Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
podzemnik
|
Zaslal: so 27. listopadu 2010 14:58 Předmět: Nechcete fotit pro Wikipedii? |
|
|
Ahoj, mnozí z vás tady dělají moc pěkná fota. Vaší velkou výhodou často je to, že dokážete houby přesně určit. Nemá cenu nemluvit na rovinu - nechcete svými fotkami přispět na Wikimedia Commons? Máte pak velkou šanci, že se budou vaše fotky objevovat všude možně i nemožně - od Wikipedie, největší encyklopedie na světě, přes různé další weby i tištěná periodika. Pokud vás to zaujalo, čtěte dále, jinak toto téma můžete zavřít
Co to je Wikimedia Commons? Commons je svobodné uložiště milionů obrázků z celého světa a ze všech různých oborů. Najdete tam prakticky vše, jedinou podmínkou je, že ty fotky musí mít vzdělávací charakter a musí být svobodné. To znamená, že kdokoliv může přijít, vzít Váš obrázek a použít ho jinde (třeba na svých stránkách, v časopise atd.) a dodržet jediné pravidlo: uvést vás jako autora.
Mám nárok na honorář? Ne? Proč bych to teda dělal? Máte pak dobrý pocit, že jste udělali něco pro vzdělání druhých, že jste přispěli k největší svobodné a bezplatné sbírce fotografií na světě, kterou může využívat kdokoliv.
Jak přispět? Stačí se zaregistrovat (nevyžaduje ani e-mail) a kliknout na "nahrát soubor" v levém menu, pak už vás to povede
Na Commons funguje rozsáhlý systém kategorií, které jsou pojmenovány latinsky. Třeba zde je kategorie pro smrže obecného. Dole je odkaz na rod, pak na čeleď atd. atd., až se dostanete ke kategorii Fungi Na Commons už tisíce obrázků hub je, ale velká spousta, hlavně těch vzácnějších, pořád úplně chybí, stejně jako kvalitní fotografie hub běžných. Ty se pak vybírají do článků na všech jazykových verzích Wikipedie.
Mějte se pěkně, kdybyste měli nějaký dotaz, klidně mi napište |
|
Návrat nahoru |
|
|
JETHRO Čestný člen
Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 1922 Bydliště: Roudnice nad.Labem
|
Zaslal: ne 28. listopadu 2010 11:47 Předmět: spolupráce |
|
|
Zdar mám kolem 1000druhů nafoceno docela bych měšl o spolupráci zájem JETHRO |
|
Návrat nahoru |
|
|
Kraken Čestný člen
Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 2508 Bydliště: Klášterec nad Ohří
|
Zaslal: ne 28. listopadu 2010 12:17 Předmět: Re: spolupráce |
|
|
ne 28. listopadu 2010 11:47 JETHRO napsal: |
JETHRO, to musíš sám! Zaregistruj se tam a můžeš přispívat. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Vlkodlak
Založen: 15. 03. 2007 Příspěvky: 1886 Bydliště: Praha, Böhmen
|
Zaslal: ne 28. listopadu 2010 12:48 Předmět: Re: spolupráce |
|
|
Doporučil bych to tam ale nervat v tiskový kvalitě, ale spíš ve webový. _________________ ;°|< |
|
Návrat nahoru |
|
|
podzemnik
|
Zaslal: ne 28. listopadu 2010 17:19 Předmět: Re: spolupráce |
|
|
Ahoj, no to je super! Je spousta možností, jak to provést. Doporučuji se zaregistrovat, zkusmo nahrát jeden dva obrázky (seznámíš se tak s uživatelským prostředím) a pak se můžeme domluvit na pokračování (existují nástroje, jak ty obrázky nahrát hromadně, takže s tím bude mnohem méně práce, můžu pomoct s jejich kategorizováním, vkládáním do článků atd.). Jinak tam můžeš nahrávat obrázky o velikosti do 100 MB, takže určitě je lepší a i žádoucí nehrávat je v nejvyšším možném rozlišení.
Tak jestli bys do toho fakt šel, zkus se zaregistrovat (nejlépe pod takovým jménem, pod jakým chceš, abys byl uváděn jako autor) a něco nahrát (třeba smrže pražského, ten nám chybí a ozvi se |
|
Návrat nahoru |
|
|
|