a podpory (a není jich málo!), udělám vše pro to aby se časopis líbil a věřím, že díky Vám budeme postupně vychytávat mouchy, aby nakonec časopis našel svou finální podobu, která se bude líbit co nejvíce čtenářům.
S úctou k Vám všem, těším se na vaše podněty...!!
Michal Mikšík |
|
Návrat nahoru |
|
|
Martin Kříž
|
Zaslal: ne 24. ledna 2010 13:26 |
|
|
so ledna 23, 2010 10:14 pm novotmil napsal: |
A ten co si ho již dávno objednal?? |
Ozvi se, kdyby Ti někdy někdo na ten dotaz odpověděl. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Michal Mikšík
|
Zaslal: ne 24. ledna 2010 14:53 |
|
|
Odpovídám: projednám to s vydavatelstvím, jestli to jde rozšířit i na současné předplatitele a dám vědět.
Michal Mikšík |
|
Návrat nahoru |
|
|
Michal Mikšík
|
Zaslal: út 02. února 2010 9:48 |
|
|
Redakce časopisu Svět hub hledá stálého přispěvovatele, který by vedl rubriku houby v kuchyni. V případě zájmu si napiště o podrobnosti šefredaktorovi Michalu Mikšíkovi na michal.miksik@gmail.com |
|
Návrat nahoru |
|
|
|