Zaslal: po 10. ledna 2011 18:27 Předmět: Výzva - jiné použití hub
Sháním,návody na jiné využití hub,např. barvení , výroba troudu , výroba čepice z choroše nebo i jiné podobné (pomocí jaké houby, jak a co,pokud možno přesné postupy). Nebo i radu kde něco takového lze nalézt. Případným rádcům předem děkuji. houbyjinak@seznam.cz
Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
Zaslal: út 11. ledna 2011 8:56
No tady je návod na výrobu papíru z hub:
Nejlépe se pro tento účel hodí choroše, které se delší dobu máčí i několik týdnů. Ale je nutné vodu často vyměňovat (každé tři dny podle okolností). Potom rozmáčené houby smíchat s vodou a rozmixovat a nalít do nádoby (třeba nějaký lavor). Potom je potřeba mít husté síto a to ponořit do té nádoby aby se "papírovina" dostala na síto a prudkým pohybem nabrat "papírovinu" na síto. Potom je potřeba pohyby síta směs rozložit rovnoměrně po povrchu síta a potom nechat odkapat přebytečnou vodu nebo to trochu vysušit nějakou dobře savou látkou. Potom celé to síto s obsahem překlopit na savou látku a nechat schnout - ale je lepší to zkusit nějakou houbičkou občas vysušovat. A čekat Když už to drží pohromadě, ale ještě je to vlhké, zavěsí se to na šňůru (ale to není podmínkou) a nechá se to doschnout. Ale je to dost křehké, tak pozor. Zkoušel jsem to několikrát a opravdu to jde. Ale napoprvé to asi nevyjde
Zaslal: čt 13. ledna 2011 11:37 Předmět: Netradiční využití hub
I mne toto téma velmi zajímá. Mám tu pro tebe, příteli, několik tipů.
Koukal jsem jak se do tebe navezli "bratia Slováci"... Jsou to milí lidé, já jejich fórum sleduju a občas přispěju, ale v jednom oni asi mají pravdu - neškodilo by, kdybys nás maličko obeznámil se svým úmyslem jak se získanými informacemi (zkušenostmi) naložíš... Chystáš knihu, článek na netu...??? _________________ "Dejte si co nejvíc práce, abyste doopravdy žili." W. Saroyan
Zaslal: čt 13. ledna 2011 18:23 Předmět: Netradiční využití hub
TO: planeta hub
Když se někdo slušně zeptá, tak mu rád odpovím. Ne, nechystám ani článek, ani knihu. Prostě to chci jenom zkusit jak se to "něco" dělá a pak se se svými úspěchy či neúspěchy pochlubit spíš jenom mezi přáteli nebo možná i na webu,ale není to ten prvotní impuls. Ten je prostě jenom o tom zkusit si to. Rozhodně na tom nehodlám zbohatnout a pokud jsi si také něco takového zkusil vyrobit, tak určitě víš že neúspěchů je víc než úspěchů a že než něco ovládneš tak aby to vypadalo opravdu dobře tak to pěknou chvíli trvá. Ale opakuji, chci si výrobu či zpracování něčeho z hub jenom zkusit. Pokud můžeš a chceš mi s tím poradit budu rád. A ještě něco, jestli to snad vyznělo že mám zájem o použití " houbiček" (např. lysohlávek), tak to opravdu ne, o takové použití se nezajímám.
houbyjinak@seznam.cz
PS: Jinak ale opravdu nechápu, co je komu do toho proč to sháním. Podle mě je to jasné : něco chci - zeptám se - někdo to ví a a) odpoví mi nebo za b) neodpoví . Tohle je ale spíš reakce na zmíněné "bratry".
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory