Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Amanita franchetii - Muchomůrka drsná
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
DavidusCZ

PříspěvekZaslal: po 19. dubna 2010 6:52 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Souhlasím s tebou v tom, co je potřeba k určení houby z fotografie. Bohužel jsem v roce 2007 vlastnil foťák pár měsíců a nevěděl jsem, že se někdy stanu přispěvatelem Damyka. Asi 4 nebo 5 plodnic rostlo cca na 3-4 metrech a považuji je za jeden druh. Růžovky sbírám 30 let a budu se opakovat,ale tohle růžovka nebyla. Letos budu lokalitu víc sledovat a pokusím se plodnice ,pokud vyrostou, zdokumentovat líp.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: po 19. dubna 2010 12:02 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak se těším na nové fotky z letoška a kdybys mě chtěl k tomu přizvat, budu poctěn.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
DavidusCZ

PříspěvekZaslal: po 19. dubna 2010 12:23 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pokud budou, rád dám vědět Wink
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Jiří Véle
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 20. dubna 2010 22:05 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

takové potvory sem tam fotíme Wink

199.21 kB    
Amanita franchetii.jpg
   Amanita franchetii.jpg

Vlkodlak

PříspěvekZaslal: st 21. dubna 2010 1:09 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Kdy kde komu kam jak?
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: út 11. května 2010 20:31 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st dubna 21, 2010 2:09 am Vlkodlak napsal:
Kdy kde komu kam jak?

Je to houba vzácnější, ale ne vyloženě vzácná.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: st 12. května 2010 2:01 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út 11. května 2010 21:31 Martin Kříž napsal:
st dubna 21, 2010 2:09 am Vlkodlak napsal:
Kdy kde komu kam jak?

Je to houba vzácnější, ale ne vyloženě vzácná.

Vzácnost je velmi subjektivní pojem. třeba já jsem v lese dosti často, ale tuto muchomůrku jsem ještě nenašel a stejně je tomu u řady dalších druhů, které z četnosti fotografií na damyku budí dojem běžnosti. Navštěvuji převážně omezený areál kolem Prahy, takže mi nepochybně unikají některé biotopy zde chybějící, ale kromě výletů s Jethrem jsem nikdy nebyl přiveden na lokalitu jiného nálezce. O to větší radost mám ze svých nálezů a v poslední době i fotografií.

Dále je třeba respektovat, že řadu "supervzácností" běžný houbař, ani pokročilý houbař (včetně mě), nezaregistruje. Zkrátka proto, že ho daná skupina nezajímá, nemá oko cvičené na hledání příslušných potvor, nemá chuť určovat nálezy z obtížných skupin, nemá čas, nemá mikroskop, atd.

Pak jsou lidé, kteří se profesionálně věnují mykologii, mykofloristice. Pro ně je, vzhledem k četnosti návštěv a cílené diverzitě sledovaných lokalit, mnoho, pro nás amatéry vzácných druhů, zcela běžných.

Prosím tedy publikum, aby přihlédlo k neuchopitelnosti pojmů "běžný", "vzácný", atd.
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: st 12. května 2010 11:40 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mnoho vzácných druhů těžko může být pro někoho jiného zcela běžných, pokud dotyčný umí uvažovat ve větších intencích, než je jeho jedno či několik vlastích nalezišť. Pokud někdo na druhou stranu prohlašuje některé druhy za vzácné podle zkušenosti z jednoho či několika vlastních nalezišť, s vysokou pravděpodobností nemusejí být tyto skutečně vzácné.
Nezmar

PříspěvekZaslal: st 04. srpen 2010 22:38
  Předmět: Amanita franchetii - Muchomůrka drsná
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

přidám letošní foto, z nové lokality. Roste zde v dubo-buko-habřiněSmile, zásadité podloží, jižní svah. Dnes nalezeno asi 5 plodnic.

173.19 kB    
IMG_4396 (2).JPG
   IMG_4396 (2).JPG

165.28 kB    
IMG_4401 (2).JPG
   IMG_4401 (2).JPG

199.72 kB    
IMG4393zmenšenina.jpg
   IMG4393zmenšenina.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Pantáta
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 28. září 2014 20:45
  Předmět: Amanita franchetii - Muchomůrka drsná
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dosud jsem tuto muchomůrku vídával pouze občas na hrázi rybníků na Třeboňsku. Včera a dnes jsem je viděl na 3 různých lokalitách a z toho 2x mimo hráz rybníku.

Tato velká skupina je z dubohabřiny.

197.57 kB    
okolí Pardubic 27.09.2014
IMG_3945_1.jpg
   IMG_3945_1.jpg
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 02. července 2015 17:39 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Letos vyrostly skoro o měsíc dřív než loni, dnes už byly suché. Těžko říct, čím to je, ale jarní druhy (chřapáč žebernatý, vláknice začervenalá ap.) momentálně rostou zároveň s druhy vrcholného léta (hřib přívěskatý, muchomůrka drsná aj.). Houba pochází z koruny hráze rybníka, pod duby (380 m n. m.), kde měla štěstí, že nebyla přejeta traktorem nebo cyklistou Smile

196.82 kB    
28. červen 2015. hráz rybníku u Č. Budějovic
SDIM6513_960.jpg
   SDIM6513_960.jpg
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru