Zaslal: st 26. května 2010 9:56 Předmět: houba v květináči
Prosím o radu. Devítiletá dcera toužila o vypěstování mrkve doma v panelovém bytě . Zasklený balkón v Praze, 30 cm květináč, obyčejná zemina na kytky, semínka ze supermarketu. V těchto dnech se objevily tyto asi 5 cm velké houby a dcera by samozřejmě ráda věděla co to je. Pokud někdo víte, moc prosím, děti bývají dost neodbytné, když něco chtějí a hodinové procházení atlasů hub na netu mi zatím nepomohlo . Předem všem moc děkuji.
Založen: 31. 08. 2008 Příspěvky: 193 Bydliště: Mladá Boleslav
Zaslal: st 26. května 2010 15:46
Radši to berte s rezervou ale na rostlinách z čeledi miříkovitých parazituje hlíva máčková.U nás má mít severní hranici výskytu,je teplomilná a proto vzácná.Nejradši prý máčku nebo bolševník ale proč ne mrkev ? Radši se ještě trochu poohlédnu po dalších informacích.
Založen: 31. 08. 2008 Příspěvky: 193 Bydliště: Mladá Boleslav
Zaslal: st 26. května 2010 16:16
No,nevím nic o dalších možnostech ale výše uvedenou hlívu máčkovou vyloučit taky nemůžu: z obrázků na Biolibu.cz to tak nevypadá,popis klobouku však uvádí "...ve stáří lysý".
Netvrdím,že je to ona ale odkaz sem dám:
http://www.biolib.cz/cz/taxon/id323016/
Já znám máčkovku pěstovanou na substrátech, ale takto nevypadá. Možná bych nehledal zas až tak spojitost s tou mrkví, ale spíš s tím substrátem na rostliny - v tom bývá kdeco. Zejména pokud je to nějaký supermarketový lacinější, často je málo propařený. _________________ "Dejte si co nejvíc práce, abyste doopravdy žili." W. Saroyan
Založen: 31. 01. 2009 Příspěvky: 38 Bydliště: Střední Morava(Zlínsko)
Zaslal: st 26. května 2010 18:55
Já bych to tipl na některou hlívu okolo Hohenbuehelia sp.,
třeba tahle Hohenbuehelia geogenia,je poměrně variabilní a na některých obrázcích vypadá podobně
obrázek třeba tady...
http://www.urcovanihub.estranky.cz/archiv/inahled/1247.jpg
Ale spíš než že je to ona určitě,berte že by to MOHLA být ona
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory