Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Neznámá na kompostu
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Jan Gaisler
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 30. května 2010 21:13
  Předmět: Neznámá na kompostu
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Soused mého otce našel na hromadě částečně zetlelého rostlinného odpadu zajímavé houby a požádal ho o radu. Otec požádal o radu mne a já žádám o radu vás všechny. Byl jsem se na té hromadě podívat, většinou se jedná o odpad ze stáje - nezkonzumované krmivo, hnůj a stelivo. Na dřevní zbytky jsem nenarazil.
Houby měly v mládí velmi podvinutý okraj klobouku, klobouk s výrazným hrbolkem s náznakem mírných šupin, tmavě šupinatý třeň vzdáleně připomínající kozáka. Ve stáří plodnice měly spíše nálevkovitý tvar klobouku - viz fotky. Byly cítit mírně anýzem nebo něčím podobným aromatickým. Průměr klobouku asi 8 cm, výška třeně také asi 8 cm.

161.55 kB    
30.5.2010 okolí Jablonce n.N., hromada stájového odpadu
nevim1.jpg
   nevim1.jpg

137.7 kB    
nevim2.jpg
   nevim2.jpg

99.29 kB    
nevim3.jpg
   nevim3.jpg

Tuřín
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 31. května 2010 13:15 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No myslím, že už tady je: http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?t=6133&highlight=verrucipes
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Jan Gaisler
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 31. května 2010 19:59 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jo, myslím, že máš pravdu. Dával jsem tu fotku na Nahouby a někdo mi psal stejný návrh. Když jsem koukal na fotky, hodně se to tomu podobá. Díky.
Tuřín
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 31. května 2010 20:01 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zajímavý nález!
novotmil
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 31. května 2010 22:34 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 31. května 2010 19:59 Jan Gaisler napsal:
Jo, myslím, že máš pravdu. Dával jsem tu fotku na Nahouby a někdo mi psal stejný návrh. Když jsem koukal na fotky, hodně se to tomu podobá. Díky.

Myslel jsem si podle třeně, že by to mohla být Melanoleuca verrucipes. Jen jsem se neodvážil to navrhnout a to zejména podle načervenalého nádechu na tvých fotkách. Já jsem ji sice viděl jen asi 2x, ale vždy byla čistě bílá a na třeni s černými šupinkami. Tady mi prostě Honzo nesedí to barevné podání.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 01. června 2010 9:55 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

To chce Milane jenom trochu jinak vyvážit bílou a hnedle to máš bez růžové Smile Wink
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
novotmil
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 01. června 2010 12:19 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jasně, to vím. Jen jsem věřil Honzovi.
Jan Gaisler
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 02. června 2010 21:37 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Je to focené na balkoně večer, takže ta barva asi nebude úplně OK. Ale úplně čistě bílé ty plodnice nebyly Smile Za ten narůžovělý odstín se ale omlouvám.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru