Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
jean2005
|
Zaslal: út 21. září 2010 10:04 Předmět: Houby u nás ve fabrice |
|
|
Jen trocha chlubení, co se dá najít v areálu maší firmy (jen co si vzpomenu z hlavy a co jsem zatím určil):
hřiby dubový (největší zatím včera 320 g)
hřib kovář (dnes 380 g)
suchohřib hnědý
suchohřib žlutomasý
kozák březový
křemenáč březový
hřib modračka
liška obecná
lišák zprohýbaný
holubinky (hodně druhů, zatím nesbírám žádné, ale mnoho z nich je jedlých, některé se mi nedaří určit, ale asi jedlé jsou - nejsou palčivé)
ryzce (opět mnoho druhů,hlavně dubové, ale i pravé (zatím jen dva kousky, je tu málo smrků))
kotrč kadeřavý
pýchavka obecná
muchomůrka šedivka
A ještě si vybavím ty nejedlé a jedovaté, které buď znám, nebo se mi je podařilo určit:
šupinovka nádherná
pavučinec fialový (fakt nádherná houba)
spousty druhů bedel a bedliček, včetně asi ostrošupinatých
hadovka smrdutá
muchomůrka zelená
muchomůrka červená
třepenitka svazčitá
pestřec obecný |
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
Zaslal: út 21. září 2010 10:10 |
|
|
To je teda slušný výčet druhů. Jak velký je to areál, že tam toho tolik roste? |
|
Návrat nahoru |
|
|
jean2005
|
Zaslal: út 21. září 2010 10:54 |
|
|
Hodně velký, řekl bych. Tak asi 400 hektarů, ale les není úplně všude a taky nemůžu všude hledat, jen tam, kde mě nikdo nevidí .
Roste toho tady ještě mnohem víc, spousty drobných i větších lupenitých "prašivek" co nestíhám určovat (vláknice, pavučince, helmovky, špičky, pošvatky...), ty dřevokazné obdobně, ale viděl jsem tu třeba i sírovce (akorát byl na takovém místě, že bych ho fakt teda nejedl). |
|
Návrat nahoru |
|
|
Yohaness
|
Zaslal: út 21. září 2010 11:22 Předmět: Re: Houby u nás ve fabrice |
|
|
út 21. září 2010 11:04 jean2005 napsal: |
Jen trocha chlubení, co se dá najít v areálu maší firmy (jen co si vzpomenu z hlavy a co jsem zatím určil):
hřiby dubový (největší zatím včera 320 g)
hřib kovář (dnes 380 g)
suchohřib hnědý
suchohřib žlutomasý
kozák březový
křemenáč březový
hřib modračka
liška obecná
lišák zprohýbaný
holubinky (hodně druhů, zatím nesbírám žádné, ale mnoho z nich je jedlých, některé se mi nedaří určit, ale asi jedlé jsou - nejsou palčivé)
ryzce (opět mnoho druhů,hlavně dubové, ale i pravé (zatím jen dva kousky, je tu málo smrků))
kotrč kadeřavý
pýchavka obecná
muchomůrka šedivka
A ještě si vybavím ty nejedlé a jedovaté, které buď znám, nebo se mi je podařilo určit:
šupinovka nádherná
pavučinec fialový (fakt nádherná houba)
spousty druhů bedel a bedliček, včetně asi ostrošupinatých
hadovka smrdutá
muchomůrka zelená
muchomůrka červená
třepenitka svazčitá
pestřec obecný |
A v jaké děláš firmě? Lesy ČR ? |
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
|
Zaslal: út 21. září 2010 11:33 |
|
|
út 21. září 2010 11:54 jean2005 napsal: |
Hodně velký, řekl bych. Tak asi 400 hektarů, ale les není úplně všude a taky nemůžu všude hledat, jen tam, kde mě nikdo nevidí .
Roste toho tady ještě mnohem víc, spousty drobných i větších lupenitých "prašivek" co nestíhám určovat (vláknice, pavučince, helmovky, špičky, pošvatky...), ty dřevokazné obdobně, ale viděl jsem tu třeba i sírovce (akorát byl na takovém místě, že bych ho fakt teda nejedl). |
Můžu se jenom zeptat co je to za továrnu? Nemusí být přesný název - aby tu nebyla reklama Stačí jen jestli je to chemička, textilka nebo tak |
|
Návrat nahoru |
|
|
jean2005
|
Zaslal: út 21. září 2010 12:33 |
|
|
Já myslím, že z mého bydliště to bude hned jasné; textilky tu fakt nevedeme a když už bavlnu, tak znitrovanou... |
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
|
Zaslal: út 21. září 2010 12:41 |
|
|
Takže nějaká chemička Občas jezdím za sestrou do Pardubic, tak mě někdy možná do areálu propašuješ abych si to tam vyblejsknul Každopádně ten počet druhů je opravdu udivující... |
|
Návrat nahoru |
|
|
jean2005
|
Zaslal: út 21. září 2010 12:47 |
|
|
No tak to tě asi nepotěším. Návštěvy sem smí jen oficiální a bez foťáku k tomu. Nicméně se pokusím vyfotit aspoň ty pavučince fialové (hrozně se mi líbí), jestli ještě rostou. Jsou jen na jednom místě v úplném pralese a minulý týden jich bylo už jen pár a většina starých. |
|
Návrat nahoru |
|
|
pavka
|
Zaslal: út 21. září 2010 17:10 |
|
|
No ať už je to Semtín nebo Paramo, doporučuji opravdu pouze vyblejsknout, nejíst |
|
Návrat nahoru |
|
|
Radek Doležal Čestný člen
Založen: 16. 07. 2006 Příspěvky: 485 Bydliště: Smrkový Týnec (okr. Chrudim)
|
Zaslal: út 21. září 2010 20:20 |
|
|
Je to určitě Synthesia, ale asi budeš brzo nezaměstnaný !!! |
|
Návrat nahoru |
|
|
Jirka Kohl Site Admin
|
Zaslal: út 21. září 2010 21:52 |
|
|
Moc bych chtěl u vás ve fabrice dělat! Akorát by mě nikdo nesměl otravovat s nějakou prací... _________________ Jirka Kohl |
|
Návrat nahoru |
|
|
jean2005
|
Zaslal: pá 01. října 2010 11:52 |
|
|
Tak jsem si zase udělal čas na dva krátké sbírací výlety a stále ještě rostou.
Minulý týden:
kvanta ryzců, hlavně bohužel kravských a šeredných, hromady hnojníků a kuřátek
z toho jedlého co sbírám:
stále ještě suchohřiby, opět se po přestávce objevilo několik kovářů (jeden skoro půlkilový) a hřibů dubových. Dále dva kotrče (celkem 3/4 kg, polévka byla vynikající), pár lišek, kozáků a křemeňáků a taky několik kousků strmělky anýzky (nesbírám, ale snad jsem ji určil správně). Všude jsou taky spousty pýchavek.
Dnes:
růstová vlna evidentně skončila, takže jen zbytek kovářů a pár hřibů dubových, začaly růst václavky a všude jsou kvanta muchomůrek (červených a asi citrónových nebo šiškovitých, nebyl čas zkoumat blíže). Stejně tak je všude plno něčeho, co jsem určil jako čirůvku bílou (páchne fakt hnusně), viděl jsem i několik hadovek smrdutých, asi deset ryzců pravých (bohužel všechny už v nesbíratelném stavu , není čas to kontrolovat častěji) a taky jsem našel další místo s pavučincem fialovým.
Minulý týden jsem taky zkoušel fotit, ale s půjčeným aparátem, mizerným světlem a mojí fotografickou "šikovností" to zrovna moc dobře nedopadlo. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Radek Doležal Čestný člen
Založen: 16. 07. 2006 Příspěvky: 485 Bydliště: Smrkový Týnec (okr. Chrudim)
|
Zaslal: pá 01. října 2010 14:04 |
|
|
Ve fabrice momentálně rostou hadovky valčické, znáš ji ?? |
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
|
Zaslal: pá 01. října 2010 14:58 |
|
|
pá 01. října 2010 14:04 Radek Doležal napsal: |
Ve fabrice momentálně rostou hadovky valčické, znáš ji ?? |
Tak jak vidím, tak je tu další člověk ze stejné továrny, když tu mluví o konkrétním nálezu ne zrovna běžné houby. Nemáš náhodou nějaké fotky té hadovky valčické? Tady ve Veselí nad Moravou bylo asi před měsícem spoustu vajíček (cca 15) a sledoval jsem je denodenně. Bohužel to je velmi frekventované místo (kousek od chodníku, tak tisíc lidí denně) a dospělou jsem nevyfotil - vždy mě někdo předběhl a vyvrátil ji, takže ty dospělé jsem fotil opravdu jen vyvrácené (psal jsem o tom v jiné diskuzi) Teď je na tom místě jedno vajíčko plus tři velmi staré plodnice (samozřejmě vyvrácené), které už se skoro ani nedají identifikovat. Každopádně - je to krásná houba a v červené knize je označená za téměř ohrožený druh a kvalitních fotek moc není. Takže jestli tam roste, tak foť, foť a foť. Rád bych se mrknul (a určitě nejen já) na kvalitní fotky této krásné hadovky. No a samozřejmě popis lokality a případně další znaky taky nebudou k zahození |
|
Návrat nahoru |
|
|
jean2005
|
Zaslal: so 02. října 2010 8:27 |
|
|
Ne ne, tohle jsou snad normální hadovky smrduté. Bylo jich tam tak 5-6 a na místě, kam evidentně dlouho nikdo nezašel (už 14 dní tam chodím na ty velké hřiby, je to jediný plácek kde jsou jak ti kováři, tak i hřiby dubové). Je to tam taky samý dub a určitě tam nejsou pískové duny, kde má růst ta valčická. |
|
Návrat nahoru |
|
|
|