Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
nějaká hlíva?
Jdi na stránku 1, 2  Další
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
wenca

PříspěvekZaslal: po 20. září 2010 22:59
  Předmět: nějaká hlíva?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

tato houba rostě už několik let na stejném smrkovém pařezu

plodnice jsou pokaždé takové různě pokroucené, že vlastně člověk neví, odkud a jak to roste Smile
často vyrůstá i jakoby zevnitř pařezu v jedné větší puklině, tato však vyrostla na řezné ploše

není moc fotogenická, a navíc na místě kde roste je málo světla (tudíž se nedá vyfotit bez blesku a s bleskem je zas zkreslená barva), tak jsem ji uřízl a vyfotil na světle ....

napadla mě třeba čechratka sklepní, ale tyto plodnice se mi zdají oproti jiným nacházeným méně "masité" ....

114.17 kB    
pro představu, kde a jak roste
špatné světlo, tudíž barva zkreslená
hliva1.jpg
   hliva1.jpg

117.29 kB    
a takhle vypadá doopravdy
hliva2.jpg
   hliva2.jpg

107.33 kB    
hliva3.jpg
   hliva3.jpg

Naposledy upravil wenca dne út 21. září 2010 0:33, celkově upraveno 1 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
JETHRO
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 20. září 2010 23:36 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

naté první fotce to vypadá jako hlíva fialová,,,
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
wenca

PříspěvekZaslal: po 20. září 2010 23:38 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ne, fialové barvy to nemá ani náznak, hlívu fialovou už jsem také našel a ta vypadá jinak....
ta první fotka barevně vůbec neodpovídá
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
sadlo

PříspěvekZaslal: út 21. září 2010 0:41 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jestli mně mé staré oko neklame vidím na fotce zubatější ostří lupenů. takže dle mého nějaký Lentinellus takže houževnatec.
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: út 21. září 2010 0:46 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ta první fotka je Orwocolor... Laughing
Houževnatec určitě, co třeba hodně starý šupinatý?
wenca

PříspěvekZaslal: út 21. září 2010 10:40 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

jestli třeba pomůže tato fotka?

jinak houževnatec jsem ještě nenašel, ale jak koukam podle atlasů, tam mají všechny celkem vyvinutý třeň, tady u toho mého nikdy tak zřetelně vyvinutý není, spíš to přirůstá jakoby bokem, nebo je jen naznačený...

58.12 kB    
hliva4.jpg
   hliva4.jpg
wenca

PříspěvekZaslal: čt 23. září 2010 17:47 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

houževnatec šupinatý to nebude, ten má skoro na všech fotkách viditelný třeň, kdežto "toto" má již od mala takovýto tvar, žádný snadno viditelný třeň a barvu stejnou jako je na 2. a 3. fotografii....

výtrusný prach je bílý
Teri

PříspěvekZaslal: čt 23. září 2010 21:04 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

a není to pařezník?
wenca

PříspěvekZaslal: čt 23. září 2010 22:48 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pařezníky bych vyloučil...

obecný to určitě není, ten znám a poznám
jemný a pozdní to také nejsou...

jen ještě přidám: velikost kolem 6 - 7 cm

asi zůstane záhada nevyřešena Very Happy
wenca

PříspěvekZaslal: čt 30. září 2010 17:23 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

díky kolegovi Pirhulovi jsem byl nasměrován směrem na houžovec bobří (Lentinellus castoreus)

podíval jsem se na x obrázků na internetu a musím říct, že to zkrátka nic jiného být nemůže Very Happy
Roman Manak

PříspěvekZaslal: čt 30. září 2010 20:14 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mě to taky připadá jako houžovec. Prosím, pro příště když bude nějaká fotka tak upravena, že nebudou odpovídat barvy, je dobré to napsat hned do prvního příspěvku (jako v případě té první fialové fotky). Spousta lidí to zjevně ani netuší, ale barvy jsou často dost důležitým poznávacím znakem
wenca

PříspěvekZaslal: čt 30. září 2010 21:44 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

to že ta fotka barevně neodpovídá, je u ní napsáno od samého začátku Confused
Roman Manak

PříspěvekZaslal: pá 01. října 2010 7:12 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt 30. září 2010 20:44 wenca napsal:
to že ta fotka barevně neodpovídá, je u ní napsáno od samého začátku Confused

Promiň, to jsem si nevšiml. Příště budu líp číst popisky.

Jinak teda taky se kloním k houževnatci (jak psal Vlkodlak šupinatý). Párkrát jsem se s ním setkal a vypadá tak, i když čistě jen podle těch fotek je to horší. Ale odpovídá i ekologie - smrkový pařez.

Jinak teda - stěžuješ si na špatné světelné podmínky a že je nutné použít blesk. Nevím co máš za foťák, ale špatné světelné podmínky se řeší nastavením delší expozice. Já mám obyčejný levný kompakt a jde tam nastavit expozice až 15 sekund, což je teda pochopitelně na houby moc (to je tak na focení hub v úplné tmě Very Happy), ale třeba dvousekundovou expozici používám docela běžně. Samozřejmě v takovém případě už je nutný stativ, ale docela dobrý stativ se dá sehnat do pětistovky (já mám za cca 200). Zkus se podívat ve svém foťáku, jestli tam také nemáš delší expozice (bude to v nějakém manuálním režimu) a jestli jo, tak si to vyzkoušej. Focení s bleskem obvykle není na houby to pravé ořechové, protože to zkresluje barvy (jak píšeš) a na plodnicích pak často vznikají nehezké přepaly apod.
wenca

PříspěvekZaslal: so 02. října 2010 0:05 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

mám Olympus Camedia C-360 z roku 2004, 3,2 Mpx.

co jsem dnes koukal, tak se ta expozice (jestli je to teda ono) dá nastavit maximálně jako + 2 nebo jako - 2
jinak v těchto věcech se moc neorientuju, ale zkoušel jsem dnes fotit i s tímto nastavením, ale prostě jak je šero, tak to nevyfotím s žádným nastavením....
když je šero a snažím se zaostřovat, tak mi bliká na displeji červený nápis: SLOW SHUTTER a značka blesku....a prostě se to nezaostří, když zmáčknu spoušť, tak je fotka totálně rozmazaná a přesvícená (i bez blesku)...
stativ nevlastním, fotím z ruky, ale vážně si myslím, že k tomuto mému fotoaparátu by stativ nepomohl....
tenkrát jsem za něj dal 8 400,- ... kupovat nový se mi nechce, přeci jenom jinak mi jeho kvalita focení postačuje....problém je právě jen to šero.....

teď jsem si o něm našel informaci na netu:

citace:
Malý automatický digitální fotoaparát vybavený čipem 3.34 Mpix s maximálním rozlišením 2048 x 1536 pix. Je osazen 3x optickým zoomem a pro ukládání snímků využívá paměťové karty X-Data. Napájení je pomocí 2x tužkových bateriií nebo jednoho nenabíjecího lithiového bloku CR-V3. Klasický design aparátu perfektně sedne do ruky, plastové provedení snižuje hmotnost. Podporuje pouze automatickou expozici
Oproti předchozímu modelu Camedia C-350 Zoom má rychlejšíb zpracování fotografií díky čipu Treu Pic Turbo, podporuje PictBridge. Také přibylo několik nových kreativních programů, režim Super Makro a možnost záznamu zvuku.

jinak k tomu houževnatci šupinatému - ještě jsem ho nikdy nenašel, takže ho nemám "v oku", ale podle obrázků na internetu mi přijde úplně jiný, a hlavně všude je u něho třeň, tadyto prostě třeň nemá

ten houžovec bobří se tomu podobá vážně nejvíc (a také roste na smrkových pařezech a navíc nemá třeň)...
Lenochod

PříspěvekZaslal: so 02. října 2010 15:16 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ono to tématem patří spíš do fotoradny ale: blesk klidně použij,jen zkus (pokud to menu foťáku dovoluje) nastavit jej na nižší intenzitu (u mého předpotopního to v manuálním režimu jde od -2 do +2).
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru