Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Zařízení pěstírny
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Mlan

PříspěvekZaslal: so 31. ledna 2009 19:09
  Předmět: Zařízení pěstírny
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dobrý den, zdravím všechny příznivce hub a zejména příznivce pěstování.
Já sám jsem domácí pěstitel amatér. Pěstuji zejména hlívu ústřičnou, popř. plicní, zkoušel jsem i límcovku či ucho jidášovo. Vše u mě probíhá na amatérské bázi, to znamená slámu ručně zalívám horkou vodou, míchám se sadbou, pěchuji většinou do pytlů a potom čekám. /popř. sázím houby do lesa, osazuji vhodné pařezy v okolí/.
Zabývám se myšlenkou, že bych se pokusil pěstování hlívy mírně rozšířit, využít techniku. Mám několik knih či příruček /i s obrázky/, ale většinou je zde popsáno technologické zařízení a podmínky pro pěstování žampionů. /stroje, prostory apod./
Z tohoto důvodu uvítám jakékoliv detailní informace, zejména způsoby přípravy substrátu pro pěstování hlívy. Mám na mysli konkrétní stroje či zařízení, které řežou či drtí slámu a zejména zařízení na tepelné ošetření slámy /pasterizaci ? horkou vodou či párou, pasterizační tunely či koryta a pod/.
Uvítám zkušenosti ostatních, tipy na publikace, návody, kontakty a nebo možnost prohlédnout si fungující pěstírnu a pod.

183.83 kB    
32 001.jpg
   32 001.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Černá olga

PříspěvekZaslal: po 16. února 2009 8:57 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jsem ráda, že máš zájem o hlívu. 'Jirka Bayer jí říká všeléčivka. Pošli mi email a já ti pošlu jednoduchého průvodce Olga
QNX

PříspěvekZaslal: pá 27. února 2009 2:16 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mlan: řeším podobné problémy. Slámy mám sice dostatek, ale nemám žádný vhodný drtič. Hledal jsem tedy nějaké elegantní řešení a možná jsem na něco přišel. Co takhle jako vstupní surovinu použít peletky ze slámy?
http://www.ateap.cz/produkty.html
tady se dají koupit peletky z řepkové a pšeničné slámy za cca 3kč/kg. To není tak hrozná cena, problém s drcením by úplně odpadl, manipulace by byla příjemnější než je tomu u slámy, žádný nepořádek, prach a hluk při drcení.
Co na to říkáš? Nestálo by to za pokus?

Na sterilizaci jsem si koupil z vojenského výprodeje krásný nerezový autokláv na 80l. Cena pouhých 6000kč. Také bych rád udělal pár pokusů se studenou sterilizací pomocí peroxidu vodíku, nebo s pomocí dichlorisokyanurátu sodného.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
mkrol

PříspěvekZaslal: po 12. dubna 2010 21:31 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dobrý večer,
nevím,jestli toto téma není již mrtvé,ale zajímalo by mě,jestli někdo zkoušel ty peletky ze slámy.
Po propaření jsem do nich dal mycelium hlívy ústřičné a nic se tam nedělo,zároveň s tím jsem založil z toho samého mycelia i substrát ze slámy a tam se podhoubí krásně rozrostlo.
Tak nevím,kde soudruzi z NDR udělali chybu, a jsou li vůbec peletky pro toto pěstování vhodné.
Spíš bych to viděl,že je možné část peletek přidat do slámy,ale pěstovat jenom na peletká si myslím,že asi moc nejde.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 13. dubna 2010 19:55 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

co jsou vůbec ty pletenky?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
lesánek

PříspěvekZaslal: út 13. dubna 2010 21:43 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ne pletenky, ale peletky. Budou to nějaký slisovaný rozdrcený kousky, granulky, válečky, nebo něco podobného.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
planetahub

PříspěvekZaslal: st 14. dubna 2010 5:27 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Peletky jsou zušlechtěným palivem na bázi biomasy a mají vysokou hustotu. Lisuje se to obvykle bez pojiv za vysokého tlaku a teploty.

Lidsky - prťavý válečky (průměr obvykle neco kolem 0,5 cm, délka různá 1 až 3 cm) z pilin, slámy a pod., které se používají zejména pro topení v kamnech a kotlích s automatikým přikládáním.

Jednu dobu se např. v supermarketech dala koupit "německy" vypadající sada, kterou distribuovala firma Nohelzahrada. Obsahovala cca kilovej pytlík peletek (asi jakožto biomasa, která je na malý objem těžká, neplesniví, nesmrdí...), dva sáčky na tlačenku a balíček očkovacích kolíčků. Zvlášní hybridní výrobek, který je zřejmě už právem na smetišti dějin.

Zřejmě odsud pramení poněkud neekonomická snaha pěstovat na peletkách Rolling Eyes

65.67 kB    
Toto jsou peletky!
peletky.jpg
   peletky.jpg

Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 14. dubna 2010 14:45 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

možná se do nich přidává něco tak "ekologického", že na tom ani houby nerostou Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
planetahub

PříspěvekZaslal: st 14. dubna 2010 18:11 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nene, háček bude jinde... V těch peletkách může být max škrob, ale ani to se nepřidává nijak často, protože to prodražuje výrobu. Skutečně to drží pohromadě vlastně jen tlakem. Tlak zvýší teplotu a dojde k plastifikaci ligninu, kterej v tom případě zafunguje jako lepidlo.
Anonymní

PříspěvekZaslal: čt 15. dubna 2010 22:27 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Myslím,že problém u peletek je spíš v to,že když je namočíte,ať už z důvodu pasterizace,nebo z důvodu dodržení předepsané vlhkosti,rozpadnou se na částečky,které jsou velikostí pilin a možná ještě menší.
U slámy se píše,že by měla být cca 5 cm dlouhá,aby se tam lépe uchytilo a rozrůstalo podhoubí, a to u rozmočených peletek není možné.
Jinak co se týká pasterizace,byly by peletky ideálním materiálem,protože při lisování vzniká teplota až 200°C a to bezpečně zabije všechny nežádoucí organismy.Slisovaná peletka nepřijímá přirozenou vlhkost z okolního prostředí,takže po té co prošla tak vysokou teplotou,není náchylná na vznik plísně.
jirkajirka2

PříspěvekZaslal: so 17. dubna 2010 9:33 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak mě se pěstování na peletkách dařilo,měl jsem tu sadu od Nohelgarden (koupil jsem ji v akci za poloviční cenu,než se prodává předraženě v hypermarketech),sice to dalo dost práce a prorůstání trvalo dost pomalu,ale nakonec jsem sklidil z každého sáčku 4 vlny za půl roku se slušným výnosem...

Nicméně kdybych to měl kupovat za obvyklou cenu,to už si raději od některé firmy koupím hotový substrát a vyjde to levněji a s větším výnosem.

Problém samostatně kupovaných pelet může být,že do nich mohou být přimýchány piliny z jehličnanů,které hlíva nesnáší(stačí minimální množství) ,sláma může být stará nebo nevhodně chemicky ošetřená.

Já loni zkoušel pěstovat na slaměných briketách,které se používají na topení,podhoubí se rozrůstalo zpočátku velmi rychle,ale po cca 5ti dnech začala sláma hnít...zřejmě stará,takže neúspěch....

Teď to možná zkusím na tom toaletním papíru,jak jsem někde viděl Laughing
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
QNX

PříspěvekZaslal: st 05. května 2010 10:48 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já na peletkách pěstoval a fungovalo to dobře. Problém jsem měl pouze v nevyhovujícím okolním prostředí s nízkou vlhkostí (pěstoval jsem ve vaničkách a pouze jsem to zvlhčoval rozprašovačem. Samotné prorůstání bylo bez problému. Peletky drahé nejsou, to není problém. Mám dojem, že to vycházelo cca na 1kč/kg hotového substrátu. Nic se k nim při lisování nepřidává, je to čistá sláma. Peletky je vhodné kupovat přímo od výrobce v době těsně po sklizni. Balíky se slámou výrobce většinou skladuje venku a lisuje i dlouho po sklizni, mohlo by se tak stát, že koupíte peletky z plesnivé slámy (z balíku, který ležel pár měsíců na dešti). Vyplozený peletkový substrát se dá použít jako sadba k naočkování špalků. Dobře se to dá rozdrobit a vložit mezi špalky. Peletky bych nezavrhoval.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Pěstírna - Pěstování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru