Zaslal: čt 03. června 2010 12:13 Předmět: májovka?
Podle vzhledu a vůně jasná májovka
jen mě zarazilo, že jsem ji našel za domem v trávě, dost daleko od všech trnek, třešní, broskvoní, jabloní atd....
může růst i úplně mimo tyto dřeviny?
Je to houba bez vazby na stromy. Možná má nějaký saproparazitický vztah s travinami, proto tvoří čarodějné kruhy s výrazně sytě zelenou trávou vně a s potlačeným růstem trávy uvnitř.
Založen: 31. 08. 2008 Příspěvky: 193 Bydliště: Mladá Boleslav
Zaslal: pá 04. června 2010 8:19
Díky za info.Mám akorát dotaz,zda je k mykorrhize nutná přítomnost dřeviny,jestli nestačí bylina ? Když od májovky odbočím k podtrnce,vzpomínám si na obrázek plodnice rostoucí v blízkosti jahod-ty jsou taky růžovité.Jinak myslím spíš obecně,bez konkrétního rodu.
Založen: 30. 03. 2007 Příspěvky: 142 Bydliště: Jablonné v Podještědí
Zaslal: pá 04. června 2010 11:45
Jde to i bez dřeviny. Jestli Tě to hodně zajímá, zkus si sehnat knížku Mykorhizní symbióza od pana dr. Gryndlera. Píše, že kolonizace mykorhizními houbami byla zjištěna i u mechorostů a kapraďorostů... Známá je taky třeba mykorhizní symbióza u orchidejí.
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory