Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Nevím jak to nazvat. Úprava fotek?
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Potlach - Diskuse jen tak aneb přišel jsem si pokecat
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: út 21. prosince 2010 23:17
  Předmět: Nevím jak to nazvat. Úprava fotek?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Přátelé, něco mne napadlo. Jenom nevím, zda to může být dobré pro stránky Damyka. Proto budu rád, když mi k tomu napíšete svůj názor.
O co jde:
Program Zoner, který já používám pro úpravu fotografií, mi mimo jiné umožňuje i to, abych na plochu jednoho obrázku vložil několik fotek. Např. 2 či 4. Pravděpodobně to umí i více programů. Zústanu u těch 2. Že by potom snímek na zobrazení zde byl složený ze 2 fotek. Napadá mne, že by to mohlo být dobré třeba do určovny. Možná i do Datlasu. Že pro daný účel při zobrazení na celý monitor (delší strana obrázku cca těch 1100pixelů), to může být dostatečné pro např. určení dané houby. Je mi zároveň jasné, že toto nebude umět každý. Ale že, kdo to dokáže, tak tímto může šetřit místo. Přikládám ukázku toho, jak by to vypadalo. Je to křemenáč, zřejmě březový. Možná i jiný (smrkovo-březovo -osikový les, celkem mladý - 40-57let - odhad). Tento křemenáč byl chycený okrajem klobouku za nějaký kořínek a proto vyrostl kloboukem kolmo k zemi. Valašsko, okolí Malé Lhoty, letos 1. 10.

99.53 kB    
DSC07077L.jpg
   DSC07077L.jpg

Roman Manak

PříspěvekZaslal: st 22. prosince 2010 9:01 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tady tento trik umí snad každý lepší grafický editor. Ale každopádně moc místa se tím neušetří. Pokud budu mít dva obrázky o rozlišení dejme tomu 500*400 a složím je do jednoho (ten bude mít 1000*400 pixelů), tak bajtová velikost těch dvou samostatných bude jen o málo větší než toho jednoho (samozřejmě při stejné kompresi). Navíc detaily tam budou vidět stejné. Myslím, že třeba pro Určovnu to moc efektivní není, na druhou stranu do DAtlasu by to asi použitelné bylo. U každého druhu tam je jen omezené množství fotek a tak kdyby se třeba každá z těch fotek skládala ze dvou, bylo by to názornější, jelikož při zachování počtu obrázků by tam bylo více fotek nebo jak to říct Smile

Jinak teda zmíněných 1100 pixelů u naprosté většiny uživatelů nebude zabírat celý monitor. Menší části lidí se to na monitor nevejde (ale dnešní prohlížeče si velikost většinou upraví a zmenší obrázek tak aby jej uživatel viděl celý), pro větší část bude obrázek zase příliš malý než aby zabíral celý monitor. Tím chci říct jen to, že nemá nějak smysl vymýšlet které rozlišení bude takové aby se to každému zobrazilo na celý monitor. Prostě to záleží na rozlišení monitoru a myslím, že už se to tu někde řešilo.

A co se týká té vložené fotky tak ta je perfektní. Narostl velice zajímavě. Jen se teda obávám, že tento křemenáč nepřispěje k založení nového potomstva Very Happy Vypadávající spory asi zůstanou uvězněné v rourkách Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: st 22. prosince 2010 22:44 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nešetři místem, můžeš vložit 4 fotky k 1 příspěvku. Každou udělej tak kvalitní, jak nejlépe dovedeš a jak ti dovolí místní dosti nesmyslné omezení na 200 kB.

Základem je, jak jsem již poznamenal, mít dobře zvládnutou cestu od originálu ve foťáku ke zmenšenině určené ke zdejší prezentaci.

Jiří Novák

PříspěvekZaslal: pá 24. prosince 2010 1:02
  Předmět: 2 v 1
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Děkuju za příspěvky. Nejde mi o to, aby se z toho stala nebo stávala norma. To vůbec ne. Byl to můj momentální nápad. Nic víc. Tak jsem ho přednesl a čekal na reakce. A nějaké reakce možná ještě přijdou. Netuším, kolik místa je tím možno ušetřit. (Nebo ne.) Možná by bylo dobré, kdyby se k tomu vyjádřil i někdo z adminů. Zároveň je mi jasné to, že jestliže to adminům nestojí za diskusi, tak se k tomu nevyjadřují.
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: pá 24. prosince 2010 15:06 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dělají to třeba na nahuby.sk, viz zde. Líbí se mi to, když je někde na hluchém místě obrázku detail. Takto rozpůleně nic moc.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 28. prosince 2010 9:25 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tož jeden z adminů souhlasně přikyvuje příspěvkům předešlým Wink
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Roman Manak

PříspěvekZaslal: čt 30. prosince 2010 20:17 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tož to na co odkazuje Vlkodlak je myslím hodně dobré. Hluchá místa jsou vyplněná jinými detaily houby. To je myslím dost užitečné!
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: út 11. ledna 2011 22:29 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt 30. prosince 2010 19:17 ram2007 napsal:
Tož to na co odkazuje Vlkodlak je myslím hodně dobré. Hluchá místa jsou vyplněná jinými detaily houby. To je myslím dost užitečné!

Tak tady musím souhlasit. Hlavně co se týká určovny.
Možná, že bych toto použil do Datalsu, jak rame píšeš, protože když zde budou 2 v 1, tak při velikosti celkového snímku těch cca 1100 pix. (delší strana což je prakticky přes celý monitor), tak tyto jednotlivé snímky mohou zobrazit plodnici skoro v té velikosti, jak ji obvykle v přírodě potkáváme. Samozřejmě že to nebude platit pro všechny houby, ale např. pro většinu běžně sbíraných hřibů (či jiných větších plodnic) ano. Ale nejprve si musím něco takto připravit. momentálně jsem totiž fotil několik akcí okolo Silvestra a na houby nebyl čas. JGLN.

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Potlach - Diskuse jen tak aneb přišel jsem si pokecat Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru