Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
nějaká šupinovka?
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
wenca

PříspěvekZaslal: po 27. září 2010 22:46
  Předmět: nějaká šupinovka?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

nevím kam zařadit tuto houbu

rostly kolem pařezu nejspíše jehličnanu na mýtině

třepenitka to není, opěnka to není, šupinovku pařezovou jsem také vyloučil (tam mi nesedí celkový tvar a hlavně poměr velikosti klobouku a třeně), takže nevím....

98.19 kB    
supinovka.jpg
   supinovka.jpg

104.93 kB    
supinovka2.jpg
   supinovka2.jpg

118.24 kB    
supinovka3.jpg
   supinovka3.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
DavidusCZ

PříspěvekZaslal: po 27. září 2010 23:09 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

spíš nějaká třepenitka
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
wenca

PříspěvekZaslal: po 27. září 2010 23:16 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

svazčitá v žádném případě, cihlová rovněž ne, ale ani maková mi na to nesedí, nikde jsem neviděl žádný šedý tón v lupenech...
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 28. září 2010 12:52 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jak chutnala? (Pokud jsi ji tedy ochutnal Very Happy )
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
wenca

PříspěvekZaslal: st 29. září 2010 16:11 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

nechutnal jsem,
ale dnes jsem se podíval na výtrusný prach , a ten je rezavý

třepenitka by měla mít tuším tmavý (šedý až černý) Exclamation
wenca

PříspěvekZaslal: so 02. října 2010 0:21 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

jinak tady přidávám pohled do lupenů starší plodnice

87.6 kB    
supinovka.jpg
   supinovka.jpg
DavidusCZ

PříspěvekZaslal: so 02. října 2010 1:39 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ty mladé plodnice vypadají jak třepenitka, proto to klame, ta dospělá plodnice zase vypadá jak šupinovka. Šupinovka nevonná nebo pařezová?
wenca

PříspěvekZaslal: so 02. října 2010 13:48 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ono už se to myslím v současné době nerozlišuje a pařezová/nevonná/jedlová se bere jako jeden druh...

ta mě napadla okamžitě, nicméně mi prostě nesedí celkový vzhled těch plodnic
šupinovky pařezové nacházím běžně a ty se vyznačují poměrně krátkým třeněm vzhledem k velikosti klobouku, tady u těch je ten třeň mnohem delší a silnější a navíc ten zřetelný hrbolek na klobouku u těch typických šupinovek pařezových také nebývá....

pro porovnání přidávám typickou šupinovku pařezovou nalezenou ten samý den.

ale také mě jaksi nenapadá, co by toto mohlo být jiného....

121.54 kB    
šupinovka pařezová (typická)
upinovka pař.jpg
   upinovka pař.jpg
Tuřín
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 04. října 2010 16:40 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

To je něco jako Pholiota pinicola - š. borová...zajímavé.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
wenca

PříspěvekZaslal: po 04. října 2010 17:38 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 04. října 2010 15:40 Tuřín napsal:
To je něco jako Pholiota pinicola - š. borová...zajímavé.

jsem doteď nevěděl, že něco takového existuje:)
to je něco vzácného?

ale borový pařez to s největší pravděpodobností je a podle obrázků z netu by to mohla být ona... rozhodně sedí ten delší třeň
DavidusCZ

PříspěvekZaslal: po 04. října 2010 18:53 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Taky jsem o ní nevěděl, teď když ji lze porovnat,tak nezbývá než souhlasit s Tuřínem Wink
Tuřín
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 04. října 2010 19:10 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Je to málo známá houba, teda já jsem ji nikdy neviděl Smile
wenca

PříspěvekZaslal: čt 17. března. 2011 1:20 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

tak jsem tak brouzdal poslední dny na internetu a zjišťoval jsem i něco o této šupinovce...

Jenže jsem zjistil, že druh, který zde uvedl Tuřín, jsou dva různé druhy, tedy že:

šupinovka borová = pholiota spumosa
šupinovka nahnědlá = pholiota pinicola

nikde toho o těchto druzích moc není
mikroskopoval jsem výtrusy, naměřil jsem 8-9 × 5 mikrometrů

Pholiota spumosa by podle Mosera měla mít 7-8 × 3-4, o Pholiota pinicola nemohu najít údaje žádné....

nemá někdo nějaký zdroj, kde by byly uvedeny rozměry výtrusů u P.pinicola?
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: pá 18. března. 2011 22:13 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Flammula pinicola (= Pholiota pinicola) má výtrusy velké 7 - 10,5 x 4 - 5,5 ?m. Takže to bude asi opravdu plaménka nahnědlá (= šupinovka nahnědlá).
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru