Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: čt 06. ledna 2011 7:02 |
|
|
Hmmm Tak to tedy vypadá hodně bledě |
|
Návrat nahoru |
|
|
Cori
Založen: 27. 10. 2008 Příspěvky: 36 Bydliště: Hodonínsko / Praha
|
Zaslal: pá 07. ledna 2011 11:25 |
|
|
Jak psal Bob, to fakt nevypadá dobře... Přitom je vidět, že i zde (reklama) bylo vyvinuto velké úsilí. Asi se budeme muset smířit s tím, že jsme minorita...
Bob měl dva zajímavé postřehy. Knihovny a Sborník ČMS. Obesílat všechny knihovny by bylo asi těžké (pokud tedy platí, že se časopis nedistribuuje přes PNS), ale jistě by se podařilo udat několik desítek čísel měsíčně do knihoven relevatních přírodovědných VŠ s heslem, že takový časopis by ve správné knihovně takto zaměřené VŠ chybět neměl
Největší šance bych ale viděl u předplatitelů Sborníku ČMS. To jsou lidé, kteří mají o tento obor hlubší (i vědecký) zájem, ale ocení i kvalitní populárně-vědecký časopis "pro odlehčení". Tito lidé budou možná také ochotni za kvalitní časopis zaplatit o nějakou tu korunu navíc. Je to ideální cílová skupina a navíc se dá velmi přesně oslovit - asi jste to dělali, ale pro jistotu se ptám: dávali jste leták i do Sborníku ČMS? Nebo možná kooperace s vydavateli Sborníku ČMS - pokud si někdo objedná oba tituly, tak dostane slevu apod. Na tuto cílovou skupinu bych se zvlášť pečlivě zaměřil. Pro běžného houbaře, který se vydá do lesa maximálně na podzim když zrovna něco roste to totiž bude časopis zajímavý, ale drahý (i za 65 Kč).
To zároveň vyvolává otázku, jak mnoho předplatitelů vlastně chcete mít? Čím masivnější kampaň (kdybyste na ni měli prostředky), tím více předplatitelů s "vlažným" zájmem o houby, kteří budou postupně tlačit na snížení ceny... A zas při úplně opačné situaci - nepřestane časem autory bavit psát maximálně pro pár stovek nadšenců? |
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
Zaslal: pá 07. ledna 2011 11:31 |
|
|
Ješte mne napadla jedna smyšlenka ... Mnozí znají nádherně udělaný časopis Naše příroda ... nebylo by alespoň dočasným řešením nějaká hlubší spolupráce - "fúze"? |
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
Zaslal: pá 07. ledna 2011 11:39 |
|
|
Podle mě je to tak, že kdyby se udělala supermasivní kampaň, že by si časopis předplatili i lidé, kteří o houbách nevědí nic. Dobrá reklama prostě zblbne všechny. Ale tady se musíme smířit s faktem, že houby zajímají jen dost úzkou část populace. A že i většina lidí kteří chodí na houby, si časopis neobjedná. Prostě si jen tak párkrát do roka vyjdou do leda a vrací se s košíkem plným jedlých hub.
Na tom se asi nic nezmění. Říct všem těmto lidem, že ke každému číslu světa hub bude přibalena jedna hlíva ústřičná nemá cenu. A tak nezbývá než tyto lidi zaujmout jinak. Soutěže, slevy.... To je to co v dnešní době lidi přitáhne. Tak bych snahy upíral tímto směrem. Ale nakolik to pomůže a jestli to přitáhne i další lidi, na to už jsem krátký... |
|
Návrat nahoru |
|
|
Cori
Založen: 27. 10. 2008 Příspěvky: 36 Bydliště: Hodonínsko / Praha
|
Zaslal: pá 07. ledna 2011 12:56 |
|
|
pá 07. ledna 2011 11:39 ram2007 napsal: |
Podle mě je to tak, že kdyby se udělala supermasivní kampaň, že by si časopis předplatili i lidé, kteří o houbách nevědí nic. Dobrá reklama prostě zblbne všechny. Ale tady se musíme smířit s faktem, že houby zajímají jen dost úzkou část populace. A že i většina lidí kteří chodí na houby, si časopis neobjedná. Prostě si jen tak párkrát do roka vyjdou do leda a vrací se s košíkem plným jedlých hub.
Na tom se asi nic nezmění. Říct všem těmto lidem, že ke každému číslu světa hub bude přibalena jedna hlíva ústřičná nemá cenu. A tak nezbývá než tyto lidi zaujmout jinak. Soutěže, slevy.... To je to co v dnešní době lidi přitáhne. Tak bych snahy upíral tímto směrem. Ale nakolik to pomůže a jestli to přitáhne i další lidi, na to už jsem krátký... |
Ano, to je možný scénář, který by ale nakonec nedopadl dobře. Tvůj popis sedí, ale pokud budou uspokojeny požadavky masových předplatitelů (soutěže, slevy, časem možná nějaký houbový bulvár apod.), asi se to negativně odrazí na kvalitě časopisu. Takže se z časopisu postupně stane periodikum, které by si zas neobjednala ta část předplatitelů, která si jej objednává teď. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Michal Mikšík
|
Zaslal: st 12. ledna 2011 10:43 |
|
|
Dovolte mi jako šéfredaktorovi napsat také pár postřehů.
Za prvé děkuji všem, kdo se do této diskuse zapojili a není jim osud časopisu lhostejný, věřte mi, že celá situace mne velmi trápí, protože časopis je takové mé dítě. Nicméně k některým faktům:
Co se týče spolupráce s ČMS, tak zatím nevím, na jaké bázi by byla spolupráce možná. Co se týče obeslání předplatitelů Mykologického sborníku, tak to by byla varianta nejen nerealizovatelná, ale také velmi nečestná vůči ČMS a mohla by ohrozit existenci sborníku, což bych nerad, protože ykologický sborník je periodikum, které tu má své místo a tak by tomu mělo být i nadále.
V úvahu připadá jen možnost, že by Mykologická společnst vydávala dva časopisy: (je to jen teoretická úvaha) - pro vědeckou obec sborník a pro širokou veřejnost Svět hub. Výhoda je, že by tu byla teoretická možnost získat na to nějaké dotace, což nikdo soukromníkovi neposkytne.
Další možností je vydávat časopis také jako (nově vzniklá) nezisková organizace a zíksta na vydávání dotaci, podobně jako je tomu u Naší přírody, který funguje na podobném principu, plus má ještě příjmy z reklamy.
Jiná možnost je zmenšit počet stran na polovinu, vydávat ho 4x ročně a s postupem nabývání čtenářů by časopis mohl růst co do obsahu i kvality.
Další možnost získat sponzora, aspoň tak 500 000 na každý rok, ale kdo Vám to dá ?! ((:
Upřímně, myslím, že vždy se dá dělat více a kdybych řekl, že jsem udělal uplně vše tak bych asi lhal. Vždy lze dělat více, ale uvědomte si, že časopis děláme fakticky ve dvou lidech + 1 grafik ve volném čase. Toho času moc není, já navíc čekám potomka, takže tím se ten čas ještě ztenčuje. Myslím, že v této konstelaci jsme dosáhli maximum možného.
Stále je tu otevřený prostor pro kohokoliv, kdo by dokázal sehnat inzerci a je mu nabídnuta provize 20%
Není vyloučeno, že časopis se v budoucnu podaří oživit, moc bych si to přál a určitě pro to budu dělat patřičné kroky, ale určitě se to stane jen v případě, že vydávání časopisu bude minimálně na jeden rok finančně pokryté, tak aby nevznikla ztráta.
Já ani pan ředitel časopisu Honza za to nic nemáme, dělali jsme to proto, že nás to bavilo, ale hold nejsme špičkoví manažeři a obchodníci, ale kdo by čsasopis dokázal vzkřísit, menežovat a postavit na nohy - jsou tu dvěře otevřené a v případě úspěchu (zisku) je to samozřejmě prostor pro finanční odměnu.
S pozdravem
Michal Mikšík
šéfredaktor časopisu Svět hub |
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
Zaslal: st 12. ledna 2011 13:49 |
|
|
st ledna 12, 2011 10:43 am Michal Mikšík napsal: |
Co se týče spolupráce s ČMS, tak zatím nevím, na jaké bázi by byla spolupráce možná. Co se týče obeslání předplatitelů Mykologického sborníku, tak to by byla varianta nejen nerealizovatelná, ale také velmi nečestná vůči ČMS a mohla by ohrozit existenci sborníku, což bych nerad, protože ykologický sborník je periodikum, které tu má své místo a tak by tomu mělo být i nadále. |
To je naprostý nesmysl !!! To jako, že by se odběratelé ČMS neměli o existenci Světa Hub nikdy dozvědět !?!?!?!? Jsem přesvědčen, že mohou existovat v symbióze!
A k tomu ostatnímu. Asi je právě chybou to, že časopis měl/má příliš málo rodičů. Asi by to chtělo jít cestou dotace - nechápu proč se nešlo! Do kdy by se muselo o dotaci požádat?
Jak to tedy vypadá? Bude nějaké další číslo? Byť jen třeba 4 čísla za rok? |
|
Návrat nahoru |
|
|
Yohaness
|
Zaslal: st 12. ledna 2011 15:14 |
|
|
Neboj Bobe, byli jsme i na Ministerstvu financí kvůli dotacím. Pokud nejsi nezisková organizace (jako např. uváděl Michal časopis Naše příroda), nemáš šanci.
Jinak zatím to vypadá, že časopis si dá rok pauzu a pak se uvidí... |
|
Návrat nahoru |
|
|
Yohaness
|
Zaslal: st 12. ledna 2011 15:20 |
|
|
st 12. ledna 2011 13:49 Bob napsal: |
To je naprostý nesmysl !!! To jako, že by se odběratelé ČMS neměli o existenci Světa Hub nikdy dozvědět !?!?!?!? Jsem přesvědčen, že mohou existovat v symbióze! |
To my taky! Ale z druhé strany o té symbióze nejsou tak úplně přesvědčeni... |
|
Návrat nahoru |
|
|
Vlkodlak
Založen: 15. 03. 2007 Příspěvky: 1886 Bydliště: Praha, Böhmen
|
Zaslal: čt 13. ledna 2011 0:32 |
|
|
st 12. ledna 2011 15:20 Yohaness napsal: |
st 12. ledna 2011 13:49 Bob napsal: |
To je naprostý nesmysl !!! To jako, že by se odběratelé ČMS neměli o existenci Světa Hub nikdy dozvědět !?!?!?!? Jsem přesvědčen, že mohou existovat v symbióze! |
To my taky! Ale z druhé strany o té symbióze nejsou tak úplně přesvědčeni... |
Nedivím se, na jejich místě bych to viděl asi podobně. _________________ ;°|< |
|
Návrat nahoru |
|
|
planetahub
Založen: 21. 07. 2009 Příspěvky: 178 Bydliště: Červený Kostelec
|
Zaslal: pá 14. ledna 2011 17:21 Předmět: Pohled ze strany inzerenta |
|
|
Dovoluji si reagovat, neboť jsem byl před dávným časem osloven s výzvou k inzerování ve SH. Z pozice inzerenta konstatuji, že investice je to jednoznačně ztrátová a také se to pokusím vysvětlit a navrhnout řešení.
Vám se, přátelé, bude megainzerent těžko hledat. Proč? Shodněme se na předpokladu, že inzerent (podnikatel, živnostník) chce a musí vydělávat peníze. Pro skutečně velkého inzerenta, který by časopis nezasvinil řadou maličkých okýnek ale třeba jednou plnobarevnou celostránkou, nemá tento časopis ještě dostatečnou prestiž. Je mi líto, ale mluví pro to řada faktorů (historie, počet odběratelů, pověst).
Pro malého inzerenta (jako jsem třeba já) je jedno shlédnutí inzerátu drahé. Tím nerozporuji oprávněnost ceny inzerce, jen k tomu podávám své stanovisko. Nikde nepadlo, kolik má SH reálně abonentů. Vyjděme tedy z čísla, že vydavatel by byl rád za 2000 (to už tu kdesi padlo). Já jsem skromný a objednám si třeba jen 1/3 strany, což dle ceníku stojí 10000,- Kč.
Cena jednoho shlédnutí je tedy 5,- Kč. Také moje inzerce je poněkud neadresná. Ve srovnání s inzercí na netu třeba pomocí AdWords musí bohužel časopis prohrát. Proklik je sice za zhruba stejnou cenu, ale je naprosto cílený. Co když je ale abonentů jen polovina? A co když je jich jen třetina? A co když si objednám čtyři opakování (byť se slevou 8%, ale počet oněch odběratelů mé inzerce je pořád stejný nebo mírně vzrůstá)? V krajním případě se můžu taky dostat na cenu kolem 30 korun za jedno shlédnutí.
Co prodávám? Nikoli auta nebo švýcarské hodinky, ale houbové sadbičky za stovku... Kolik lidí ze stávajících abonentů mou nabídku akceptuje? 10%? Ohohó, to bych byl ale dobrý obchodník...
Přátelé, vy pro udržení stávajícího stavu nepotřebujete ani velkého investora, ani řadu malých. Vy potřebujete skutečného mecenáše, který nebude očekávat návratnost své investice.
On je ten problém asi někde jinde. Ačkoli jste na začátku měli dojem, že jste objevili díru na trhu, přání bylo otcem myšlenky. Kvalitní křídový papír a obvyklý pelmel článků ještě časopis neprodá. Co je ta nadstavba, kvůli které si mám časopis objednat a nebo v něm inzerovat?
Nechci působit příkře, ale tvrdý pohled zvenčí by třeba mohlo věci pomoci. Skutečně si vážím lidí, kteří mají chuť něco dělat.
Můj návrh řešení? (Já samozřejmě přesně nevím, co je vaším cílem a kdo je vaše cílová skupina):
Časopis jasně odlišit od jiných houbařských časopisů (nejen papírem), natáhnout periodu vydávání, adekvátně tomu zvýšit prodejní cenu, najít bonitního a tématicky odlišné inzerenty a připravit mu cílovou skupinu. Ještě tomu nerozumíte?
Já bych si představoval pořádně tlustou plnobarevnou monotématickou čtvrtletní houbařskou revue na dobrém papíře. Příklad: pěstování hub, houbaření v zahraničí, houby v mezinárodní kuchyni, chráněné a vzácné houby, jedovaté houby, léčivé houby, netradiční užití hub.........atdatdatd. Do takového časopisu také mnohem snadněji najdete inzerenta, protože jeho investice bude cílená. Snadněji se bude prodávat na stáncích, protože jednotlivá vydání budou jaksi nezávislá, jejich koupě nebude zavazující.
Možná jsem celkem vedle, ale věřím, že pro autory by mohla taková práce také být inspirativní. V zásadě se jená o totéž, jen trošku jinak setříděné. _________________ "Dejte si co nejvíc práce, abyste doopravdy žili." W. Saroyan |
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
Zaslal: út 20. září 2011 10:16 |
|
|
Můžu se jen tak nezávazně zeptat jak to v současnosti vypadá s časopisem? I když jsem tu v nějakém příspěvku vyjádřil silnou nespokojenost s neinformovaností předplatitelů, teď už jsem trošku mírnější Poslední dny jsem znovu a znovu pročítal všechna čísla, díval se na fotky a ten časopis tu prostě nemá konkurenci. Takže - vypadá to tak, že by mohl příští rok vycházet? _________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby |
|
Návrat nahoru |
|
|
Yohaness
|
Zaslal: út 20. září 2011 12:00 |
|
|
Bohužel to zatím vypadá, že ne. Sháníme peníze, kde se dá, ale na to je zřejmě špatná doba. Jsou firmy, které by časopis i byly schopny finančně podpořit, ale ne v současné době (alespoň tak nám v několika případech bylo řečeno). |
|
Návrat nahoru |
|
|
|