Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Pýchavka obecná, kdy začít sbírat?
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Houbárna - Povídání si o houbách a houbaření
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Igor Hnízdo



Založen: 24. 08. 2010
Příspěvky: 87

PříspěvekZaslal: so 11. září 2010 15:32
  Předmět: Pýchavka obecná, kdy začít sbírat?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ahoj, u nás v lese jsem našel spoustu malých pýchavek obecných:

Jejich velikost je jen několik centimetrů. Nikdy jsem tuto houbu nejedl a proto se chci zeptat, jak dlouho mám čekat až vyrostou, respektive do jaké velikosti je mám nechat růst. A je možné je zaměnit za nějakou nejedlou houbu? Také se chci zeptat jakým způsobem je zpracovat. Několik tipů na netu je na polévku, omáčku nebo mozeček s hranolkama (kde se to má dát osmažit - to bych asi bral, ale nevím jestli to mám nakrájet na kostičky nebo snad na plátky?)


Naposledy upravil Igor Hnízdo dne so 11. září 2010 16:14, celkově upraveno 2 krát
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Lenochod



Založen: 30. 08. 2008
Příspěvky: 193
Bydliště: Mladá Boleslav

PříspěvekZaslal: so 11. září 2010 15:51 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ten odkaz mě posílá na nějakou divnou stránku - omezení přístupu,nutnost registrace a přihlášení a navíc se tam objevilo okýnko (přepis z azbuky) : Pozdravljajem ! Vpervyje v Čechii Vy možetě vyigrať Green Card besplatno !
Priňať učastije v Lotereje ? Da/Nět.
Mimoto mi tam cpou,že moje IP adresa byla vybrána ze všech dnešních návštěvníků a možná jsem vyhrál iPhone.Možná bude lepší,když si jej schovají do pozadí.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Igor Hnízdo



Založen: 24. 08. 2010
Příspěvky: 87

PříspěvekZaslal: so 11. září 2010 16:13 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

so 11. září 2010 16:51 Lenochod napsal:
Ten odkaz mě posílá na nějakou divnou stránku

Už jsem tam dal jiný (jiná stránka)... zajímavé, že mě to nedělalo
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Lenochod



Založen: 30. 08. 2008
Příspěvky: 193
Bydliště: Mladá Boleslav

PříspěvekZaslal: so 11. září 2010 16:27 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jo,po editaci OK.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Igor Hnízdo



Založen: 24. 08. 2010
Příspěvky: 87

PříspěvekZaslal: ne 12. září 2010 10:15 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mohl by mi někdo poradit na jak velké kousky se to má nakrájet, když se to bude smažit? Aby z toho něco ještě zbylo.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Roman Manak



Založen: 08. 07. 2009
Příspěvky: 1379
Bydliště: Veselí nad Moravou

PříspěvekZaslal: ne 12. září 2010 12:56 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já ji zatím ještě nesmažil. Používal jsem ji vždy jen do polévek. Každopádně s ní zacházím podobně jako s jinými houbami, tudíž bych doporučoval rozporcovat klobouk na plátky tak cenťák silné - to budou tak tři čtyři z jedné plodnice Smile Zkus a uvidíš - kdyžtak bys je příště udělal širší nebo užší
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Igor Hnízdo



Založen: 24. 08. 2010
Příspěvky: 87

PříspěvekZaslal: ne 12. září 2010 13:41 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ne 12. září 2010 13:56 ram2007 napsal:
rozporcovat klobouk na plátky tak cenťák silné - to budou tak tři čtyři z jedné plodnice


Aha, takže => sbírat plodnice 3-4 cm velké... A Jde o "mozeček", má se to smahnout a dát třeba k hranolkám

"Nadrobno nakrájíme cibuli, osmažíme na másle, přidáme na malé kousky nakrájené pýchavky a podusíme doměkka. Vejce rozšleháme se solí, vegetou, přidáme je k houbám a za stálého míchání necháme ztuhnout."
http://www.receptyonline.cz
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Roman Manak



Založen: 08. 07. 2009
Příspěvky: 1379
Bydliště: Veselí nad Moravou

PříspěvekZaslal: ne 12. září 2010 13:48 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No tak já mozeček dělal z jiných druhů a tam jsem to krájel taky na drobné kostičky, takže tak bych určitě postupoval i u té pýchavky. A pozor - samozřejmě, že větší plodnice jsou lepší, ale aby sis nenasbíral ty, které už jsou vevnitř víceméně hnědé Very Happy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Igor Hnízdo



Založen: 24. 08. 2010
Příspěvky: 87

PříspěvekZaslal: ne 12. září 2010 15:58 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ne 12. září 2010 14:48 ram2007 napsal:
A pozor - samozřejmě, že větší plodnice jsou lepší, ale aby sis nenasbíral ty, které už jsou vevnitř víceméně hnědé Very Happy


Tak to jsem už četl. Dneska jsem je šel sbírat a nasbíral jsem klobouky s rozměrem 3-3,8 cm. Nejsou úplně bílé jak jsem si myslel. Mladé jsou bílé, ale pak se začínají barvit do okrového odstínu:


Ale snad je to stejnej druh.

Našel jsem však také pýchavky (?), které měly hodně tmavě okrovou, spíše světle hnědou barvu (kompletně). Tvarově vypadaly jako pýchavky a uvnitř byly bílé a tuším, že z toho vyteklo bílé mléko, nebo nějaká šťáva (mohla to být i voda). Tyto jsem pro jistotu nenasbíral.

Byla to první várka, takže teď se chci zeptat jestli to musím okamžitě zpracovat nebo je mám dát do ledničky či mrazničky? Myslím, že za ty dva tři dny by mohl dorůst zbytek plodnic. Já vlastně nevím na kolik porcí to vyjde (jako ten mozeček na kolik porcí), zatím jsem nasbíral jen dvě plné hrsti a tuším, že toho bude ještě tak 6x-8x víc.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Roman Manak



Založen: 08. 07. 2009
Příspěvky: 1379
Bydliště: Veselí nad Moravou

PříspěvekZaslal: ne 12. září 2010 17:50 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak ta hnědá mohla být třeba pýchavka čokoládová, která taky roste dost hojně. No ale samozřejmě by to chtělo fotku nebo bližší popis
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Igor Hnízdo



Založen: 24. 08. 2010
Příspěvky: 87

PříspěvekZaslal: ne 12. září 2010 19:03 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Byla to tato:


Ty pýchavky jsou silně cítit jak česnek, doufám, že mi to bude chutnat...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Igor Hnízdo



Založen: 24. 08. 2010
Příspěvky: 87

PříspěvekZaslal: ne 12. září 2010 20:02
  Předmět: jak dlouho dusit?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak a jsem po jídle. Nebylo to špatné, ale jíst to každý den bych asi nemohl. Příště bych tam ještě přidal zelenou papriku, bo se mi zdá, že tomu něco chybělo. Ale bylo to těžké jídlo - 12h po jídle ježtě cítím jak jsme plný. Asi se moc nehodí bez přílohy, ale s přílohou s hranolkama bych řekl, že by stačila tak 1/4-1/3 porce hub, tj, těch pár pýchavek co se vleze do jedné laně, na jednu osobu a pak k tomu ty hranolky.

A jinač, nevíš (nebo někdo jiný tady) jak dlouho se mají dusit ty houby? Protože já to udělal tak blbě, nejdříve jsem podusil papriku Rolling Eyes a pak jsem teprve přidal houby Very Happy ... takže jakou by měly mít barvu jak je to hotové?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Igor Hnízdo



Založen: 24. 08. 2010
Příspěvky: 87

PříspěvekZaslal: út 14. září 2010 19:43
  Předmět: pýchavky - mozeček s hranolkama - 3 porce
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak dneska opět pýchavky, ale tentokrát s hranolkami a povedly se. Mě to chutnalo a prý to bylo vynikající. Minule jsem totiž nepochopil recept a místo dušení jsem to smažil... Kdyby někdo chtěl vědět kolik pýchavek, tak jsem si to poznamenal:

3 menší porce (2 malé porce + 1 střední) + hranolky: 450-500g, pýchavky: jeden a půl hrsti, cibule 1 malá, 2 vejce větší nebo 3 menší, 1 zelená paprika...

z čehož vyplývá, že na střední/normální porci pro 3 lidi by bylo
3 střední porce: hranolky: 800-1000g, pýchavky: dvě hrsti až dvě a půl, cibule 1 velká nebo 2 malé, 3 vejce, 1 zelená paprika

No tak odhadem... Hranolek je míň než normálně a toho mozečku poměrně málo, protože je to dost sytý.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Roman Manak



Založen: 08. 07. 2009
Příspěvky: 1379
Bydliště: Veselí nad Moravou

PříspěvekZaslal: st 15. září 2010 18:30 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

4ever: Někdy to určitě vyzkouším i když já si houbové recepty dělám více méně podle sebe. Každopádně - tohle by patřilo spíš do Kuchyně než do normál fóra Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Bob
Site Admin


Založen: 04. 11. 2005
Příspěvky: 9090
Bydliště: Kladno-Mimoň

PříspěvekZaslal: čt 23. září 2010 8:51 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ever4 ... pokud sem budeš linkovat fotky přes tag IMG, které nejsou tvoje vždy uveď, že nejsou tvoje a čí jsou jinak je všechny smažem !!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Houbárna - Povídání si o houbách a houbaření Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete hlasovat v tomto fóru
Můžeš k příspěvkům připojovat soubory
Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory