Zaslal: so 09. října 2010 21:31 Předmět: Cortinarius splendens subs. meinhardii - Pavučinec překrásný Meinhardův
Dnes jsme s Mk objevily druhou lokalitu velmi vzácného pavučince, v červeném seznamu je popsán v podhůří Šumavy. Roste pod smrky na vápenitém podkladu. Nejprve našel Mk na kraji smrčiny 2 plodnice a o 500 metrů dál u cesty, smrk, vtroušený buk bylo asi 50 plodnic ... nádherné Phlegmacium
196.23 kB
pod smrky, vtroušený buk, polesí Džbán (Lounsko) 9.10.2010
Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
Zaslal: st 13. října 2010 18:37
st 13. října 2010 8:18 pe25tr napsal:
Páni, takhle z fotky vypadají úplně jako zelánky, ze kterých jsem měl v neděli kulajdu . Jak voní?
No já jsem ještě tenhle pavučinec neviděl, ale ta podoba se zelánkou tam opravdu je a dost velká. Ale když člověk podrobně prohlíží ty fotky a podívá se pozorně na všechny možné makroznaky, tak by to mělo být bez problémů odlišitelné. Ale teda opět platí - i dobře známá houba určená na jídlo se musí pořádně prohlédnout
Na rozdíl od čirůvek mají pavučince v dospělosti rezavohnědé lupeny od zralých výtrusů a na třeni více či méně patrnou pavučinku, která je často také rezavá. Oba znaky jsou na fotkách patrné.
Jelikož žlutě nebo zeleně zbarvených pavučinců je zejména ve skupině pahřibů celá řada, nemá smysl řešit vůni jednoho z nich jako srovnávací znak se zelánkou (ať už myslíme T.equestre nebo T.frondosae). _________________ ;°|<
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory