Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Cortinarius orellanus - Pavučinec plyšový
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 28. července 2008 8:06
  Předmět: Cortinarius orellanus - Pavučinec plyšový
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pavučinec plyšový - Cortinarius orellanus (Fr.) Fr.

Ještě ho tu, žebráka asi nemáme Very Happy. Myslím, že by to mohl být on. Podle atlasů, které mám to dobře odpovídá - plstnatý, žlutohnědý klobouk, žluté, dost řídké lupeny přirostlé zoubkem, žlutý třeň, nažloutlá až žlutohnědá dužina a podivný, dost nepříjemný, zatuchlý zápach. Rostly v listnatém lese (duby, habry, občas bříza a lípa) na velmi teplém a vlhkém stanovišti, na vyvýšenině u močálu a blízko okraje lesa. Bylo jich tam docela dost, většina byla ale ještě dost malých.

182.16 kB    
Řepiště, Zaryje, 27.7.08. (c) mat60.
DSCN8907.jpg
   DSCN8907.jpg

163.55 kB    
Řepiště, Zaryje, 27.7.08. (c) mat60.
DSCN8908.jpg
   DSCN8908.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
JETHRO
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 28. července 2008 14:23 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

slyšel jsem ,že má chut'a pach jako sýr niva,no ještě jsem ho nenašel a asi bych ho neochutnával,ten dotyčný skončil na dyalýze
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 28. července 2008 14:41 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ochutnávat odmítám Very Happy, ale smrdělo to dost hrozně. V lese ani tak moc ne, ale nesl jsem to v pudle domů. A když jsem to po cca 3 hodinách otevřel, tak mě to málem vyvrátilo.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Igor Hnízdo

PříspěvekZaslal: pá 03. září 2010 15:32 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zajímalo by mě jak vypadá uvnitř a jestli se vždy objevuje tento tvar klobouku nebo může mít i trychtýřovitý tvar.
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: so 04. září 2010 2:01 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pá 03. září 2010 15:32 4ever napsal:
Zajímalo by mě jak vypadá uvnitř a jestli se vždy objevuje tento tvar klobouku nebo může mít i trychtýřovitý tvar.

Uvnitř je skořicově žlutohnědý, podobně jako všude jinde. Trychtýřovitý tvar nemá, zobrazený tvar je typický pro většinu pavučinců z podrodu kožnatka. Ale příroda s tvary dokáže mocné divy, takže to nikdy nesmí být jediný znak!
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru