Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
JARIN

Založen: 01. 05. 2008 Příspěvky: 578 Bydliště: Hroznětín okr. Karlovy vary
|
Zaslal: čt 18. září 2008 20:39 |
 |
|
Nezbývá než souhlasit.Je pravda že si člověk musí dát opravdu záležet.Dělám průměrně tak 10 až 15 fotek na jednu houbu a je to většinou vážně málo a hlavně mi dělají dost problémy přepaly, asi skusím ten deštník,ale to bych měl probírat někde jinde.Bobe to byl jen takový mírnější návrh toho co vznesl Jethro :wink:Psal si že změny ano ale pokud bude pro koho.Tak jsem jen chtěl dokázat že je pro koho a že mi to není lhostejné |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Copajetotuto

|
Zaslal: út 23. září 2008 9:39 |
 |
|
Tak jsem si přečetl celé téma a jde z toho na mne smutek. Když se Damyko zakládalo, bylo řečeno že je pro každého, kdo má zájem o myko... Bylo založeno, pokud se dobře pamatuji, aby byl dán i prostor pro poněkud vyšší úroveň diskuze ve smyslu odborném, než jen "...koukejte jak jsem narval koš hřibů..." Ale hlavní účel byl (a Bob mne jistě opraví pokud se mýlím) moderovat diskuzi tak, aby byli vytěsněni všelijací ti chataři, pro které je internet zajímavý jenom jako médium, kde vcelku inkognito můžu řvát do světa prasárny.
Všimněte si prosím, že jsem řekl že byl založen, aby se dal prostor I pro poněkud vyšší úroveň diskuze... tedy nejenom.
Smířil jsem se s tím, že chápání pojmu nevhodné výrazy jsou u různých lidí různé. Jen prostě již téměř nepřispívám. S čím se smiřuji podstatně hůř je fakt, že jsou tu docela výrazné tendence z Damyka vytvořit jakýsi výlučný klub. Do toho mi zapadá i celé vyznění příspěvků tohoto lvlákna. Fotit neumíš, nechceš s sebou tahat tuny nádobíčka... koukej s tím něco udělat, nebo sem nelez. Tedy pardon nepiš. Neovládáš latinské názvy a nemáš potřebu je vyhledávat na netu? Pak to tu není pro tebe. Aby nebylo mýlky. Já si velice vážím znalostí, vědomostí a schopností mnoha zde prezentujících se lidí. Ale osobně si vážím i neznalostí, nevědomostí a neschopností mnoha jiných mně podobných zde se objevujících. Tenhle můj povzdech nemá pointu. Je to jen povzdech nad šancí, které se mi zdá mizet v nenávratnu... _________________ Jarda alias Copajetotuto |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Lupo Site Admin

|
Zaslal: út 23. září 2008 11:32 |
 |
|
Nejde o to někoho vyhánět, nebo zakazovat fotit mobilem a už vůbec ne mluvit latinsky. Jde jen o dodržování správného zařazování příspěvků a umírněnost při vkládání příspěvků zvláště do Datlasu typu: Dneska jsem našel hřiba + foto, včera jsem našel hřiba + foto, předevčíren jsem nasšel hřiba + foto, předpředevčírem jsem našel hřiba + foto, předpředpřededevčírem jsem našel hřiba + foto .... Jistěže jsou správně určené, popsané, vyfocené, ale dvě stránky téměř stejných hřibů ze stejné lokality, stejného období, stejných podmínek a se stejným popisem jsou v podstatě zbytečné. Potkávají se zde lidé se zájmem o houby od úplných začátečníků až po těžké profíky a je třeba najít určitou rovnováhu v publikovaném obsahu. Stejně tak jako někoho točí latina a jediné co by k tomu mohl dodat je "sudkulatý rystupije", jiný je naopak těžce otráven smrští nic neříkajících (příp. na nic se neptajících) příspěvků a nechce se mu mezi ně vkládat své cenné informace. Jedni bez druhých se ale neobejdou
Proto je tu rozdělení do jednotlivých fór, jen je třeba se trochu zamyslet, kam svůj příspěvek zařadit .... a zařadit lze téměř cokoliv co má alespoň s přírodou něco společného. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: út 23. září 2008 12:15 |
 |
|
Hmmm, jako obvykle jsem velmi rád, že se zapojil někdo další do diskuse. Často slýchám to či ono na to a na ono ... jenže !!! ... platí asi všude, že kde není žalobce není soudce ... tj. dokud si někdo nebude na něco konkrétního stěžovat nelze tušit, že by se něco mělo změnit. Proto jsou tyto diskuse výsostně důležité. Než jsem odešel z nahouby tak jsem se tam snažil ventilovat své názory, snažil jsem se pozměnit tvář toho webu ... ale nešlo už jen z toho důvodu, že admin neadminuje. Zde je situace jiná. Je potřeba mluvit o tom jak má web vypadat a hledat nějaký způsob jak vyhovět všem. Není nic horšího než mlčet.
Copajetotuto: Psaný text je děsný problém neboť záleží jak si ho přečteš. Myslím, že tak jak to popisuješ to míněno rozhodně nebylo. To jak to popisuje Lupo, a jak já to po něm čtu a chápu, tak to je velmi blízko realitě. Nechci se nijak zvlášť opakovat protože vše je napsáno výše. Rozhodně nejde o to někoho někam vystrkovat či někoho vyhazovat - to se tu snad nikdy nestalo a pokud ano, bylo to okamžitě potlačeno-odstraněno, pokud nezbedník nepoleví následuje i jistý "protiútok".
Jak jsi zprávně napsal "Damyko se zakládalo". Ano, a dé té doby uběhlo spousta času, jsou tu tisíce příspěvků, a vyvstávají otázky, které se na začátku řešit nemusely, protože tu nikdo nebyl a nic tu nebylo. Jenže teď nás je dost a informací je hodně. Začíná se to motat a v nejednom z nás sílý touha to někam posunout, někam k lepšímu samosebou. Myslím, že nástřel jaký jsme před lety udělali je vcelku dobrý. Teď je podle mne potřeba udělat jasnější pravidla a začít je dodržovat. Nebou v žádném případě šité na míru nějaké skupině. Spíše jednotlivým fórům. Pokud z tohoto webu nemá být jen tlachárna, je potřeba informace i uživatele třídit. Je potřeba vymyslet jak to udělat. A já bych byl velmi potěšen, kdyby to vyplynulo z nějaké širší diskuse.
Pokud jde o latinu ... věčný problém? ... já osobně latinu nemusím, ale!!! Chci-li nějakou informaci musím latinu používat alespoň pasivně. Jest-li mi někdo odpoví v latině beru to jako dar !!! Latina je obvykle jazykem těch, kteří se houbám věnují na vyšší úrovni, a já naprosto respektuji, že znalost českých jmen je jim k ničemu, a děkuji za to, že s mým dotazem ztratili svůj čas. Buďme trochu vděční! Odpovědi na naše otázky nejsou samozřejmostí !!! Je to dar jeden druhému, projev toho, že tu jsme tak nějak všichni plus mínus stejného zájmu... V době internetu může jen naprostý lenoch říci, že by to chtěl česky ... Použij google nebo biolib a formou odpovědi to řekni i ostatním co by museli jinak také hledat. V časopisech pro českou veřejnost je český název samozřejmost, ale na internetu? Tam je to přeci úplně jedno  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Sley Čestný člen

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 1594 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: út 23. září 2008 21:49 |
 |
|
út 23. září 2008 11:32 Lupo napsal: |
Jde jen o dodržování správného zařazování příspěvků a umírněnost při vkládání příspěvků zvláště do Datlasu typu: Dneska jsem našel hřiba + foto, včera jsem našel hřiba + foto, předevčíren jsem nasšel hřiba + foto, předpředevčírem jsem našel hřiba + foto, předpředpřededevčírem jsem našel hřiba + foto .... |
Právě proto jsem víceméně přestal přidávat fotky i já - abych fotil "hřib 100x jinak", to mě zas tak nebere, a když najdu něco, co nedovedu určit, tak zase většinou zjistím, že jsem si nevzal do lesa foťák Ale mně to neva, jiní tu houbu najdou taky a vyfotí určitě lépe... |
|
Návrat nahoru |
|
 |
osan
|
Zaslal: út 14. července 2009 22:04 Předmět: Připomínky nováčka |
 |
|
Jsem čerstvě zaregistrovaný uživatel a určitě nemám nárok se míchat do diskuze.
Přes to si myslím, že DAtlas by se neměl omezovat, V každé komunitě se nejdou lidé více a bohužel i méně zodpovědní.
Vím, že udržovat tyto stránky je pracné a časově náročné a smekám před vámi, přesto si neodpustím jednu připomínku. DAtlas je diskuse hodně rozsáhlá, nejvíce navštěvovaná, a těžko se v ní některé houby hledají.
1. I když je zásadně řazená podle latinských názvů hub, je řada hub zapsaná v opačném pořadí (první je český název - viz. např jeden pavučinec, jedna pečárka atd.). Hledám pečárky pod A, a ejhle, jedna je pod P.
2. Je již také obtížné, prolistovávat stránky podle čísel po jedné dolů od 3, nebo nahoru od 20. Jen nesmělá myšlenka, zda by nešlo udělat listování abecední, podle abecedy, zobrazené na začátku celé diskuse, pro snažší vyhledávání v tak rozsáhlé diskusi.
A ještě jedno nesmělé přání, nešlo by u diskuse přepínat řazení kromě latiny i podle českých názvů?
Omlouvám se, chválím a přeji vám co nejvíce zodpovědných uživatelů. _________________ osan |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: út 14. července 2009 22:47 |
 |
|
Máš pravdu Do budoucna uvažujeme o nějakém podobném systému jaký je v Atlasu hub, tj. dle čeledí a podobně, jenže to amatérovi také moc nepomůže, proto je to tam i dle abacedy - přepínání Rejstřík vs. Taxonomie. Pro DAtlas je něco takového také v plánu, ale až v nové verzi - je ve vývoji. Nicméně bych si dovolil zapochybovat o využitelnosti takových systémů třídění neb skutečnost, že je v ČR mnoho tisíců druhů ... asi se jen z velikánské hromady udělá více o něco menších
Pokud potřebuješ něco najít , tak rozhodně použij tlačítko Hledat v horní liště. Pak zasej co hledat a kde hledat ... je to vcelku snadné a velmi účinné. Chtěl bych, abychom tento nástroj ještě výrazně zdokonalili.
Pokud v DAtlase narazíš na prohození názvů - první má být latinský a druhý český, tak na to upozorni pomocí odpovědět přímo v tom tématu. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
osan
|
Zaslal: čt 23. července 2009 15:23 |
 |
|
Dík, za odpověď.
Tady jsou převrácené názvy v DAtlasu, na které jsem zatím narazil:
Muchomůrka jízlivá - Amanita virosa
Masenka rezavá - Hypoclrea rufa
Ostropórka lužní - Oxyporus latemarginatus
Pečárka vločkatá - Agaricus subfloccosus
Pavučinec mokvavý - Cortinarius mucifluus
Polnička polokulovitá - Agrocybe pediades
Plstnatka černožlutá - Tapesia lividofusca
A k tomu systému řazení jen jeden teoretický námět do budoucna. Jako přiležitostný sběratel určitého druhu hudby si často vyhledávám v databázích, abych si doplnil či ověřil některé údaje. Nejpříjemnější je pro mne tado databáze: http://rcs.law.emory.edu/rcs/index.htm
Kde z úvodniho přehledného indexu na jené straně mohu podle abecedy snadno vyhledat cokoliv, stačí znát buď interpreta, název, skladatele, textaře, vydavatelství atd., a stačí i jen první slovo. Rachlé, systematické a přehledné pro kohokoliv, tak se mi to líbí.
I u hub je nědy potřeba vyhledat polde latinského jména, českého jména, čeledě, rodu. Ale neberte mě až tak moc vážně. _________________ osan |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: čt 23. července 2009 15:49 |
 |
|
Super práce!!! Dík za všechny! Opraveno. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Michal Zima
|
Zaslal: po 07. června 2010 20:07 |
 |
|
Ahoj Bobe,to sem zase já,rejpal Michal!Chci se jen zeptat,zda by nebylo možno stránky DAtlas trochu uspořádat,je to tu páté přes deváté,nešlo by udělat nějaká oddělení,kam budou příspěvky ukládány,např.ascomycety a basidiomycety,potažmo,lupenaté,rourkaté,různotvaré,gasteromycety,terčoplodé atd.Sloužilo by to lepší orientaci v atlasu a zabránilo by to duplicitě při vkládání příspěvků.Rád bych přispěl svými nálezy,ale probírat se 25 nebo kolika stránkami,abych zjistil,zda už byl nebo nebyl druh zveřejněn,zabere zbytečně moc času.M. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Lenochod
Založen: 31. 08. 2008 Příspěvky: 193 Bydliště: Mladá Boleslav
|
Zaslal: út 08. června 2010 0:07 |
 |
|
Co třeba takto - současný seznam česko/latinských a latinsko/českých názvů je jen netečný text,nešlo by přetvořit je v odkazy k příslušným položkám ? A ikonku tohoto seznamu umístit někam,kde bude nejlépe dostupný ? Pokud k DAtlasové položce dodatečně vznikne Atlasový popis,je již obvyklou a bezproblémovou praxí přidat odkaz do textu v DAtlasu. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Vlkodlak

Založen: 16. 03. 2007 Příspěvky: 1886 Bydliště: Praha, Böhmen
|
Zaslal: út 08. června 2010 2:23 |
 |
|
No upřímně řečeno, admini to dělají zadarmo, budiž jim za to země lehká, nápadů by byla určitě spousta, ale realizace pokulhává vždy na člověkohodinách a prioritách. To ať si prosím uvědomí všichni, kdo nikdy žádný altruistický projekt nedělali. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: út 08. června 2010 7:11 |
 |
|
Michale, je to tak jak píšou chlapi pod tebou ... času bohužel není na zbyt. Původní myšlenka byla, že damyko bude jakýci pracovní ponk amatérského mykologa. Příspěvky půjdou přes Určovnu do DAtlasu a pak do Atlasu (viděl jsi ho už a nebo ho DAMyko svojí schizofrenií ukrývá? ) Tak už je to tříděné. Jenže plnit Atlas položkama je "problém". Mám už v hlavě plán, jak to "vyřešit" a byla by to vskutku "revoluce" ... ale chce to moc času a programování. Zatím se nám ani nepodařilo přejít na bezpečnější verzi phpBB 3 ... Pevně věřím, že se s tím letos něco udělá ....
Prozatím lze vše "snadno" hledat pomocí vyhledávání ... není to sice super nástroj, ale pomůže velmi. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Michal Zima
|
Zaslal: út 08. června 2010 19:46 |
 |
|
Ahoj Bobe,máš pravdu a je to moje chyba,vinou mé sebestřednosti a nikoli schizofrenie DAMYKa jsem nezaznamenal po DAtlasu ještě Atlas vč. rejstříku. Pro orientaci je to pro mne zcela dostačující.Fúctě,Michal. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|