Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Divná "pýchavka"
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Roman Manak

PříspěvekZaslal: ne 14. listopadu 2010 20:38
  Předmět: Divná "pýchavka"
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Při lovu voskovek (který byl mmch úspěšný) jsem na louce narazil na tuhle houbu. První kousek se tam jen tak povaloval a jelikož jsem v tu chvíli našel pár voskovek ani jsem tomu moc nevěnoval pozornost. Myslel jsem, že to vítr dofouknul z blízkého lesa Very Happy Ale další kousek jsem prohlížel podrobněji a ten už tam byl přirostlý. Takže - plodnice byl asi 6 cm, vzhled popíší lépe obrázky. Byla měkká, okrovka kožovitá, uvnitř šedohnědá výtrusná hmota. Třeň žádný, jen krátké "kořínky" (viz. obrázek). Jak už jsem naznačil, rostla na pokosené louce (v místech, kde rostly desítky voskovek).

Trochu mi to připomíná pestřec jamkatý nebo podobnou houbu, ale teda jen trošku. Teřich je jiný, vnější vzhled taky trochu odlišný, nehledě na to, že tady je úsatí odkud vylétají výtrusy podélné a dost dlouhé - žádná úzká škvírka

194.62 kB    
14.11.2010, Nová Lhota
101114_70_Nova Lhota.jpg
   101114_70_Nova Lhota.jpg

195.45 kB    
14.11.2010, Nová Lhota
101114_68_Nova Lhota.jpg
   101114_68_Nova Lhota.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Kraken
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 14. listopadu 2010 21:19 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mě to připadá jako nějaká prášivka. To podélné ústí bylo u všech plodnic?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Roman Manak

PříspěvekZaslal: ne 14. listopadu 2010 21:26 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ne 14. listopadu 2010 20:19 Kraken napsal:
Mě to připadá jako nějaká prášivka. To podélné ústí bylo u všech plodnic?

Ano, to ústí bylo takové u všech plodnic - nalezl jsem tři Víc jsem nenašel - tu první, o které jsem se zmínil, pak tuhle co je na fotkách a posléze ještě jednu. Ale i ty další dvě byly takhle "natržené". Ty další dvě jsem sice neměřil, ale byly zhruba stejné plus mínus centimetr. Ta poslední byla asi dokonce o něco větší
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: po 15. listopadu 2010 4:22 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Podle té horní fotky to z vykousané díry vypadá, že okrovka je dosti tlustá. V popisu píšeš kožovitá. V tom případě mě napadá nedozrálá resp. nerozvinutá škárka hvězdicovitá.
http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?t=2291

Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 15. listopadu 2010 7:33 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mikroskop by rozhodl
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Roman Manak

PříspěvekZaslal: po 15. listopadu 2010 20:20 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Díky. Díval jsem se na popis té škárky a mohla by to být ona (tím neříkám, že je Smile) Je mi jasné, že by mikroskop rozhodl a dokázal bych ji i najít - tahle byla v blízkosti trsu voskovek u nichž mám GPS pozici. Ale bohužel se tam nedostanu dřív než o víkendu...
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: út 16. listopadu 2010 1:25 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ostnité kapilicium, to je ten znak.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 16. listopadu 2010 7:52 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

myslím, že ta houba je ve stavu v kterém je téměř schopná přežít zimu Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Roman Manak

PříspěvekZaslal: st 17. listopadu 2010 20:35 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak jsem se ještě díval na nějaké informace o té škárce a už mi to na ni moc nepřipadá Very Happy Ta ekologie moc nesedí. Ona má ráda spíše lehčí písčité nebo hlinité půdy, kyselejší pH, narušovaná stanoviště, zvýšený obsah dusíku v půdě, výslunná stanoviště mimo les. Tady sedí jen to výslunné stanoviště mimo les. Našel jsem ji na louce, zhruba jihozápadní svah, nejbližší les, tak 100 metrů, takže slunce tam musí prát hodně. Jinak teda ale jde o louku, která už je hezkých pár let (tuším tak 20) prakticky nedotčená nějakým hnojením (takže nějakého dusíku tam moc nebude), je spíš těžší... Takže možná nějaká ta prášivka. Doufám, že ji tam v neděli najdu zas. To už bych ji vzal pod mikroskop Smile
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru