Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
žlutooranžová mřížka
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Roman Manak

PříspěvekZaslal: ne 14. listopadu 2010 20:13
  Předmět: žlutooranžová mřížka
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dnes jsem našel jednu zajímavou houbičku. A tentokrát absolutně nevím jak bych ji popsal - všechno co o ní můžu říct vyčtete bez problémů z obrázků. Snad jen co se týká velikosti tak ty "mřížky" měly až 5 centimetrů, jednotlivá "oka" maximálně půl cenťáku. Žádná výrazná vůně tam nebyla. Rostlo to na vyvráceném pařezu. Nebyl moc rozložený a kromě téhle mřížky jej okupovalo 7 dalších druhů hub (václavky, helmovky, lesklokorka, dřevnatka a další). Nevíte co by to mohlo být? Myslím, že je natolik nápadná, že aspoň rodové určení by pro zkušenější neměl být problém

154.7 kB    
14.11.2010, Vápenky
IMG_6273.jpg
   IMG_6273.jpg

135.54 kB    
14.11.2010, Vápenky
IMG_6208.jpg
   IMG_6208.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
JARIN

PříspěvekZaslal: ne 14. listopadu 2010 20:28 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nějaká Hlenka
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Roman Manak

PříspěvekZaslal: ne 14. listopadu 2010 20:32 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ne 14. listopadu 2010 19:28 JARIN napsal:
Nějaká Hlenka

Hlenka? To mě nějak nenapadlo i když jsem jich dnes viděl vícero. Takovouhle jsem nikdy neviděl a pokládal jsem to spíš za houbu. Díky za určení
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 15. listopadu 2010 10:45 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tato hlenka patří mezi snadno určitelné. Je to vlásenka plazivá - Hemitrichia serpula.

http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?t=3559
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Roman Manak

PříspěvekZaslal: po 15. listopadu 2010 20:18 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 15. listopadu 2010 9:45 mat60 napsal:
Tato hlenka patří mezi snadno určitelné. Je to vlásenka plazivá - Hemitrichia serpula.

http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?t=3559

Jé díky za určení! Mě se moc líbila. I když jsem ji našel na pařezu, kde rostlo dalších 7 druhů hub a tak na ni nebyl až tak moc čas - i tak jsem u toho pařezu strávil víc než hodinu Very Happy

Pokud by tě to zajímalo, byly tam tři "plodnice" - dvě zjevně trochu mladší, jedna starší...
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: út 16. listopadu 2010 1:24 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Svého času se "plodnicím" hlenek říkalo plodničky, právě pro odlišení od hub.
Roman Manak

PříspěvekZaslal: út 16. listopadu 2010 18:54 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út 16. listopadu 2010 0:24 Vlkodlak napsal:

Opravdu? Já bych spíš pod pojmem plodničky viděl jakékoliv malé plodnice hub nebo plodnice nějakých těch menších druhů - třeba u hnojníku nasetého a jemu podobných se tomu ani plodnice říkat nedá Smile
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 18. listopadu 2010 9:10 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

16. listopadu 10, 0:24 Vlkodlak napsal:

Taky tomu v tomto případě můžeš říkat plasmodiokarp Very Happy. Plodničky - sporokarpy se u hlenek podle tvaru dělí na sporangia, aethalia a plasmodiokarpy. Je fakt, že hlenky mají s houbami společné snad jenom to, že obyčejně rostou v lese Very Happy.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Roman Manak

PříspěvekZaslal: čt 18. listopadu 2010 20:09 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt 18. listopadu 2010 8:10 mat60 napsal:

Taky tomu v tomto případě můžeš říkat plasmodiokarp Very Happy. Plodničky - sporokarpy se u hlenek podle tvaru dělí na sporangia, aethalia a plasmodiokarpy. Je fakt, že hlenky mají s houbami společné snad jenom to, že obyčejně rostou v lese Very Happy.

O tom už jsem někde slyšel Smile Sice teď dost času věnuju "studiu" hub, ale chci se blíž mrknout i na hlenky. Takže kdyby byl nějaký odkaz, budu jen rád
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 19. listopadu 2010 8:58 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

18. listopadu 10, 19:09 ram2007 napsal:
čt 18. listopadu 2010 8:10 mat60 napsal:

... Takže kdyby byl nějaký odkaz, budu jen rád

Literatura by bylo poměrně dost, ale v nejrůznějších jazycích. Bohužel kromě češtiny. Kdysi jsem tu dával odkazy na literaturu. Budu to muset pohledat.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru