elfík
Založen: 27. 08. 2010 Příspěvky: 1 Bydliště: Vranov nad Dyjí
|
Zaslal: so 28. srpen 2010 22:55 Předmět: sličná holubinka...? |
 |
|
Níže můžete popatřit na fotky mého dvoudenního dilematu. Kdo mi pomůže ho vyřešit? Dá se to jíst, nebo tomu mám uspořádat důstojný funus?
Na skupinku cca pěti těch krasavic jsem narazil předevšírem (26. 8. 2010) večer kolem půl deváté, Národní park Podyjí. Krčily se na hrbolu (mohl pod ním být zeltelý pařez stejně dobře jako rulový balvan, možná obé) přesně na pomezí, kde vysoká tráva mýtiny přecházela v mech a prsť pod boučky. Čtyři tyto houby rostly těsně u sebe, pátá o kousek dál samostatně. Dnes, o dva dny později, jsem se v lese rozhlédl a shledal, že toho roste najednou všude plno...
Je to mladší exemplář, není plně rozvinutá; ostatní mají plošeji rozložené klobouky, byť stále trochu do polokoule. Pokožka na kloboucích je krásně sametově hladká, bez šupinek a nezlizovatí, co jsem zkoušel, dá se jakž takřž sloupat (ačkoli jsem mohl jen mít štěstí...). Průměr klobouků se pohybuje kolem deseti patnácti centimetrů, výška celé houby do deseti centimetrů. Pod kloboukem jsou lupeny (viz foto), masité, pružné, lehce nažloutlé. Nepodvinutý okraj, třeň nahoře štíhlý, směrem k zemi se rozšiřuje. Žádný prstenec, ani pochva v zemi. Třeň je podobně sametově hladký jako zbytek houby.
Zaujala mne především barva, velmi krásná. Celá houba včetně třeně má nádhernou magentově růžovou barvu, uprostřed klobouku nejtmavší, směrem k okrajím světlající a na okrajích přecházející v krásnou zlatě žlutou, která k okrajům dále světlá. Dospělejší exempláře jsou už v polovině klobouku žluté, jen centrum mají stále temně růžové. Stejně tak barva třeně, stejně nebo o maličko světleji růžová než kůže klobouku, světlá směrem k zemi do žluté. Lupeny mají světlou, krémově žlutou barvu.
Kůže po pranění žloutne, dužina (původně bílá) také, i třeň. Houba neroní mléko a výtrusy se mi z ní vytřást nepodařilo, takže v tomto ohledu neposloužím. Nicméně kousl jsem si, a chuť to má za syrova zatraceně dobrou, dužina je téměř sladká. Vůni jsem nezaznamenal, ovšem mám lékařsky ověřeno, že kvalita mého čichu je srovnatelná s rybou šluknuvší si chlorovodíkovky, takže to neznamená, že ta houba kolem sebe žádné pachové molekuly nešíří - jen já je nejsem schopen detekovat .
Ufikl jsem jtu houbu prakticky omylem; už se stmívalo, šel jsem domů s plnými třemi košíky u sedla a koněm na otěži a v tom šeru jsem si ji spletl s holubinkou nazelenalou, jichž tu též rostou mraky. Svůj omyl jsem zbadal, až když jsem kořist zvedl do skomírajícího světla mimo stín stromů. Její sestřičky jsem tedy nechal na pokoji, přinejmenším dokud nezjistím, s čím mám co do činění. Zatím jsem neměl tu čest se s touto houbou potkat; ono mne v posledních dvou letech Podyjí vůbec překvapuje rozmanitostí své houbové populace...
Kdo tady mi tu krásku dokáže identifikovat, prosíííím?
_________________ Live long and prosper!
elf |
|