Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Šťavnatka dubová - Hygrophorus penarioides
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
novotmil
Čestný člen

PříspěvekZaslal: so 04. prosince 2010 6:58 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mám Martine na tebe otázku. Určitě to bude zajímat i ostatní.
Kdo má tedy právo vytvořit české (slovenské) jméno houby?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: so 04. prosince 2010 15:07 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

so prosince 04, 2010 5:58 am novotmil napsal:

Kdokoli, kdo pro to udělá náležité kroky.
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: so 04. prosince 2010 16:22 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Končím tímto zbytečnou diskuzi na téma národní názvy hub.
novotmil
Čestný člen

PříspěvekZaslal: so 04. prosince 2010 16:28 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

so 04. prosince 2010 14:07 Martin Kříž napsal:

Moc jsi mi to tedy neosvětlil. Co jsou ty náležité kroky?
Hele moje otázky neber zle. prostě to nevím a zajímá mě to a tak se ptám.
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: so 04. prosince 2010 16:43 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

so prosince 04, 2010 3:28 pm novotmil napsal:
so 04. prosince 2010 14:07 Martin Kříž napsal:

Moc jsi mi to tedy neosvětlil. Co jsou ty náležité kroky?
Hele moje otázky neber zle. prostě to nevím a zajímá mě to a tak se ptám.

Nevidím nic zlého ani na otázce, ani na odpovědi. Aby to bylo jasnější, zkusím dát příklad. Stano Glejdura úzce spolupracoval s L. Hagarou na přípravě nového atlasu, a měl možnost spoustu nových druhů do něj zařadit i se svými jmény. Ta jména vejdou ve známost v čase vydání atlasu, nikoli dříve na základě svévolné exhibice na webu. Kdyby to takto dělal každý, tak jsme víš kde... Další možností, pokud člověk přímo nevydává atlas, je napsat článek s navržením jména. Tak to udělal Michal Mikšík, jeho článek jistě bude přesně tím, o čem hovořím. Doporučuji si počkat na nové číslo Sborníku.
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: ne 05. prosince 2010 14:31 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Přece jen mi to nedá a ještě k tomu něco napíšu.

Jelikož tvorba českých jmen nemá žádná pevná pravidla, na rozdíl od latinských, nemá vůbec žádný smysl se dohadovat o "náležitých krocích", "rozmazávání po internetu", a podobně.

Je celkem jedno, kde je nové jméno publikováno, buď vejde ve známost, bude libozvučné a uchytí se, nebo ne. Každý si může vydat atlas (dnes i internetový), kde pojmenuje známé druhy novými jmény, když se mu bude chtít. Ostatně, vzpomeňte si na Pilátovy rudočechratky a podobná zvěrstva.

Podobně se jméno může objevit na internetovém fóru, v pracovní korespondenci, v článku, na přednášce, výstavě. Ani jeden ze způsobů "publikace" neshledávám závadným.

Když se budou bavit odborníci, stejně použijí latinu. Je otázkou, jestli vůbec pro málo běžné a pro mykofágní veřejnost nezajímavé rody a druhy česká jména vytvářet.

Vlkodlak

PříspěvekZaslal: ne 05. prosince 2010 14:40 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

so 04. prosince 2010 1:28 Martin Kříž napsal:

Neber to prosím jako vážnost, jen jsem chtěl nějak naznačit, že primárně by měl člověk něco vědět, než se začne vychloubat. Pokud bys to zase vzal tak, že já vím všechno, tak v žádném případě. Kdybys to podal tak, že jsi se strefil do již existujícího jména, tak je vše v pořádku. Jde o to, že máme velké množství literárních zdrojů, za kterým stojí obrovské úsilí jak našich předků tak i současných mykologů, a pokud já vidím akorát povšechnou ignoraci, potom reaguji ostřejším tónem, tak se nezlob.

Tak ještě jednou: Zcela nezávisle a nevědomě jsem se strefil do existujícího jména, které se v té době na přednáškách ani výstavách nepoužívalo a houba byla popisována pouze latinsky. Žádné zásluhy si za to nepřisuzuji, asi jsi nepochopil, že o to tu vůbec nejde.

V historii najdeš mnoho příkladů, kdy i na zásadní objev či vynález přišli nejméně dva lidé v přibližně stejnou dobu nezávisle na sobě. Namátkou jmenuji diferenciální počet - Newton a Leibnitz. Hlavně si to nevykládej tak, že se s nimi srovnávám... Very Happy

Martin Kříž

PříspěvekZaslal: ne 05. prosince 2010 15:31 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

so prosince 04, 2010 3:22 pm Vlkodlak napsal:
Končím tímto zbytečnou diskuzi na téma národní názvy hub.

Myslel jsem, že to platí. Smile No nic. To už je záležitost dvou odlišných pohledů na věc, z nichž ten druhý, který já nezastávám, spočívá v podstatě v poselství: Dělejte si co chcete, jak chcete a kdy chcete, a určitě to nebude špatně... K tomu již nemám co dodávat.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru