Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Jirka Anonymní
|
Zaslal: čt 27. května 2010 10:26 Předmět: Pečárka zápašná??? |
 |
|
Zdravím všechny znalce. Při procházce v Praze (trávníky na sídlišti) jsem sezbíral dosti pečárek,které na první pohled připomínaly vzhledem pečárku zápašnou. Při čištění houba intenzívně žloutla jasnou žlutou barvou. Při tepelné přípravě ani před a po ní však nebylo stopy po nějakém nepříjemném zápachu, pouze silná "kořeněná" a velmi příjemná typicky "žampiónová" chuť. Po konzumaci též nebyly žádné problémy. DOkáže mi někdo poradit, zda je možnost záměny pečárky zápašné s jinou vzhledově stejnou a žloutnoucí pečárkou? Děkuji. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Teri

Založen: 23. 06. 2009 Příspěvky: 800 Bydliště: Pardubice/Hradec Králové
|
Zaslal: čt 27. května 2010 10:34 |
 |
|
S pečárkou ovčí, která však žloutne pozvolna oproti pečárce zápašné, která žloutne velmi intenzivní chromovou žlutí a téměř okamžitě po poranění.
Btw. Příště by bylo lepší zeptat se před konzumací  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jirka Anonymní
|
Zaslal: čt 27. května 2010 10:46 |
 |
|
Tohle žloutlo okamžitě při čištění a výrazně. Jenom mi stále nejde do hlavy ta absence zápachu při přípravě. Další věc - četl jsem, že pečárka zápašná žloutne při tepelné přípravě - to co jsem našel však při zpracování - tedy po nakrájení již nejevilo snahu měnit barvu. S tím zeptáním souhlasím, ale nějak jsem netušil, že tahle možnost záměny je. Znám pouze možnost záměny s muchomůrkami a ty poznám spolehlivě. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Lenochod
Založen: 31. 08. 2008 Příspěvky: 193 Bydliště: Mladá Boleslav
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Michal Zima
|
Zaslal: čt 27. května 2010 21:26 |
 |
|
Na toto téma není jednoznačná odpověď.Mnoho z respondentů tvrdí,že požívali p. zápašnou bez problémů,ale není jisté,zda to nebyla p. ovčí nebo
p. hlíznatá.Rozhodujícím znakem by měla být nepříjemná vůně při tepelné úpravě houbového pokrmu.Dále-není to exaktní rozpoznávací znak-ale,p.zápašná většinou roste na stanovištích,kde bychom houby pro konzumaci nehledali-skládky,rumiště apod.,dále,podle mých zkušeností,tyto žampiony vypadají už na první pohled dost podezřele-tenký dlouhý pokroucený třeň,malý klobouk a barva pokožky klobouku,jak to říci,špinavě bílá,na otlaku ihned živě (citronově)žloutnoucí stejně jako hlíza třeně (u p. hlíznaté nebo p. ovčí je to však dost podobné).Nicméně karbolový pach při tepelné úpravě by měl každého konzumenta odradit.M.Zima |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Vlkodlak

Založen: 16. 03. 2007 Příspěvky: 1886 Bydliště: Praha, Böhmen
|
Zaslal: po 31. května 2010 11:42 |
 |
|
Na sídlištích v Praze je pečárka zápašná hojná, spolu s p. polní a p. opásanou.
Důležité znaky p. zápašné:
- silné okamžité žloutnutí, zejména v bázi třeně - chromová žluť
- žlutá barva po desítkách minut přechází v hnědofialovou a později se téměř odbarví na bílou až našedlou !!! - všechny jedlé žloutnoucí pečárky zůstanou žluté
- nepříjemný pach po dezinfekci (fenolu), nejlépe patrný na rozříznuté bázi třeně
- typický zalomeně hranatý tvar klobouku, to chce dostat do oka a není třeba se ani shýbat |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|