Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: st 26. dubna 2006 8:06 |
|
|
Jardo alias Copajetotuto, není možné hned ze všeho dělat střed vesmíru a rozvíjet to k naprosté superdokonalosti ... nejprve je potřeba zjistit jaký rozsah to bude asi mít, kolik lidí to bude zajímat, atd. atd.
Samosebou, sólo Atlas stromů by byl jistě zajímavý a třeba časem vznikne, ale i našemu Atlasu předcházel pouze Atlas diskuse, který je teď stejně jeho nedílnou součástí ... třeba to tak bude i se stromy. Pokud jde o sólo web ... nevím, ale pokud mi jde o stromy ve vztahu k houbám asi bych to uvítal zde, ať už v jakékoli podobě ... ono to už nějak vykrystaluje |
|
Návrat nahoru |
|
|
Copajetotuto
|
Zaslal: st 26. dubna 2006 8:13 Předmět: hihi tak mě nebijte :-) |
|
|
Prosím neberte to jako hnidopišství. Já jsem svou připomínku nemyslel jako odpor k diskuzím, které i mě pomohou, abych si nepletl habr s přesličkou . Jen opět zafungoval můj výstražný systém, ktery říká, že přehlednost je základ. A tak si prostě myslím, že pokud by v hlavním menu bylo rozdělení na mykologie, botanika, dendrologie, geologie, atd bylo by vše přehlednější. Není to nic o odkazech a provázanosti, které se nebráním. _________________ Jarda alias Copajetotuto |
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
Zaslal: st 26. dubna 2006 8:17 |
|
|
Flasschi, jo, je to tak jak asi cítíš, ale výhodou a někdy i nevýhou tohoto pojetí webu, tj. založené na diskusi, je, že všechno vzniká tak nějak za pochodu. Diskusní fóra jsou místem, kde se taví myšlenky, postřehy, nápady, obavy, názory, ... spousty lidí. Z tohoto tyglíku pokroku či chcete-li takové prebiotické polívky pak něco vyplyne ... někdo se toho chopí, sesumíruje nějaké pravidla a spustí se to plus mínus nanečisto. Dál se sbírají myšlenky a názory a ... a vše se většinovému názoru přizpůsobuje. Takto vznikl tento web, jeho Atlas diskuse, Houbolov, Fotka na titulce, ... jistě toho mnoho časem pro nezájem zanikne - ne všechno je po nějakém tom čase atraktivní ... dokonce se časem třeba zjistí, že to vlastně není vůbec k ničemu ... Jenže jistě vznikne spousta věcí, které pro alespoň část z nás mít sexapeal i po letech ... tento web a všechny jeho projekty jsou podrobeny jisté formě evoluce, se všemi jejími důsledky ... jsem se zase rozvášnil |
|
Návrat nahoru |
|
|
Jiří Véle Čestný člen
|
Zaslal: st 26. dubna 2006 8:22 |
|
|
Jardo já si myslím že to sem patří (a to velmi) , houby z převážné většiny rostou pod stromy a když je člověk nezná tak i praktická houbařina je složitější . A když pak človek lítá po lese hledá něco vzácnějšího co roste třeba pod jilmem a má povědomí jak vypadá jilmový list a listí jěště neroste , tak bez znalosti celkového vzhledu stromu je kde ? Tam kde je teplo a tma _________________ Jirka Véle |
|
Návrat nahoru |
|
|
flassch
|
Zaslal: st 26. dubna 2006 8:30 |
|
|
To je v pořádku, že stále něco vzniká za pochodu. Kdyby nevznikalo bylo by asi něco v nepořádku. Je mi taky naprosto jasný, že pár lidí, kteří se starají o provoz tohoto webu, nejsou natahovací a nemůžou všechno stihnout tak aby to fungovalo hned a bez chyb. Přece nejsme roboti. Takže heslem pochval se sám, on to za tebe nikdo neudělá musim před tvůrci tohoto webu smeknout. Pěknej pocit když někdo chválí co
Vím jaké to je, když někdo něco vytváří za pochodu na koleně. To je v tomto čase i mojí náplní podveřerů a nocí. Takže pokud by byl nějaký nápad, který by bylo možné zvládnout i bez profi znalosti mykologie stačí říct. Rád přiložim ruku k dílu. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
Zaslal: st 26. dubna 2006 8:31 |
|
|
Jirko, já myslím, že to Jarda plně chápe, jen by rád viděl nějakou super skvělou formu ... já s ním taky souhlasím ... koneckonců ten Atlas se právě díky tomuto fóru má vybudovat ... ono to asi tak jak navrhuje Jarda dopadne, ale nebude to hned. Teď jsme ve fázi sběru materiálu a jistě Martin bude s Lupem spolupracovat na vývoji webového pojetí či s někým jiným na vývoji off-line aplikace pro vaše počítače ... chce to prostě čas ... vydali jsme se na cestu a každá rada dobrá |
|
Návrat nahoru |
|
|
Martin Chochel Čestný člen
Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 108 Bydliště: Děčín, Malá Veleň, Ostrov nad Ohří
|
Zaslal: st 26. dubna 2006 8:32 |
|
|
Jiří Véle napsal: |
Jardo já si myslím že to sem patří (a to velmi) , houby z převážné většiny rostou pod stromy a když je člověk nezná tak i praktická houbařina je složitější . A když pak človek lítá po lese hledá něco vzácnějšího co roste třeba pod jilmem a má povědomí jak vypadá jilmový list a listí jěště neroste , tak bez znalosti celkového vzhledu stromu je kde ? Tam kde je teplo a tma |
... a vlhko
Ona základní znalost je dobrá i pro případ, kdy někdo ohlásí: "Našel jsem osikáč, ale pod nějakým jiným stromem, mělo to zelené listy a tmavou kůru...". Jak také jinak třeba zmapovat, na čem rostou např. hlívy? A pod jakými keři hledat smrže, když na sobě zrovna nemají modré kuličky? Je to subjektivní, ale pokud není člověk jen hřibař, měl by mít širší záběr. _________________ Martin Chochel |
|
Návrat nahoru |
|
|
Sley Čestný člen
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 1594 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: st 26. dubna 2006 8:34 |
|
|
Je to tak, jak napsal Jirka Brouček - "houby" a "stromy" jsou tak úzce propojená témata, že některým z nás (když budu mluvit třeba za sebe) trocha té stromové osvěty určitě neuškodí. Minulý rok mi třeba Martin Chochel v lese názorně ukazoval, jak vypadá habr. Myslíte, že si to pamatuju? |
|
Návrat nahoru |
|
|
flassch
|
Zaslal: st 26. dubna 2006 8:35 |
|
|
Tak teď se musim Jardy zase trošičku zastat. Je pravda, že jakási provázanost a přehlednost je potřeba. Včetně základních zásad, které by třeba nebylo špatné sepsat (popisky, označování, fotky atd). Takže další námět házim do pléna. Pokud by se někdo registroval aby alespoň věděl jak a co. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Copajetotuto
|
Zaslal: st 26. dubna 2006 11:00 Předmět: To sem to zas dostal hihi |
|
|
Takže nebudu odpovídat jednotlivě. Pouze opakuji: chápu, že provázanost mykologie na další obory je značná. Nijak to nezpochybňuji a navíc i souhlasím s tím, že nikomu (ani mě) neuškodí, když pozná jasan od jilmu. Ale to přeci nebylo objektem mé poznámky.
Poznámka směřovala k tomu, že se mi ne zcela líbí struktura takto prezentovaných informací. Protože zkrátka mám dojem, že lze snadno zabloudit. Proto jsem pouze navrhoval výrazněji oddělit od sebe části mykologické, geologické, broučkařské, stromové, květenové a bůhví jaké další. Čistě pro přehlednost, protože v nepřehlednosti se ztrácí hodnota každé informace. A při tomto rozdělení samozřejmě zachovat provázanost jednotlivých částí. A je v podstatě vedlejší, zda si představovat tyto oddělené části jako samostatné weby, či zda tak učinit pouze ve struktuře fór. To že jsem uvedl jména dadendro a další bylo v podstatě jen proto, že mou bujnou představivost pobavila představa, že by to například v budoucnu zastřešoval web s názevem domov amatérů či tak nějak podobně.
V žádném případě jsem neútočil na tvůrce těchto stráne, jejichž prace si nesmírně vážím. Moje téměř každodenní přítomnost zde je snad pádným důkazem. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Martin Chochel Čestný člen
Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 108 Bydliště: Děčín, Malá Veleň, Ostrov nad Ohří
|
Zaslal: st 26. dubna 2006 11:09 |
|
|
Samozřejmě máš pravdu, sám nevím, jak hluboko bych do problematiky chtěl sáhnout. Původní úmysl bylo CD-atlas. Forum zde by mohlo mít klidně pouze dočasný chrakter pro urychlení sběru dat, která se pak zpětně vrátí formou praktické pomůcky všem přispěvatelům. Běží to pár dní, nenasazujme tedy nůž na krk ani škatulku. Uvidíme, co z toho vyleze. _________________ Martin Chochel |
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
Zaslal: st 26. dubna 2006 11:21 |
|
|
Jardo, já doufám, že nikdo nebral Tvůj názor jako nějaký útok, to by byla katastrofální chyba!!! Každý názor je tu vítán !!! pokud je slušný.
Myšlenka Domov Amatérů mne téměř nadchla ! Ale na druhou stranu jasně říká, že tudyma se houbaři jistě vydat nechtějí. A tak si mylím, že tříštění mykologického webu by mělo být tak nějak minimální, aby se z toho za čas nestal domov modelářů dřevotřískových raketoplánů Proto si mylím, že by každý "podweb" či "kapitola" DAMyka měl mít přívlastek houba nebo mykologie ... takže je tu Kuchařka s nepsaným podtitulem "vaříme z hub". Zrovna tak tu asi bude časem Atlas stromů s podtitulem "rozšířené minimum pro mykology".
Nechci Tvému názoru oponovat! spíše se s ním ztotožňuji! Ale na druhou stranu ... všimni kolik máme fór a témat v kterých jsou příspěvky, které by prostě měli patřit jinam. Kolik příspěvků obsahuje hnedle několik kategorií kam by se měli zařadit ... čím detailnější řazení bude, tím větší v tom bude zmatek - "To jsou ale paradoxy!" - Bohužel Disciplína kolektivu je blízká nule - tím se nechci nikoho dotknout ... ono je to totiž nesmírně obtížné včas rozpoznat nové téma a diskusi zahájit v novém vláknu ... viz téma "Jak fotí Tonda Houba 3d" či jak se to jmenuje ... Tondovo focení + porovnání formátů + uchovávání dat a možná i něco navíc ... je to téměř nerozpletitelné. Kdybychom chtěli tyto věci korigovat, potřebovali bychom brzy desítky moderátorů na plný úvazek ... zkrátka ... plně s tebou souhlasím a jistě se vše bude vyvíjet tímto směrem, ale od přílišného zjemňování řazení bych raději odrazoval. Již dnes je zřejmé, že některá fóra o houbách by se možná mohli klidně spojit |
|
Návrat nahoru |
|
|
Copajetotuto
|
Zaslal: st 26. dubna 2006 11:41 |
|
|
Naprostý souhlas. To je to, o čem hovořím. Otevřu- li si kterékoliv fórum, je tam spousta diskusních vláken (občas dokonce většina) která k tomuto fóru nepřísluší. A to už nemluvím o tom, že v zápalu debaty se diskusní vlákno nakonec zabývá něčím jiným, než bylo původně predikováno. A jsem zpět. Prostě si myslím, že můj návrh není "Zjemnění", ale daleko spíš "nalajnování hřiště" které je zatím zcela bez autů. A s tím (opět souhlas) souvisí i spojování některých fór _________________ Jarda alias Copajetotuto |
|
Návrat nahoru |
|
|
flassch
|
Zaslal: st 26. dubna 2006 12:13 |
|
|
To je věc, které se nevyhneš v žádném fóru. Vždycky se najde něco nebo někdo, kdo s tématem uhne. I já si házim popel na hlavu
Myslím si, že je však přece jenom jednodušejší příspěvek přelítnout očima než listovat v několika desítkách tématů, které se musely založit, protože se o nich ještě nepsalo a nikam nezapadají. Je mi asi jasný, že dnešní rozjezd stromů asi hodně z Vás prudí, ale pokud se něco začíná a nechybí elán, tak se to kopí jedna za druhou.
Čim více lidí, tím víc názorů, tím víc postřehů a nápadů. Takže postupem času se chaosu stejně nevyhneš a myšlenka mykologie (teda jenom houby) se postupem pro někoho bude vytrácet.
Proto by třeba nebylo špatný udělat jakýsi filtr, který by např. neházel do přehledu nových článků nějakou sekci třeba ty stromy. U osob, které toto téma nezajímá, nebo to znají perfektně, by se tak výrazně ulevilo od třídění nových odkazů v diskuzním fóru. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
Zaslal: st 26. dubna 2006 12:49 |
|
|
Flasschi, doufám, že se odsud mykologie nikdy nevytratí
Ohledně oddělení příspěvků od těch co jsou ve fóru Stromy ... není nutné! Pokud to někdo číst nechce nemusí, jen koukne kde jsou příspěvky co nečetl a když jsou jen ve fóru Stromy, klikne označit všechny jako přečtené a odejde ... nevidím v tom sebemenší problém ... stačí používat stávající nástroje.
Sólo fóra zde budou vždy jen ve spojitosti s mykologií a houbami a houbařemi a tudíž nemusíme řešit jestli Stromy někoho obtěžují, protože jich bude mizivé kvantum a bohužel nelze ušít podobu webu každému na míru ... většinový názor udává směr a nikoli jedinec.
K Jardovi ... jo jo jo. tak jest ... jenže po nalajnování čar je nutno najít rozhodčího a pak ještě určit vykonavatele - moderátora co to bude napravovat ... a jsme u toho co jsem ti psal ... není to v lidských silách ... pokud se tím nechceš živit ... DAMyko nemá fondy z kterých by profi moderátory na full time platilo Máme ale vyhledávání a tak je tento problém částečně kompenzován. Samosebou je nutno stále agitovat k vyšší disciplíně, ale to je asi to jediné jak to lze efektivně ovlivnit Já to vidím optimisticky tak, že vždy bude prostě nějaký špatně dohledatelný "odpad", ale věřím, že toho bude minimum a hodnotu celku to tedy nijak výrazně nedegraduje. Dynamický web, kterým diskuzní fóra jsou je prostě mladá splašená kobyla a v tom je její síla. Nedynamické weby lze samosebou naleštit jako veterána k nebývalému lesku a parádní struktuře ... Takže Jardo, zkus se na to podívat tak, že diskusní fóra jsou jakési pracovní ponky, které vedou k nějakému produktu jako je třeba Atlas na DAMyku (ten se ti jistě líbí a příliš mnoho vylepšeních jistě nepotřebuje) nebo třeba Kuchařce DAMyka (taky super) ... časem třeba bude Atlas Stromů ... tam se to pak bude blízkat a vylepšovat. Na diskusích však vždycky bude tak trochu binec ... nezývejme ho tvůrčím nepořádkem ... zkusme ho potlačovat a minimalizovat, ale odsuzovat ho prostě nelze neboť by to bez něj prostě nešlo ... nelze zavrtat hmoždinku do zdi bez prachu, nelze řezat dříví bez pilin ... vím že by to technicky šlo
Koukni třeba na nedynamické "podweby" našich členů (viz. odkazy na titulní straně) ... tam to lze budovat k dokonalosti, ale diskuzní fóra prostě udržet na hřištích nelze |
|
Návrat nahoru |
|
|
|