Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Houbolov na červen - pečárka Bernardova (Agaricus bernardii)
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Nástěnka - Výstavy, přednášky, knihy, odkazy
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  

Pečárku Bernardovu
jsem nikdy nenašel
61%
 61%  [ 11 ]
považuji za vzácnou
22%
 22%  [ 4 ]
považuji za běžný druh
16%
 16%  [ 3 ]
Celkem hlasů : 18

Autor Zpráva
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: pá 04. června 2010 17:01
  Předmět: Houbolov na červen - pečárka Bernardova (Agaricus bernardii)
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pečárka Bernardova je původně druh slanomilných společenstev na mořském pobřeží, v posledních 20 letech však u nás pozorujeme jeho výrazné šíření. Vyskytuje se stále běžněji při okrajích silnic a chodníků, které jsou v zimním období pravidelně solené. Sám ho znám z Prahy ze 2 takových lokalit (Řepy, Kačerov).

foto Václav Kobera

Pojďme tedy v současném vlhkém počasí zapátrat po tomto dobře poznatelném druhu pečárky a rozšířit tak znalosti o jeho rozšíření u nás.

Popis:
Klobouk je v dospělosti 10-20 (30) cm široký, tlustě masitý, bílý nebo světle krémový, s velmi výraznými vrostlými odstávajícími nahnědlými šupinami o velikosti 0,5-2 cm, polokulovitý, ani v dospělosti není ploše rozložený, s výrazně podvinutým okrajem.

Třeň je silný, válcovitý nebo kyjovitý, na bázi zašpičatělý, 1,5 -4 cm v průměru, vzhledem k průměru klobouku relativně krátký, obvykle do 10 cm, takže plodnice bývají utopené v trávě. Zhruba v polovině třeně je silný kožovitý prsten, rostoucí odspodu, takže připomíná pochvu, podobně jako u pečárky opásané.

Lupeny jsou husté, našedlé, později šedorůžové a v dospělosti tmavě hnědé.

Dužnina je tuhá, při poranění červená.

Vůně je obvykle charakterizována jako nepříjemná, něco mezi slanečkem a zatuchlinou.

Roste ve skupinách nebo čarodějných kruzích na suchých, zasolených místech, v našich podmínkách u okrajů solených silnic, cest, parkovišť a chodníků. Vyskytuje se v červnu (někdy již v květnu) až říjnu.

Je jedlá, ale horší kvality. Od silnice ji pochopitelně nesbíráme.

Na Damyku ho máme v DAtlase a velmi pravděpodobně i v určovně.

Další obrázky a články:
MushroomExpert.com
RogersMushrooms
Obrázky z Finska na typické "silniční" lokalitě, krásně jsou vidět šupiny na klobouku, krátký třeň a kožovitý prsten

Naposledy upravil Vlkodlak dne so 12. června 2010 3:09, celkově upraveno 3 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Teri

PříspěvekZaslal: út 08. června 2010 10:06 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nalezla jsem ho naprosto nečekaně v areálu Fakultní nemocnice v Hradci Králové.
Pod stříbrným smrkem hned u silnice rostly dvě plodnice, toto je ta menší.
Po rozříznutí intenzivně zčervenal, toto je foceno až po cca 15 minutách, intenzita červené barvy slábla.
Správnost determinace potvrzena včera Mykologickou poradnou v Chocni.

133.93 kB    
Agaricus bernardii.jpg
   Agaricus bernardii.jpg
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: út 08. června 2010 15:48 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út 08. června 2010 11:06 Teri napsal:
Nalezla jsem ho naprosto nečekaně v areálu Fakultní nemocnice v Hradci Králové.
Pod stříbrným smrkem hned u silnice rostly dvě plodnice, toto je ta menší.
Po rozříznutí intenzivně zčervenal, toto je foceno až po cca 15 minutách, intenzita červené barvy slábla.
Správnost determinace potvrzena včera Mykologickou poradnou v Chocni.

Po čem ti voněl/smrděl?
Teri

PříspěvekZaslal: út 08. června 2010 16:14 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

no nevoněl moc příjemně, ale přišlo mi to jako řasy, co se dají nalézt vyplavené na břehu - takhle mi kdysi u moře smrděl přístav...
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: st 09. června 2010 19:15 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út 08. června 2010 17:14 Teri napsal:
takhle mi kdysi u moře smrděl přístav...

Jo, to je trefné přirovnání.
robi

PříspěvekZaslal: ne 13. června 2010 22:08
  Předmět: lokality
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mohu přidat 2 nové lokality. Jedna se nachází u D5 směrem od Prahy nedaleko odbočky na Holoubkov. Druhá pak nedaleko Prahy u obce Březí. Bohužel ani v jednom případě jsem s sebou neměl foťák a jen jsem projížděl, plodnice jsem nalezl bez větších problémů z jedoucího auta.
Kraken
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 03. srpen 2010 14:34 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nejsem si moc jistý, ale nebude tohle tedy taky ona? Popis sedí. Až na ty odstávající šupiny, ale docela se to podobá tomu úvodnímu snímku. Třeň se po rozříznutí zbarvil do červena, po čase do hněda. Vůně mi zpočátku nepřišla nepříjemná, po delší době už ano. Nacházím je každoročně kolem silnic na Klášterecku. Vytvářejí mohutné, masité, pevné a těžké plodnice. Tato měla v průměru 15 cm. Snímek není moc povedený, spěchal jsem, pršelo mi na záda. Vloni, dokud jsem o p. Bernardově ještě nevěděl, dal jsem lepší snímek táto pečárky do Datlasu k p. opásané. http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?p=36607#36607

194.31 kB    
Okolí Klášterce - 3. 8. 2010
DSC07642.JPG
   DSC07642.JPG

188.08 kB    
DSC07639.JPG
   DSC07639.JPG
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: út 03. srpen 2010 20:02 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út 03. srpen 2010 15:34 Kraken napsal:
Nejsem si moc jistý, ale nebude tohle tedy taky ona? Popis sedí. Až na ty odstávající šupiny, ale docela se to podobá tomu úvodnímu snímku. Třeň se po rozříznutí zbarvil do červena, po čase do hněda. Vůně mi zpočátku nepřišla nepříjemná, po delší době už ano. Nacházím je každoročně kolem silnic na Klášterecku. Vytvářejí mohutné, masité, pevné a těžké plodnice. Tato měla v průměru 15 cm. Snímek není moc povedený, spěchal jsem, pršelo mi na záda. Vloni, dokud jsem o p. Bernardově ještě nevěděl, dal jsem lepší snímek táto pečárky do Datlasu k p. opásané. http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?p=36607#36607

Toto se mi na pečárku Bernardovu nezdá. Šupiny mají variabilitu podle toho, jestli je vlhko nebo sucho, ale tady nevidím žádné. Podvinutí na okraji klobouku vytrvává až do dospělosti a prsten by měl být trvanlivější. Ale z fotky těžko říct. Lokalita je naopak typická. Na stejných místech ovšem rostou i jiné červenající druhy.
Kraken
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 03. srpen 2010 22:37 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nedalo mi to a nakonec jsem si vzpoměl, že jsem jí sem do určovny jako p. opásanou bez odezvy dával už v r. 2007. http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?p=18933#18933
Tady ovšem jsou šupiny dost výrazné i když trochu jiné, než na těch finských. Ale těm se nepodobají ani ty z ostatních odkazů. To podvinutí ale opravdu chybí. Jedná se určitě stále o ten samý druh. Docela by mě zajímalo, co mi tu tedy roste. Nakonec to ta p. opásaná bude...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: út 03. srpen 2010 23:00 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út 03. srpen 2010 23:37 Kraken napsal:
Nedalo mi to a nakonec jsem si vzpoměl, že jsem jí sem do určovny jako p. opásanou bez odezvy dával už v r. 2007. http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?p=18933#18933
Tady ovšem jsou šupiny dost výrazné i když trochu jiné, než na těch finských. Ale těm se nepodobají ani ty z ostatních odkazů. To podvinutí ale opravdu chybí. Jedná se určitě stále o ten samý druh. Docela by mě zajímalo, co mi tu tedy roste. Nakonec to ta p. opásaná bude...

Tady ta fotka nahoře vypadá jako bernarďák. Ale chce to očuchat, velmi trefně vůni popsala Teri. P. opásaná voní slabě, podobně jako pěstované žampiony.
Teri

PříspěvekZaslal: st 04. srpen 2010 14:58 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Myslím, že též dobrým vodítkem je udělat řez. Myslím si, že není mnoho pečárek tohoto tvaru, které by červenaly.
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: čt 05. srpen 2010 2:09 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st 04. srpen 2010 15:58 Teri napsal:
Myslím, že též dobrým vodítkem je udělat řez. Myslím si, že není mnoho pečárek tohoto tvaru, které by červenaly.

Právě že je, ale bernarďák má hodně podvinutý klobouk a červená dost zřetelně. To podvinutí u starších plodnic přetrvává, byť ne v takové míře jako u tvojí fotky.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Nástěnka - Výstavy, přednášky, knihy, odkazy Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru