Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Pečárka zápašná???
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Jirka
Anonymní





PříspěvekZaslal: čt 27. května 2010 10:26
  Předmět: Pečárka zápašná???
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zdravím všechny znalce. Při procházce v Praze (trávníky na sídlišti) jsem sezbíral dosti pečárek,které na první pohled připomínaly vzhledem pečárku zápašnou. Při čištění houba intenzívně žloutla jasnou žlutou barvou. Při tepelné přípravě ani před a po ní však nebylo stopy po nějakém nepříjemném zápachu, pouze silná "kořeněná" a velmi příjemná typicky "žampiónová" chuť. Po konzumaci též nebyly žádné problémy. DOkáže mi někdo poradit, zda je možnost záměny pečárky zápašné s jinou vzhledově stejnou a žloutnoucí pečárkou? Děkuji.
Návrat nahoru
Teri



Založen: 23. 06. 2009
Příspěvky: 800
Bydliště: Pardubice/Hradec Králové

PříspěvekZaslal: čt 27. května 2010 10:34 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

S pečárkou ovčí, která však žloutne pozvolna oproti pečárce zápašné, která žloutne velmi intenzivní chromovou žlutí a téměř okamžitě po poranění.
Btw. Příště by bylo lepší zeptat se před konzumací Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Jirka
Anonymní





PříspěvekZaslal: čt 27. května 2010 10:46 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tohle žloutlo okamžitě při čištění a výrazně. Jenom mi stále nejde do hlavy ta absence zápachu při přípravě. Další věc - četl jsem, že pečárka zápašná žloutne při tepelné přípravě - to co jsem našel však při zpracování - tedy po nakrájení již nejevilo snahu měnit barvu. S tím zeptáním souhlasím, ale nějak jsem netušil, že tahle možnost záměny je. Znám pouze možnost záměny s muchomůrkami a ty poznám spolehlivě.
Návrat nahoru
Lenochod



Založen: 31. 08. 2008
Příspěvky: 193
Bydliště: Mladá Boleslav

PříspěvekZaslal: čt 27. května 2010 16:49 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Možná záleží,kde přesně to žloutne.Po pohledu do 4 atlasů: u p. zápašné prý především hlíza na třeni,u p. ovčí žloutnutí bez upřesnění lokalizace.
EDIT
Asi to nebude tak jednoduché,už se to řešilo:
http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?t=48&postdays=0&postorder=asc&highlight=pe%E8%E1rka+ov%E8%ED&start=0
Žloutnoucích pečárek bude víc:
http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?t=379&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=pe%E8%E1rka+ov%E8%ED
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Michal Zima



Založen: 19. 05. 2010
Příspěvky: 242
Bydliště: Praha 3

PříspěvekZaslal: čt 27. května 2010 21:26 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Na toto téma není jednoznačná odpověď.Mnoho z respondentů tvrdí,že požívali p. zápašnou bez problémů,ale není jisté,zda to nebyla p. ovčí nebo
p. hlíznatá.Rozhodujícím znakem by měla být nepříjemná vůně při tepelné úpravě houbového pokrmu.Dále-není to exaktní rozpoznávací znak-ale,p.zápašná většinou roste na stanovištích,kde bychom houby pro konzumaci nehledali-skládky,rumiště apod.,dále,podle mých zkušeností,tyto žampiony vypadají už na první pohled dost podezřele-tenký dlouhý pokroucený třeň,malý klobouk a barva pokožky klobouku,jak to říci,špinavě bílá,na otlaku ihned živě (citronově)žloutnoucí stejně jako hlíza třeně (u p. hlíznaté nebo p. ovčí je to však dost podobné).Nicméně karbolový pach při tepelné úpravě by měl každého konzumenta odradit.M.Zima
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Vlkodlak



Založen: 16. 03. 2007
Příspěvky: 1886
Bydliště: Praha, Böhmen

PříspěvekZaslal: po 31. května 2010 11:42 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Na sídlištích v Praze je pečárka zápašná hojná, spolu s p. polní a p. opásanou.

Důležité znaky p. zápašné:
- silné okamžité žloutnutí, zejména v bázi třeně - chromová žluť
- žlutá barva po desítkách minut přechází v hnědofialovou a později se téměř odbarví na bílou až našedlou !!! - všechny jedlé žloutnoucí pečárky zůstanou žluté
- nepříjemný pach po dezinfekci (fenolu), nejlépe patrný na rozříznuté bázi třeně
- typický zalomeně hranatý tvar klobouku, to chce dostat do oka a není třeba se ani shýbat
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete hlasovat v tomto fóru
Můžeš k příspěvkům připojovat soubory
Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory